Tampereelle valmistui uusi iso tuotantokeittiö, jossa kokataan 33 000 kouluateriaa joka päivä – ympäristö kiittää aurinko­paneeleista ja kuljetusten määrän puolittumisesta

Tulevaisuudessa kaikkien Tampereen päiväkotien, koulujen ja toisen asteen oppilaitosten ateriat valmistetaan yhdessä paikassa eli Voimian uudessa tuotantokeittiössä, joka sai nimekseen Pata.

Kouluruuan tuotanto muuttuu Tampereella uuden massiivisen kokoisen tuotantokeittiön myötä. Tuotantokeittiö Padassa valmistetaan tulevaisuudessa kouluruoka kaikkiin Tampereen päiväkoteihin, kouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin.

8.8. 7:00

Aamulehti

Tampereen Lahdesjärvelle valmistui uusi tuotantokeittiö Pata, joka korvaa kaikkien Voimian nykyisten kouluruokaa valmistavien tuotantokeittiöiden toiminnan. Nykyiset noin 30 tuotantokeittiötä muutetaan palvelukeittiöiksi.

Aamulehti kävi vierailemassa uudessa yli 4 000 neliömetrin rakennuksessa. Padassa on uuden rakennuksen tuoksu ja vielä kovin tyhjää. Tuotanto alkaa vasta lokakuussa.

Padan lähettämö on huomattavan kokoinen. Vielä tällä hetkellä täältä on lähetetty vain elintarvikkeita päiväkoteihin, mutta pian tästä tilasta lähetetään lounasta kaikkiin Tampereen päiväkoteihin ja kouluihin.

Padan varastot ovat vielä tyhjillään, mikä saa tilan näyttämään vieläkin isommalta.

Ruoan valmistamisen keskittäminen yhteen tuotantokeittiöön ja ateria- sekä lähettämökuljetusten yhdistäminen puolittavat kuljetusten määrän nykyisestä tilanteesta.

”Ruokaa on nyt valmistettu monessa eri keittiöissä, joista se kuljetetaan palvelukeittiöihin. Tulevaisuudessa päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten ruoka kuljetetaan ainoastaan Padasta, ja tähän yhdistetään lisäksi kaikki muut kuljetukset, joita palvelukeittiöihin menee eli elintarvikkeet, pyykit ja muut tarvikkeet”, Voimian tuotantojohtaja Tuija Silván kertoo.

Silvánin mukaan ruokaa voidaan kuljettaa myös nykyistä harvemmin, koska tulevaisuudessa ruokaa ei tarvitse kuljettaa kuumana. Tähän mennessä ruokaa on kuljetettu päivittäin, mutta jatkossa kolme kertaa viikossa riittää.

Palvelukeittiöissä ruoka vain valmistetaan loppuun tai kuumennetaan ja asetetaan tarjolle. Perunat, pastat ja salaatit valmistetaan edelleen palvelukeittiöissä.

33 000 ateriaa joka päivä

Padassa valmistetaan lähitulevaisuudessa kaikki Tampereen päiväkoti- ja kouluruoka-annokset. Annoksia valmistetaan päivittäin noin 33 000, ja ne menevät noin 150 päiväkotiin, kouluun ja toisen asteen oppilaitokseen Tampereella.

Kaikissa päiväkodeissa ja kouluissa ei kuitenkaan tarjota yhtä ja samaa ruokaa. Silvánin mukaan tarjolla on kolme eri ruokalistaa, jotta ruuasta löytyy eri vaihtoehtoja eri asiakasryhmien tarpeisiin.

”Päiväkotilapsille on enemmän heille sopivaa ei-niin-mausteista ruokaa, kun taas koululaisille ja opiskelijoille voi olla jotain mausteisempaa. Tilaaja-asiakas voi valita näistä ruokalistoista itselleen sopivan vaihtoehdon.”

Padassa on myös oma keittiönsä erityisruokavalioannosten valmistamista varten.

”Palvelukeittiöille jää sitten vain annosten kuumentaminen ja tarjolle laittaminen. Erityisruokavalioiden valmistukseen liittyvää osaamista ei sitten tarvitse olla palvelukeittiössä.”

Positiivinen ympäristövaikutus

Tuija Silvánin mukaan Padan rakentamisella tulee olemaan positiivinen vaikutus ympäristöön.

”Pata lisää ateriapalvelujen ympäristöystävällisyyttä. Aurinkopaneelit säästävät kiinteistön sähkökulutusta, logistiikka säästää energiaa omalta osaltaan ja tuotantokeittiössä on CO2-jäähdytys”.

Tuija Silván on ollut todella tyytyväinen uuteen tuotantokeittiöön. ”Täällä saa askeleita hyvin”, hän sanoo kävellessään pitkää käytävää.

Padan katolla on pitkä rivi aurinkopaneeleita. Tuija Silván kertoo olevansa tyytyväinen, että aurinkopaneelit saatiin, koska ympäristöasiat ovat Voimialle tärkeitä.

CO2-jäähdytyksessä lauhdelämpö hyödynnetään veden ja tuloilman lämmityksessä.

Padassa on haluttu hyödyntää myös automaatiota ja robotiikkaa työolosuhteiden parantamiseksi.

”Tuotantolinjoilla on automaattinen pumppaus ja pakkaus, ja annokset myös laatikoituvat automaattisesti. Työvaiheet vähenevät siis merkittävästi, ja automaation avulla ruokaa voi tehdä suurempia määriä.”

Silvánin mukaan Voimia on varautunut tuotantomäärän lisääntymiseen rakennuksessa ja rakennuksen laajentamiseen.

Mikä?

Voimian Pata-tuotantokeittiö

Hankkeen kustannusarvio on noin 16 300 000 euroa.

Rakennus on kooltaan noin 4 300 neliömetriä.

Padassa on noin 30 työntekijää, joista noin 20 on kokkeja.

Pata otetaan käyttöön vaiheittain syksyllä 2022. Tällä hetkellä käynnissä on rakennuksen viimeistelytyöt sekä laitteiden ja reseptiikan testaukset. Lokakuun alussa aletaan valmistamaan kouluille aterioita, marraskuussa päiväkodeille ja vuodenvaihteen jälkeen mukaan tulevat toisen asteen oppilaitokset ja muut jäljellä olevat koulut.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut