Pirkanmaan hoitokodin valtuuskunta: Tilanne on vakava – ”Hallitus joutuu nyt pohtimaan sitä, voiko johtaja jatkaa”

Valtuuskunta vaati hallitusta tekemään toimenpidesuunnitelman 14. elokuuta mennessä.

Pirkanmaan hoitokoti kuvattiin heinäkuun 4. päivänä.

4.8. 8:22 | Päivitetty 5.8. 12:01

Aamulehti

Pirkanmaan hoitokodin valtuuskunta pitää tamperelaisen hoitokodin tilannetta vakavana ja vaatii hallitukselta ripeitä toimia. Hoitokodin valtuuskunta ja hallitus pitivät keskiviikkona 3. elokuuta yhteiskokouksen hoitokodin tilanteesta.

”Hallitus joutuu nyt pohtimaan sitä, voiko johtaja jatkaa hoitokodissa”, valtuuskunnan puheenjohtaja Olli Hallikainen kertoo Aamulehdelle.

Anu Kartovaara on johtanut Pirkanmaan hoitokotia neljä vuotta elokuusta 2018 lähtien.

Valtuuskunta ja hallitus keskustelivat keskiviikkona perusteellisesti hoitokodin tilanteesta hallituksen puheenjohtajan katsauksen ja saatujen kirjelmien pohjalta.

Hallikaisen mukaan valtuuskunnan ja hallituksen jäsenet ovat saaneet nykyisiltä ja entisiltä hoitokodin työntekijöiltä parikymmentä kannanottoa, joissa on kiinnitetty huomiota hoitokodin johtamiseen ja työilmapiiriin ja esitetty vakava huoli hoitokodin tilanteesta.

”Joissakin kannanotoissa käytetään sanaa hätähuuto. Siellä on kannanottoja asemansa puolesta hyvin eritasoisilta henkilöiltä.”

Aamulehti julkaisi 8. heinäkuuta artikkelin, jossa tuotiin esiin huoli saattohoidon toteutumisesta ja henkilöstön hyvinvoinnista Pirkanmaan hoitokodissa.

Kartovaara on kiistänyt väitteet epäasiallisesta käytöksestä, kiusaamisesta ja häirinnästä.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) teki hoitokodissa työsuojelutarkastukset viime joulukuussa ja tämän vuoden toukokuussa. Se edellyttää, että työnantajan on toimitettava 30. syyskuuta mennessä aviin selvitys, miten se aikoo hoitaa tilanteen kuntoon.

Mikä?

Pirkanmaan hoitokoti

Mikä? Pohjoismaiden ensimmäinen ja Suomen suurin saattohoitoon ja palliatiiviseen hoitoon erikoistunut yksikkö, tarjoaa vaativan erityistason saattohoitoa. Osa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin palliatiivista keskusta. Sisältää osastohoidon, päiväkeskuksen ja kotihoidon.

Sijainti: Tampereen yliopistollisen sairaalan läheisyydessä Tampereen Kaupissa.

Potilasmäärä: 24 vuodepaikkaa. Hoitovuorokausia oli 5 895 vuonna 2021, käynnissä ollut peruskorjaus vähensi niiden määrää.

Henkilöstö: Vakituisia työntekijöitä 40. Lisäksi sijaisia ja vapaaehtoisia.

Perustettu: Vuonna 1988.

Ylläpitäjä: Syöpäpotilaiden hoitokotisäätiö.

Rahoitus: Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä laskutettavat hoitopäivämaksut, lisäksi lahjoituksia ja niiden tuottoja.

Lähde: Pirkanmaan hoitokoti

Nyt vaaditaan pikaisia toimenpiteitä

Valtuuskunta esitti jo kesäkuun kokouksessaan vakavan huolen hoitokodin tilanteesta. Keskiviikon kokoukseen oli kutsuttu myös hallitus, jonka kanssa valtuuskunta kävi läpi hoitokodin tilannetta 2,5 tunnin ajan.

”Kyllä hallitus kuunteli. Keskustelussa oli erilaisia näkemyksiä ja painotuseroja, mutta yhteinen näkemys ja suunta oli, että tilanne on niin vakava, että tarvitaan toimenpiteitä”, valtuuskunnan puheenjohtaja Olli Hallikainen kertoo.

Valtuuskunta vaati hallitusta tekemään toimenpidesuunnitelman 14. elokuuta mennessä.

”Lausuntoja ja kannanottoja on meidän pöydällä riittävästi. Nyt on toimenpideohjelman aika, miten tästä mennään kohti syksyä ja tilanteen normalisoimista. Konkreettiset toimenpiteet jäävät hallituksen päätettäviksi.”

Hallikaisen mukaan hallituksen edustajat ovat kuulleet tällä viikolla työsuojeluhenkilöstöä ja eri ammattiryhmien luottamushenkilöitä.

”Sillä tavalla keskustelu henkilöstön kanssa on alkanut ja yhdessä etsitään ratkaisuja. ”

Henkilökunnan vaihtuvuus hoitokodissa on ollut suuri. Vuodesta 2018 lähtien hoitokodin 40 vakinaisesta työntekijästä 20 irtisanoutunut.

Hallikainen kertoo, että hallituksen mukaan henkilöstötilanne hoitokodissa on saatu paremmalle mallille kuin aiemmin, eikä tilanne ole vaikuttanut potilasturvallisuuteen.

”Hyvä saattohoitotyö on voinut jatkua. Siinä mielessä ei olla ihan katastrofissa.”

Potilaita on ollut 24-paikkaisessa hoitokodissa heinäkuun ajan henkilökunnan puutteen vuoksi 10. Tavoitetaso on 18 potilasta.

Hallitus valmistautuu tekemään vaaditun suunnitelman

Pirkanmaan hoitokodin hallituksen puheenjohtaja Anne Lindfors kertoo, että hallitus tekee valtuuskunnan vaatiman toimenpidesuunnitelman määräajassa ensi viikon aikana. Kokouspäivää ei ole vielä sovittu.

Myös Lindfors kokee Hallikaisen tavoin, että keskiviikon kokous sujui yhteisymmärryksessä valtuuskunnan ja hallituksen kesken.

”Pöydän ääressä oli niin paljon kokeneita henkilöitä ja osaamista, että tällaisella evästyksellä on erittäin hyvä lähteä eteenpäin. Koen erittäin tärkeäksi, että valtuuskunta ja hallitus käyttivät reilusti aikaa eri näkökulmien tuomiseen ja asioiden käsittelyyn.”

Lindforsin mukaan valtuuskunnan ja hallituksen kesken ei ole ollut aiemminkaan erimielisyyksiä, vaikka valtuuskunta nyt vaatiikin hallitukselta ripeitä toimia.

”Toki hallitus on tämän asian eteen työskennellyt koko ajan. Kesälomakausi on asettanut haasteita myös henkilöstön edustajien tavoittamisen kannalta, koska hoitokodin työntekijöillä pitää olla oikeus lomaan.”

Lindfors on jo tavannut työsuojeluhenkilöstöä ja henkilöstön edustajia. Tapaamiset jatkuvat.

”Minulla on sovittu tapaamisia täksi päiväksikin, ja osallistun myös hoitokodin henkilöstökokoukseen, eli tapaan laajasti henkilökuntaa. Se miten tapaamiset jatkuvat, niin toimenpidesuunnitelma tehdään ensi viikon aikana.”

Täydennys 4.8. kello 12.15: Lisätty hallituksen puheenjohtajan osuus jutun loppuun.

Oikaisu 5.8. kello 12.01: Potilaita on ollut 24-paikkaisessa hoitokodissa heinäkuun ajan 10. Jutussa kerrottiin virheellisesti, että potilaita on ollut viime aikoina 14–15. Tavoitetaso on 18 potilasta eikä 17.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut