Tampereella aukesi ravintola, joka tarjoaa harvinaisen edullista lounasta – Kävimme katsomassa, millaista ruokaa saa 3 eurolla: ”Ihan mahtava idea”

Nekalan seurakuntatalolle avattiin tiistaina hävikkiraaka-aineista kotiruokaa valmistava ravintola. Ravintola tarjoilee lounaan kolmena päivänä viikossa edulliseen hintaan. Vierailimme ravintolassa sen avajaispäivänä.

Terttu Siren ja Juhani Rissanen pitivät avajaispäivän ruoasta Nekalan seurakuntatalon hävikkiruokaravintolassa. Tarjolla oli broilerikastiketta ja riisiä. Sirenin mukaan ruoan nauttimisen lisäksi seurakuntatalolla on mukavaa tavata myös tuttuja.

2.8. 16:15

Aamulehti

Hävikkiruokaravintola Kierto aukesi tiistaina Tampereella. Nekalan seurakuntatalon tiloissa toimiva ravintola hyödyntää aterioissaan seurakuntien Ruokapankin ruokahävikkiä.

Kiertotaloudesta kasvua -hankkeen seurakuntayhtymän hankekoordinaattori Kristiina Vidqvist kertoo, että koronaviruksen ja ruoan hintaa nostavan inflaation myötä ruoka-apua kaipaavat uudet ihmisryhmät. Ravintola pyrkii tarjoamaan kaikille mahdollisuuden edulliseen ja terveelliseen ateriaan.

Lounaslista

Hävikkiruokaravintola Kierto

Avajaisviikolla 2.–4. elokuuta tarjotaan:

Tiistai: Broilerikastike tai kasviskastike ja riisi. Lisähintaan 1,50 euroa jälkiruokana mansikkakiisseliä ja kermavaahtoa.

Keskiviikko: Kinkkujuureskiusaus tai kasviskiusaus. Lisähintaan 1,50 euroa jälkiruokana kääretorttua.

Torstai: Hernekeitto. Lisähintaan 1,50 euroa jälkiruokana pannukakkua.

Ravintolan lounas on suunnattu pääasiassa vähävaraisille henkilöille. Ateria maksaa 3 euroa. Ruokailemaan ovat tervetulleita kuitenkin kaikki, ja toimintaa voi halutessaan tukea maksamalla lounaasta 6 euroa.

Tarjolla perinteistä kotiruokaa

Kristiina Vidqvist kertoo, että avajaispäivän tunnelma oli innostunut ja odottava.

”Tällaiselle toiminnalle on tarvetta. Etukäteen ei voi kuitenkaan tietää, kerääkö ravintola suosiota. Osasimme kuitenkin odottaa ainakin vakiokävijöitä, jotka ovat tuttuja jo alkukesän yhteisöruokailusta”, sanoo Vidqvist.

Kristiina Vidqvistin mukaan hävikkiruokaravintolassa on alkuun varauduttu noin 60–70 ruokailijaan.

Ravintolassa valmistetaan pääasiassa perinteistä kotiruokaa. Tarjottu ruoka määräytyy sen mukaan, mitä Ruokapankilta saadaan.

Avajaispäivänä tarjolla oli broilerikastiketta ja riisiä. Kasvisvaihtoehtona tarjottiin kasviskastiketta. Aterian hintaan kuuluu myös aina salaatti, leipä, ruokajuoma ja kahvi. Lisähintaan tarjolla oli tiistaina mansikkakiisseliä ja kermavaahtoa.

”Jatkossa varmasti jotkut ruoat tulevat olemaan erityisen suosittuja. Esimerkiksi kala on monen tavoittamattomissa, koska se on tällä hetkellä kallista”, Vidqvist kertoo.

Uusia työmahdollisuuksia

Hävikkiravintola luo myös uusia työpaikkoja.

Hävikkiravintolassa työskentelee hanketyöntekijöiden lisäksi alle 30-vuotiaita työkokeilussa olevia henkilöitä. Kokki Olli Rinta-Mantila toimii työkokeilijoiden ohjaajana Kierto-hankkeessa.

Työkokeilua hävikkiravintolassa ja Ruokapankissa suorittavat henkilöt ovat tavallista heikommassa työmarkkina-asemassa. Työkokeilussa opetellaan paitsi hyödyntämään hävikkiruokaa myös omaksutaan tärkeitä työelämätaitoja.

Kokki Olli Rinta-Mantila toimii työkokeilussa olevien ohjaajana hävikkiruokaravintolassa.

Iloinen vastaanotto

Terttu Siren ja Juhani Rissanen ovat iloisia uudesta ravintolasta.

”Olen odottanut ravintolan aukeamista. Ruoka maistuu kevyeltä ja hyvältä, ja on lisäksi halpaa. Olen käynyt seurakuntatalolla jo monen vuoden ajan ja täällä riittää tuttuja”, kertoo Siren.

Myös Annaliisa Majanen ja Miska Majanen tulivat tutustumaan hävikkiravintolaan.

”Ihan mahtava idea, että kaikki tuotettu ruoka käytetään hyödyksi, ja saadaan tällaista toimintaa Nekalaan. Täällä kohtaa ihmisiä, ja on mukavaa päästä syömään muuallekin kuin kotiin. Ravintola tuo vaihtelua elämään”, Annaliisa Majanen sanoo.

Hankekoordinaattori Kristiina Vidqvist rahasti ruokailijoita avajaispäivänä. Hävikkiruoasta valmistettua lounasta tulivat nauttimaan Miska ja Annaliisa Majanen, joille Nekalan seurakuntatalo on jo ennestään tuttu paikka.

Ravintolan tavoitteena on luoda myös yhteisöllisyyttä. Ruokailun lomassa voi halutessaan tutustua uusiin ihmisiin istahtamalla vaikka tuntemattoman henkilön pöytään.

Ravintola toimii Kierto – Kiertotaloudesta kasvua -hankkeessa, jossa Tampereen ev. lut. seurakuntayhtymä on mukana osatoteuttajana. Tampereen kaupunki on hankkeen päätoteuttaja, ja päärahoittajana toimii Euroopan sosiaalirahasto.

Lounas tarjoillaan tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin kello 12–14. Hävikkiravintola palvelee ainakin vuoden 2023 loppuun asti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut