Näsijärvessä havaittiin taas samentumaa, jonka uskotaan olevan peräisin Näsisaaren rakennustyömaalta – ”Sen huomaa aivan selvästi, kun sinisessä järvessä valuu ruskea vana”

Useat Aamulehden lukijat havaitsivat Näsijärvessä ison samentuman lauantaina 6. elokuuta.

7.8. 16:54

Aamulehti

Aamulehti sai lauantaina 6. elokuuta useita lukijavinkkejä siitä, että Näsijärvessä on havaittu samentumaa. Vinkkien mukaan samentuma on likavettä, jota valuu Näsisaaren rakennustyömaalta. Lauantaina Tampereella oli myös kova tuuli, ja Aamulehteen yhteyttä ottanut lukija uskoi sen rikkoneen työmaan suojaverhon, jolloin sameaa vettä pääsi leviämään entisestään.

Näsijärvessä on havaittu jo useita samentumia kesän aikana. Lauantaina 6. elokuuta Aamulehti sai useita vinkkejä Näsisaaren rakennustyömaalta vesistöön valuvasta likavedestä.

Reetta Meriläinen kertoo, että on huomannut samentumaa jo aikaisemmin, mutta nyt likaveden alue näytti niin suurelta, että hän otti siitä kuvan ja ilmoitti asiasta Aamulehdelle.

”En voi toki tietää, mitä kuvassa tarkalleen ottaen näkyy, mutta olen melko varma, että se on maa-ainesta Näsisaaren täyttötyömaalta, ja ettei suojaverho joiltain osin pidä. Voi olla, että sedimenttiä tulee sen verran vähän, ettei se osu mittauspisteisiin, mutta kyllä sitä sieltä karkaa. Hanke on erittäin hyvä, mutta olen miettinyt, ovatko veden tarkkailupisteet oikeissa paikoissa ja tutkitaanko asiaa riittävästi”, Meriläinen sanoo.

MIKÄ?

Näsisaari

Saari rakennetaan Näsijärveen Vaitinaron liittymän ja Pölkkylänniemen väliselle vesialueelle ja liitetään silloilla maa-alueisiin.

Valmiina se on noin 800 metriä pitkä, 200 metriä leveä ja sen erottaa rannasta noin 36 metrin levyinen kanava.

Tähän mennessä saareen on kahdessa eri urakassa siirretty louhetta noin 460 000 kasakuutiota eli noin 750 000 tonnia louhetta. Se tarkoittaa 23 000 puoliperävaunu-, dumpperi- tai kiviautokuormallista.

Yhteensä saareen käytetään yli miljoonaa kuutiota kivilouhetta. Louhe on peräisin Sulkavuoreen rakennettavan keskuspuhdistamon työmaalta.

Rakentaminen aloitettiin 16. helmikuuta 2022. Ratikan on tarkoitus kulkea Näsisaaren kautta Hiedanrantaan ja Lentävänniemeen. Liikennöinnin on määrä alkaa jo vuonna 2024.

Myöhemmin Näsisaareen pitäisi nousta noin 25 hehtaarin asuinalue jopa 5 000 asukkaalle.

Kymmenkunta havaintoa likavedestä

Työmaata vastapäätä Lentävänniemessä asuva Mauno Kärki kertoo huomanneensa jo ainakin kymmenkunta kertaa kuravesivanojen valuvan työmaalta päin vesistöön etenkin kovan tuulen aikaan.

”Eilen oli kova lounaistuuli. Sen huomaa aivan selvästi, kun sinisessä järvessä valuu ruskea vana. Ely-keskuksen mittausten mukaan veden laatu on ok, mutta kyllä sieltä se maa-aines selvästi leviää. Vesi on hyvin sameaa.”

Mauno Kärki kertoo, miten hänen asuntonsa parvekkeelta huomaa hyvin selvästi vedessä olevan samentuman.

Kärjen mukaan rakennustyön mahdollisiin ympäristövaikutuksiin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota ja huolehtia tarkemmin, ettei näin pääsisi käymään.

”Kun siitä on sen verran puhuttu ja lupa-asioissa kesti pitkään, joten kaikki ympäristötekijät pitäisi kyllä huomioida. Itsellä ei ole ainakaan mitään haluja mennä tuonne esimerkiksi uimaan.”

Aamulehti yritti tavoittaa sunnuntaina Näsisaaren rakentajan Louhintahiekka oy:n vastaavaa työnjohtajaa kommentoimaan asiaa, mutta häntä ei tavoitettu.

Aamulehti tavoitti Pirkanmaan ely-keskuksen ylitarkasta Piia Tikan, jonka mukaan ely-keskus selvittää virka-aikana, onko vesilain mukaista lupaa rikottu. Tikka valvoo Näsisaaren työmaan vaikutuksia vesistöön.

”Kaupungilla on täyttöön vesilain mukainen lupa, jota heidän on noudatettava”, Tikka vastaa Aamulehdelle tekstiviestitse.

Lue lisää: Ilmakuva näyttää, miten Tampereen tekosaari muotoutuu pian koko pituudeltaan – työmaalta levisi samentunutta vettä Näsijärveen jo toisen kerran

Veden samentuma on mittavan kokoinen ja selvästi havaittavissa.

Lue lisää: Kokenut tamperelais­kalastaja kertoo verkkojensa sotkeutuneen Näsijärvessä ”kiviliejuun” – Valvoja vastaa väitteisiin työmaan samentavasta vaikutuksesta

Lue lisää: Jäät rikkoivat Näsisaaren suojaverhon kellukkeita Tampereella: Näsijärven pintavedessä havaittu samentumaa – Näin tekosaaren rakennusurakka etenee seuraavaksi

Oikaisu 7.8.2022: Reetta Meriläinen puhuu sitaatissaan sedimentistä ei sementistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut