Ollaanko nyt Tampereella vai Keski-Euroopassa? Tällainen on hurjan helteinen kaupunki nyt

Tiistaina Tampereella rikottiin 30 asteen raja. Aamulehti kävi seuraamassa ihmisten illanviettoa lämpimässä kesäsäässä.

Lauri Lehtola (vas.), Olli Ranto ja Jukka Ranto hyppäsivät veteen Tampereen Kaukajärven uimarannalla. Heidän mielestään elokuu on kesä- eikä syyskuukausi. Kolmikko oli sitä mieltä, että helteinen sää tuntuu siltä kuin olisi ulkomailla.

16.8. 21:10

Aamulehti

Suomessa on nyt historiallisen lämmintä siihen nähden, että on elokuun puoliväli.

Tiistaina korkein lämpötila mitattiin Porissa, jossa mittari näytti 31,7 astetta. Kyseessä on myöhäisin 31 asteen ylitys sitten vuoden 1959. Myös Pirkanmaalla kivuttiin tiistaina 30 asteen yli. Tampere-Pirkkalassa mitattiin 30,6 astetta ja Tampereen Härmälässä 30,4 astetta.

Lämpötilat ovat olleet korkeita myös öisin. Esimerkiksi maanantain ja tiistain välinen yö oli Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomessa paikoin trooppinen. Trooppisen yön aikana lämpötila ei laske alle 20 asteen.

Pirkanmaalla yön lämpötila jäi noin 18 asteeseen, mutta Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jouko Korhonen ennakoi tiistaina ennen kello 18:aa, että Näsijärvellä sijaitsevalla Siilinkarin mittausasemalla yölämpötila voisi nousta trooppiseksi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. ”Jos vesi on lämmintä, veden pintakerros voi helposti olla 20 asteen kieppeillä ellei ylikin. Ellei sitten tuuli sotke sitä.”

Helteet jatkuvat

Suomen helteet johtuvat siitä, että ilmavirta tulee etelästä, kaakosta ja idästä. Se tuo mantereen päällä lämmennyttä ilmaa Keski- ja Itä-Euroopasta, Venäjän aroilta ja Ukrainasta.

Myös keskiviikkona päästään hellelukemiin Pirkanmaalla. Korhosen mukaan seuraaviin kymmeneen päivään mahtuu oletettavasti viisi hellepäivää. Varmimmat hellepäivät ovat keskiviikko, torstai ja perjantai. ”Jos on pilvistä ja kuuroja, voi olla, että keskiviikko jää tiistaita kylmemmäksi”, hän sanoo.

Myös sunnuntaina 25 asteen ylittäminen on mahdollista.

Merja Salakka (vas.) ja Pirjo Vainio istuskelivat Kaukajärven uimarannalla. Heidän mielestään sää oli niin ihana, että oli pakko lähteä rannalle. Heidän mielestään helteet eivät kuitenkaan tuntuneet siltä kuin olisi ollut ulkomailla. ”Ei ole hiekkarantoja. Vaikka ulkomaillakaan ei aina ole näin lämmintä”, Vainio tuumasi.

Jose Koskitanner kertoi pitävänsä lämmöstä. ”On kivaa, kun voi uida ja olla kavereitten kanssa”, hän kertoi. Lisäksi hän kertoi käyneensä kesällä melkein joka päivä uimassa.

Sanna ja Harri Mäkelä nauttivat olostaan Kaukajärven uimarannan laiturilla. Heidän mielestään sää tosiaan muistutti ulkomaita. Sanna Mäkelä kertoi viihtyvänsä varjossa, kun taas Harri Mäkelä sanoi nauttivansa auringonottamisesta.

Tipi (vas.) ja Jarkko olivat tulleet Kaukajärvelle saunaan. ”Ei lähde lika irti, jos ei hikoa. Nyt on hyvä mennä lämpimästä veteen”, Tipi tuumasi.

Siiri ja Jopi Leisku viihtyivät varjossa Kaukajärven rannalla. ”Kai se vähän tuntuu kuin ulkomailla olisi. On tosin aikaa siitä, kun on viimeksi siellä tullut käytyä”, Jopi Leisku totesi. Hän kertoi pitävänsä helteestä, toisin kuin Siiri Leisku.

Lukas Tuominen (rattaissa) maisteli jäätelöä Ranta-Tampellassa Kaisu Westerlundin ja Eetu Tuomisen kanssa. He olivat sitä mieltä, että helle toi mieleen ulkomailla olon. ”Asumme tässä lähellä ja kun tänne tulee, on kuin olisi lomalla. Ranta-Tampella on aivan mahtavan näköinen”, Eetu Tuominen kehui.

Nina Hakala luki Eeva-lehteä Ranta-Tampellassa. Hän kertoi pitävänsä helteestä ja kertoi sään tuovan mieleen ulkomaat. ”En ole ehtinyt käydä ulkomailla. Sen takia tuntuu mahtavalta, että töissä sesonki loppui ja tuli tällaiset säät.”

Amelia Madden (etualalla) ja Aura Lounasmaa pulahtivat veteen Ranta-Tampellassa. Madden oli sitä mieltä, että keli oli liian kuuma. Se toi hänen mieleensä sään, joka oli talvella heidän reissullaan Marokossa.

Anni (vas.) ja Tuija Roivakselle helle maistui. ”Kyllä tätä taas tammikuussa kaipaa”, Tuija Roivas huokaisi. Heille säästä tuli sellainen vaikutelma kuin olisi ulkomailla. He kertoivat olleensa vasta Pariisissa. ”Siellä oli hillitön helle, mutta emme kärsineet siitä”, he sanoivat.

Virpi Nisula ja Markku Räty olivat tulleet Espoosta muutamaksi päiväksi Tampereelle. He istuivat Ratinassa ja nauttivat kesäillasta. ”Tulee vähän eteläfiilis”, Räty tuumasi.

Eerik Hakkarainen istui Ratinassa 57-vuotiaan GMC:n ratissa. Hän kertoi, ettei ole helleihmisiä. ”Ei tarvitsisi olla ihan näin kuuma”, hän sanoi. Hänkin vahvisti, että sää oli tiistaina kuin ulkomailla.

Oscar Quintero ja Elina Raukola nauttivat illasta terassilla Ratinassa. Helteet ja roseeviini maistuivat kummatkin Quinterolle. Hänen mielestään sää ei tuonut mieleen ulkomaita, koska ilma ei ollut hänestä hiostava. Raukola kertoi nauttivansa helteillä muun muassa auringonotosta.

Siiri Viitanen (vas.), Elli Himanen ja Betty Lampinen kertoivat nauttivansa helteistä. Helteillä he tavallisesti ovat rannalla ja vain hengailevat. Sää toi heidän mieleensä hieman ulkomaat. Himanen kertoi olleensa vasta Italiassa, Unkarissa ja Ruotsissa. Lampinen oli ollut reppureissaamassa Etelä-Euroopassa ja Marokossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut