Tampereella toimiva Ukraina-talo sulki yllättäen ovensa – Varojen käytöstä erimielisyyttä, poliisille tutkintapyyntö

Ukraina-talon toimintaa aiemmin pyörittänyt yhdistys sanoo, että varojen käytössä on ollut epäkohtia, jotka pitää selvittää. Talon toiminnasta nykyisin vastaava yhdistys on puolestaan tehnyt poliisille esitutkintapyynnön.

Ukraina-talo on toiminut toukokuusta alkaen. Ovet menivät kiinni tiistaina 9. elokuuta. Vielä edellisenä päivänä talo esitteli Facebook-sivustollaan uutta lastenhuonetta, joka Itsenäisyydenkadulle on sisustettu.

11.8. 15:22

Aamulehti

Tampereella toimiva Ukraina-talo on sulkenut ovensa toistaiseksi. Taustalla ovat erimielisyydet talon toimintaan tarkoitetuista varoista.

Ukraina-talo toimi viime aikoihin asti osana Tampereen ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:tä. Yhdistys on saanut raha-avustusta, josta osan lahjoittajat ovat suunnanneet talon toimintaan.

Ukraina-talo on ollut näkyvin osa yhdistyksen toimintaa. Heinäkuun puolivälissä talon toimintaa pyörittämään perustettiin uusi, erillinen yhdistys eli Ukraina-talo ry.

Uutta yhdistystä pyörittävät samat henkilöt, jotka ovat vastanneet talon toiminnasta alusta asti. Heidän mukaansa heinäkuun puolivälissä sovittiin, että aiempi yhdistys luovuttaa uudelle yhdistykselle talon toimintaan suunnatut varat. Näin ei ole tapahtunut.

Aamulehden saamien tietojen mukaan kyse on noin 30 000 eurosta.

Raha riittäisi kuukausia

Sekä Ukraina-talo että Tampereen ukrainalaisten yhdistys Suomessa ovat kirjoittaneet asiasta Facebook-sivustoillaan. Aamulehti tavoitti kummankin yhdistyksen vastuuhenkilöt, mutta he eivät halunneet antaa aiheesta haastattelua.

Ukraina-talo lähetti Aamulehdelle tiedotteen, jonka mukaan heille kerätyt varat riittäisivät loppuvuodeksi talon toiminnan turvaamiseen. Viimeiset kolme viikkoa yhdistys sanoo hoitaneensa maksuvelvoitteitaan vastuuhenkilöiden henkilökohtaisilla varoilla.

"Emme kuitenkaan voi avata Ukraina-taloa suunnitellun mukaiseen päivittäiseen toimintaan, ennen kuin toimintaan kerätyt varat ovat käytettävissä”, sanoo Ukraina-talo ry:n puheenjohtaja Marina Govorukha tiedotteessa.

Poliisille ilmoitus

Tampereen ukrainalaisten yhdistys Suomessa sanoo Facebook-sivustollaan jäädyttäneensä pankkitilinsä pankin ohjeiden mukaisesti. Syyksi kerrotaan, että yhdistys selvittää ”varojen käytössä esille nousseita moninaisia epäkohtia.” Teksti ei nimeä suoraan Ukraina-taloa, vaan puhuu yhdistyksen alla olevista toiminnoista, joiden varojen käyttöä selvitetään.

Ukraina-talo ry vaatii, että varojen käytöstä teetetään tilintarkastus yhdistysalan kirjanpitoammattilaisilla. Yhdistys on tehnyt esitutkintapyynnön poliisille.

”Teimme tilapäisen sulkemispäätöksen raskain mielin. Tuhat ukrainalaista ei saa palvelua, johon heillä on mielestämme oikeus”, Marina Govorukha sanoo tiedotteessa.

Kaupungilta 10 000 euroa

Tampereen kaupunki myönsi keväällä 10 000 euron avustuksen Tampereen ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:lle. Tuki suunnattiin Ukraina-talon perustamiskustannuksiin.

Palvelujohtaja Maritta Närhi kertoo kuulleensa yhdistysten erimielisyydestä tämänhetkisistä varoista. Toisesta yhdistyksistä on oltu yhteydessä Tampereen kaupunkiin.

”Tällaiset riidat ovat ikäviä, mutta on vaikea ottaa kantaa, koska en ole oikein selvillä mistä tässä on pohjimmiltaan kyse."

Närhen mukaan kaupunki tekee asiassa selvityksiä.

Kaupunki ei ole suunnitellut jatkavansa Ukraina-talon tukemista. Kevään avustus oli kertaluonteinen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut