Tältä näyttää syyslukukauden ensimmäinen koulupäivä uudistetussa Pispalan koulussa Tampereella – Rehtori: ”Oppilaat ovat viime kädessä he, jotka koulun tekevät”

Pispalan koulun henkilökunta ja oppilaat saavat koulurakennuksen jälleen käyttöönsä. Koulu oli poissa käytöstä kahden vuoden ajan peruskorjausten takia.

Teo, 8, ja Antto Ahola, 5, poseeraavat äidillensä ennen ensimmäistä koulupäivää Pispalan koululla keskiviikkona 10. elokuuta.

10.8. 18:50

Aamulehti

Säästä huomaa, että syksy on saapunut. Lämpötila heiluu jossain reilun kymmenen ja vajaan 20 asteen paikkeilla. Ilma on viileämpi kuin vielä jokunen viikko sitten. Saman tunnustaa rehtori Ilpo Rantanen.

Aamukahdeksan aikaan keskiviikkona rehtori toteaa, että kylmähän täällä on.

Mutta emme me ole täällä säätä ihmettelemässä. Rantasta, ja muitakin paikalla olevia, kiinnostaa enemmän toinen varma syksyn merkki. Keskiviikkona on syyslukukauden ensimmäinen koulupäivä.

Lue lisää: Keskiviikko on monen ekaluokkalaisen ensimmäinen koulupäivä – Katso täältä aamun tunnelmia Pispalan koululta

Tampereen Pispalan koululla ja muilla Tampereen peruskouluilla syyslukukausi alkoi keskiviikkona 10. elokuuta. Tampereella koulunsa aloitti noin 2 160 ekaluokkalaista, joista Pispalan koulussa opin tielle astui reilut 40.

Aamulehti seurasi ensimmäistä koulupäivää myös suorassa lähetyksessä:

Tilda Ahola, 7, aloitti keskiviikkona kakkosluokan. Hän kertoo, että kouluvuoden aloittaminen tuntuu tosi hauskalta, mutta samalla hiukan tylsältä, kun takana on mukava kesäloma. Lomaan kuului muun muassa matka Tykkimäelle ja katselemaan saimaannorppia. Reissu oli onnekas, sillä hän näki peräti kaksi norppaa.

Paluu Pispalaan

Pispalan koululla päivä on siinäkin mielessä erityinen, että koulun henkilökunta ja oppilaat saavat koulurakennuksen jälleen käyttöönsä. Koulu oli poissa käytöstä kahden vuoden ajan peruskorjausten takia. Peruskorjaukset aloitettiin heinäkuussa 2020. Työt valmistuivat juuri sopivasti siten, että lukukausi päästään aloittamaan koulun tiloissa.

Rantanen kertoo, että oppilaiden kokemukset uudesta rakennuksesta ovat paljolti riippuvaisia siitä, minkä ikäisistä oppilaista on kyse.

Koulun 1.- ja 2.-luokkalaiset eivät ole koskaan käyneet rakennuksessa. 3.-luokkalaiset kävivät koulussa vain esikoulua, ja sitäkin rajatuissa tiloissa. Neljännestä luokasta ylöspäin koulurakennus on oppilaille tuttu, paitsi musiikkiluokkalaisille, jotka tulevat muista kouluista.

”Tämä on mukava yhteisöllinen hetki”, Rantanen sanoo.

Mitä?

Kouluja remontoidaan

Pispalan koulun perusparannuksen lisäksi myös muita kouluja ja päiväkoteja perusparannettaan ja rakennetaan eri puolilla kaupunkia.

Esimerkkejä valmistuneista perusparannuksia:

  • Ikurin päiväkodin ja Tammelassa Vellamon päiväkodin perusparannukset ovat valmistuneet. Maamiehentiellä sijaitseva Ikurin päiväkodin nimi on jatkossa Myllypuron päiväkoti.

  • Tammelassa Vellamon päiväkodin perusparannus on valmistunut Aaltosenkadulla.

Esimerkkejä rakennustöistä:

  • Sammon koulun laajennuksen ja päiväkodin uudisrakennuksen rakennustyöt ovat käynnissä. Sammon koulu ja päiväkoti saadaan käyttöön vuoden 2023 alussa.

  • Etelä-Hervannan päiväkodin ja koulun rakentaminen jatkuu Mekaniikanpolulla. Uusi rakennus otetaan käyttöön elokuussa 2023.

Pispalan koulun rehtori Ilpo Rantanen kokosi oppilaat kasaan megafonin avulla. Päivä alkoi kello 8.15, kun ekaluokkalaiset aloittivat päivänsä. Kello 9 oli muiden oppilaiden vuoro.

Petrus Majurista, 10, tuntuu hauskalta palata Pispalan koulun tuttuihin tiloihin. Hän ehti käydä koulun tiloissa esikoulun ja ensimmäisen luokan. Majurin suosikkikouluaine on puukäsityö, missä viime vuonna tehtiin ainakin voiveitsi ja noppa.

Uutta ja hienoa

Ylä-Pispalassa sijaitsevan Pispalan koulun rakennus valmistui vuonna 1915 ja sitä laajennettiin vuonna 1922. Kun oppilasmäärä alueella kasvoi, koulua laajennettiin edelleen vuonna 1943. Viimeksi tilat peruskorjattiin vuonna 1984.

Keskiviikkoaamuna koulun käytävillä on vielä hiljaista. Ekaluokkalaiset ovat luokissaan tutustumassa uuteen opettajaan, luokkatovereihin ja muihin koulumaailman ihmeisiin. Muut oppilaat ovat ulkona kuuntelemassa rehtorin ohjeita. Hiljaisuudessa ehtii ihastella ikkunasta aukeavaa kaunista näkymää Näsijärvelle.

Remontin viimeistelyt ovat vielä käynnissä, tästä todisteena ovat muutamat seiniä vasten kasatut pahvilaatikot. Valtaosa luokkahuoneista on vielä koskemattomia. Luokissa tuoksuu uudelta, ja pulpettien jalat kiiltävät kirkkaina.

Kaikkea remontti ei muuttanut. Kouluun on jätetty maistiaisia sen pitkästä historiasta, esimerkiksi vanhat puuovet ovat saaneet jäädä paikoilleen.

Yhtäkkiä tyhjät käytävät heräävät henkiin. Luokallinen uusia oppilaita ilmestyy kuin tyhjästä. Lapset muodostavat opettajan eteen jonon, vuorossa on tutustuminen koulun liikuntasaliin.

Nauru ja hulina tekevät uutuuttaan kiiltävästä rakennuksesta täyden tuntuisen, jopa valmiin.

”Kuitenkin oppilaat ovat viime kädessä he, jotka koulun tekevät. Kaksi vuotta tehty töitä ja laitettu paikkoja kuntoon. Mutta vasta nyt tämä herää kouluna, kun oppilaat ovat täällä. Tämä on joka vuosi tosi hieno hetki”, Rantanen sanoo.

Erityisopettaja Camilla Uusi-Pietilä sijaistaa yhtä koulun 5.-luokista lukukauden ensimmäiset viikot.

Pispalan koulun perusparannus on toteutettu koulun vanhaa tyyliä kunnioittaen, muun muassa entisöimällä huonekaluja ja alkuperäisiä ovia.

Tämä tila tulee olemaan pääosin koulun oppilaskunnan käytössä.

Koululaisten reppuvalinnat olivat mukavan persoonallisia ja värikkäitä.

Pohjakerroksen käsityöluokassa oli jo tarvikkeita valmiina oppilaita varten.

Ompelukoneet odottivat pusseissa käyttöönottoa.

Pispalan koulun ikkunoista avautuu vaikuttava näkymä Näsijärvelle.

Vaikka syksy lähestyy, juuri päättynyt kesäloma näkyi vielä oppilaiden hatuista.

Syyslukukauden ensimmäisenä päivänä koulun piha täyttyi oppilaiden lisäksi lapsiaan saattamaan tulleista vanhemmista.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut