Uudiskortteli muuttaa suuresti Amurin kaupunkikuvaa Tampereella – vanhat talot puretaan, uusi rakennus kohoaa korkeimpien naapureidensa tasoon

Yhdeksään kerrokseen kohoava asuintalo on kaavoitusarkkitehdin mukaan kompromissi asukkaiden ja kaupunkikuvatoimikunnan kommenttien pohjalta.

Havainnekuva Amurin uudisrakennuksen kortteliin Suokadun suunnalta. Suunnitelmassa korttelin piha on avoin Suokadun kulmalta ja Satakunnankadun matalalla osuudella on kattoterassi.

16.8. 6:45

Aamulehti

Tampereen Kortelahdenkadun kortteliin on suunnitteilla korkeintaan yhdeksän­kerroksinen asuinkerrostalo. Amurin aluetta uudistava asemakaavaehdotus on yhdyskuntalautakunnan listalla tiistaina 16.8.

Satakunnankadun ja Kortelahdenkadun kulman vanhat kerrostalot puretaan ja kortteliin tulee huomattavasti lisää asuinkerroksia. Kerrostalossa on viisikerroksiset osat Satakunnankadun puolella ja Suokadun päädyssä.

Kortteliin tulee asuntoja noin 200 asukkaalle.

Rakentamisesta oli kolme kaavaluonnos­vaihtoehtoa, joista kaupunkilaiset saivat antaa palautetta.

”Osassa palautetta toivottiin jopa korkeampaa rakentamista, mutta erityisesti naapurustossa haluttiin pitää rakentaminen matalampana”, kaavoitusarkkitehti Altti Moisala kertoo.

Myös kaupunkikuvatoimikunta päätyi siihen, että korkea rakentaminen sopii paremmin radan varteen. Yhdeksän kerroksen korkeus hahmottui Moisalan mukaan kompromissiksi näiden kommenttien pohjalta.

Korttelissa on vuosina 1969 ja 1970 valmistuneet kolmikerroksiset asuinkerrostalot.

Korttelin naapuruston korkeat rakennukset ovat suunnilleen samaa yhdeksän kerroksen tasoa.

Tontin uudisrakentaminen muuttaa merkittävästi alueen kaupunkikuvaa ja tuo alueelle varjostusvaikutusta. Osittain avoimella piharatkaisulla on haluttu säilyttää 1960-luvun avaruutta ja tilan tuntua tehokkaasta rakentamisesta huolimatta.

Pysäköinti kannen alle

Korttelin kaksi tonttia ovat taloyhtiöiden omistuksessa. Taloyhtiöt Matinhovi ja Satakunnankatu 40 ovat tehneet yhteistyösopimuksen rakennusyhtiö Lehto Asunnot oy:n kanssa.

Tonteilla on nyt rakennusoikeutta reilut 2 000 kerrosneliömetriä. Kortteliin tulee uutta rakennusoikeutta 6 855 kerrosneliömetriä.

Asuinrakennusten korttelialueelle saa rakentaa myös liike-, toimisto-, työ- ja palvelutiloja. Lisäksi pihalle saa rakentaa talousrakennuksen. Pysäköinti on pihakannen alla.

Kaupunki seuraa Amurin alueen ensimmäisen uudiskorttelin vaikutuksia alueen kehitykseen. Jos muut tontit uudistuvat yhtä tehokkaasti, alueen vehreys ja avaruus vähenevät.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut