Yhdysvaltalainen rock-suuruus Toto valloitti Tampereen Sorsapuiston ja täräytti jättihitin heti keikan alkuun – tältä näytti kaupungin uusi musiikkitapahtuma

Toton keikka on osa Tampereen Sorsapuistossa järjestettävää Sorsapuisto Live -tapahtumaa.

Toto-yhtyeen solisti Joseph Williams näytti nauttivan esiintymisestä aivan yhtä paljon kuin yleisö hänen ja muun yhtyeen kuuntelemisesta.

5.8. 19:50 | Päivitetty 5.8. 22:52

Aamulehti

Kolme vuotta on ehtinyt vierähtää siitä, kun maailman tunnetuimpiin yhtyeisiin lukeutuva Toto viimeksi vieraili Suomessa.

Tänä kesänä bändin suomalaisfanit pääsevät jälleen laulamaan Africaa ja muita Toto-hittejä kotikentillään, kun Totoa kuullaan Suomessa yhteensä neljän keikallisen verran.

Lue lisää: Arvio: Sitä saa mitä tilaa – ”Aikuisrockin” veteraaniyhtye Toto sai 5 000 katsojaa Sorsapuistoon kuuntelemaan takuuvarmaa keikkaa

Tampereelle Toto saapui perjantaina 5. elokuuta, kun yhtyeen keikka huipensi ensimmäistä kertaa järjestettävän Sorsapuisto Live -tapahtuman.

Aamulehti suuntasi Sorsapuistoon taltioimaan Toton keikan tunnelmia.

Hittiä kärkeen

Elokuun ensimmäistä perjantai-iltaa varjostivat Tampereelle luvatut ukkos- ja sademyräkät. Ennen keikkaa kaupungissa koettiin kuitenkin vain yksittäisiä kevyitä sadekuuroja. Mutta kun ilmankosteus sekoittui aamupäivän helteiden lämmittämään ilmaan, perjantai- illan olosuhteet ennen keikkaa olivat lähes trooppiset.

Yli 40 miljoonaa albumia myynyt aor (aikuisrock) -suuruus Toto tarjosi odotetulle keikalle arvoisensa alun. Yleisö lämmitettiin tunnelmaan kappaleella Orphan, jonka jälkeen yhtyeen solisti Joseph Williams ja muu bändi täräyttivät ilmoille jättihitin Hold the line. Viimeistään tässä kohtaa sääolosuhteet unohtuivat.

Tästä eteenpäin perjantai-ilta oli Toton juhlaa.

Toton jättihitti Hold the line sai bändin fanit tuulettamaan musiikin mukana.

Toton lavaesitys ei ollut villi, vaan yhtye antoi kaiken tilan musiikille.

Neljä kaupunkia

Edellisen kerran bändi esiintyi Suomessa kesän 2019 Pori Jazzeilla. Sorsapuiston konsertti on osa vuonna 1977 yhdysvaltojen Kaliforniassa perustetun yhtyeen Dogz of Oz -kiertuetta, jolla Toto esittelee uudistuneen kokoonpanonsa.

Toton perustajajäseniin lukeutuvan kitaristi Steve Lukatherin ja yhtyeen solistina jo 1980-luvulta saakka toimineen Joseph Williamsin rinnalla nähdään basisti John Pierce, rumpali Robert ’Sput’ Searight sekä kosketinsoittaja ja taustalaulaja Steve Maggiora.

Toto on tunnettu erityisesti hiteistään Africa, Hold the Line ja Rosanna. Näitä kappaleita valtaosa paikalla olijoista varmasti odotti eniten, mutta eivät kaikki.

Vannoutuneet Toto-fanit Niklas Malm ja Sebastian Siven ovat kulkeneet yhtyeen mukana vuosien mittaisen matkan. Malm kertoo käyneensä Toton jokaisella keikalla vuodesta 1999 alkaen. 23 vuoteen mahtuu yhteensä 19 Toton keikkaa. Sivenillä keikkoja on alla kymmenkunta.

Kaksikko kertoo odottavansa keikalta vähemmän tunnettuja kappaleita, kuten Wings of time, She knows the Devil ja Great expectations. He eivät kaipaile luukutetuimpien hittien perään, vaan kuuntelisivat mieluummin juuri vähemmän kuultua Totoa.

”Ymmärrämme, että nekin tarvitaan”, Siven kertoo.

Ennen Tampereen keikkaa Toto esiintyi Vaasassa torstaina 4. elokuuta. Tampereelta matka jatkuu Helsinkiin ja Turkuun.

Totoa ennen Sorsapuistossa esiintyivät suomalainen Brother Firetribe sekä ruotsalainen H.E.A.T.

Vajaa tunti ennen Toton keikkaa Sorsapuistoon oli jo kerääntynyt runsaasti väkeä. Keikan lähestyessä Toto-faneja valui sisään tasaiseen tahtiin.

Annukka ja Jukka Timonen olivat paikalla jo tunti ennen Toton aloitusta. Kaksikko löysi Sorsapuiston tapahtuma-alueelta puun, jonka alle oli hyvä asettua huilaamaan ennen keikkaa. Sorsapuistossa keikkapaikka yhdistyy mukavasti puiston perinteiseen käyttöön suosittuna piknik-paikkana.

Ovatko tässä illan kovimmat Toto-fanit? Jos Niklas Malm (vas.) ja Sebastian Siven eivät saa kyseistä titteliä, niin eivät he siitä kauas jää. Yhtyeelle omistautunut kaksikko aikoo kiertää Toton perässä koko käynnissä olevan kiertueen. Torstaina he olivat Vaasassa ja lauantaina matka jatkuu Helsinkiin. Toton keikkoja heillä on vyöllään yhteensä vajaat 30.

Kaisa Laine (vas.), Saimi Saari, Emma Lahtinen ja Ida Nurminen tutustuivat Totoon lukiossa musiikkiprojektin kautta. Nelikko on opiskellut yhtä aikaa Hatanpään lukion musiikkilinjalla. Lukiossa musiikinopettajat Anu Rasimus ja Ali Lahnajoki vetivät projektia, jossa Toton tuotanto oli keskiössä. ”Prokkis oli sairaan kiva ja musiikki hyvää. Olimme koulussa, kun liput tulivat myyntiin ja ostimme ne innolla heti”, Nurminen kertoo.

Jami Mehtonen (vas.), Eetu Liukku ja Juho Autio fiilistelivät Totoa Sorsapuistossa tapahtuma-alueen ulkopuolella. Kolmikko odotti erityisesti yhtyeen tunnetuinta hittiä Africaa. Aution mukaan Toto toimii hyvin, vaikka bändiä ei näkisikään. ”Toto on sellainen bändi, mikä ei tarvitse keikkamenoa. Se toimii hyvin vibailubändinä ja musiikki riittää”, hän kertoo.

Toto houkutteli runsaasti väkeä myös varsinaisen tapahtuma-alueen ulkopuolelle. Sorsapuistossa kelpasi kuunnella keikkaa.

Tampereen Sorsapuisto sopi hyvin keikkapaikaksi. Puiston puut loivat alueelle mukavan tiiviin ja suljetun tunnelman.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut