Suosittu markkinatapahtuma muutti uuteen sijaintiin Tampereella – Se kerää kiitosta, vaikka osa halukkaista on jäänyt ilman myyntipaikkaa

Keskustorilla perinteisesti järjestetyt Maanantaimarkkinat siirtyivät tänä kesänä Hämeenpuistoon. Asiakkaat ovat seuranneet uudelle alueelle, mutta osa kauppiaista on jäänyt ilman myyntipaikkaa.

Mari Korkeamäki kauppasi koruja toista kertaa Hämeenpuistossa 1. elokuuta 2022. Hänen mukaansa Hämeenpuisto on markkina-alueena puistomaisen viihtyisä. Moni on pysähtynyt tutustumaan myyntikojuihin ohikulkumatkallaan.

1.8. 18:17 | Päivitetty 2.8. 22:12

Aamulehti

Tampereen Maanantaimarkkinat siirrettiin tänä kesänä Keskustorilta Hämeenpuistoon. Vanhalle toripaikalle keskustassa rakentui toistamiseen Keskustorin kesäkeidas. Markkinoiden ensi kesän tulevaa sijaintia ei ole päätetty.

”Ensimmäiset markkinat oli rauhalliset, mutta nyt paikka on toiminut hyvin ja asiakkaat ovat löytäneet paremmin perille. Olemme olleet pääosin tyytyväisiä myös Hämeenpuistoon markkinapaikkana”, kertovat markkinavastaavat Sakari ja Tapio Venäläinen Tampereen Torikauppiasyhdistyksestä.

Hämeenpuiston markkina-alue rajoittuu Puutarhakadun ja Hämeenkadun välille. Tilaa on vähemmän kuin Keskustorilla, ja osa halukkaista kauppiaista on jäänyt ilman myyntipaikkaa.

”Hämeenpuistossa kauppiaat on kahdessa rivissä, kun Keskustorilla rivejä oli viisi tai kuusi. Kauppiasmäärä melkein tuplaantuisi, jos olisimme kesäkauden Keskustorilla”, Sakari Venäläinen kertoo.

Kauppias Mauri Piiraisen mukaan on hienoa, että Maanantaitorit saivat jatkoa Hämeenpuistossa. Piirainen on toiminut Rautanyrkki oy:n kauppiaana jo 90-luvun alusta lähtien. ”Tampereelle on kiva tulla morjestamaan vanhoja tuttuja.”

Maanantaimarkkinoilla riitti vilskettä aamupäivällä 1. elokuuta.

Positiivinen muutos

Muutto Hämeenpuistoon ei ole kuitenkaan pelästyttänyt vanhoja kauppiaita. Suurin osa tutuista myyjistä on siirtynyt myös uudelle markkina-alueelle.

”Tietysti kaikki eivät ole olleet tyytyväisiä muutokseen, mutta suurin osa on suhtautunut positiivisesti. Kauppiastarjonta voisi kuitenkin olla monipuolisempaakin. Markkinoilla on nykyään paljon esimerkiksi vaatemyyjiä”, Sakari Venäläinen toteaa.

Asiakkaat ovat myös vähitellen löytäneet Hämeenpuistoon.

”Joidenkin mielestä meidän ei kannattaisi enää palata Keskustorille ollenkaan, sillä monet ovat tottuneet uuteen paikkaan.”

Marjut Korsmanin mukaan Maanantaimarkkinat ovat olleet vilkkaampia Keskustorilla kuin Hämeenpuistossa. Maustemaa-yrittäjänä yli 30 vuotta toiminut Korsman harmittelee, että alueella pyöräillään vaarallisen lujaa myös markkinapäivinä. Hämeenpuisto on kuitenkin hänen mukaansa viihtyisämpi sijainniltaan.

Markkina-alueella oli runsaasti vaatekauppiaita.

Pentti ja Riitta Virolainen viettivät aurinkoista markkinapäivää. ”Hämeenpuistossa on suuren maailman tuntua. Maanantaimarkkinoille tämä on paljon parempi paikka kuin Keskustori”, Riitta Virolainen kertoo.

Markkinoiden sijainti mietinnässä

Maanantaimarkkinoiden sijaintia ensi kesälle ei ole vielä päätetty.

”Meidän kannalta Keskustori on parempi paikka Maanantaitorin järjestämiseen. Alueelle mahtuu enemmän myyjiä, joten saamme paremmat paikkamaksutuotot yhdistykselle”, sanoo Venäläinen.

Yhdistys ei kuitenkaan olisi harmissaan, mikäli markkinat kotiutuisivat Hämeenpuistoon.

”Aluetta voisi laajentaa hieman Satakunnankadulle päin, jolloin loputkin kauppiaat mahtuisivat alueelle. Molemmat vaihtoehdot sopivat meille mainiosti”, hän summaa.

Kirsti Mäkelä Mettälän Mesitarhoista kertoo, että torielämä on muuttunut vuosien varrella. Lähes parikymmentä vuotta torikauppiaana toiminut Mäkelä on osallistunut jokaiseen Hämeenpuistossa järjestettyyn markkinapäivään. ”Ihmisiä on paljon, mutta monet kävelevät ohi. Valitettavasti torielämä on hiipunut”.

Kirsi Neuvonen tutustui markkinoiden vaatetarjontaan ensimmäistä kertaa Hämeenpuistossa. Neuvonen käy harvoin markkinoilla, mutta pitää enemmän Keskustorista. ”Keskustori oli markkinapaikkana viihtyisämpi. Hämeenpuisto ei ole yhtä tilava ja täällä on meluisampaa, koska autotie kulkee vieressä”.

Kesäkeitaan tulevaa vuotta pohditaan

Keskustorin kesäkeitaan tulevasta kesäkaudesta ei ole myöskään vielä päätetty.

”Tämän kesän päätteeksi keräämme kokemukset vuodesta, ja arvioimme ensi kesän tilannetta. Päätöksiä ei tässä vaiheessa ole vielä tehty”, kertoo tapahtumapäällikkö Saara Saarteinen Tampereen kaupungilta.

Tampereen kaupunki on järjestänyt Hämeenpuistossa aiemmin toritapahtumia, kuten Eurooppalaisen ruokatorin. Saarteisen mukaan alue soveltuu hyvin vastaaville tapahtumille.

”Toritapahtumassa puistomainen sijainti on mukava. Keskustorin kesäkeitaalle se on luotu tuomalla vehreyttä kasvillisuudella”, Saarteinen sanoo.

Aurinkoinen sää houkutteli aamupäivällä tutustumaan Hämeenpuiston kojuihin.

Täsmennys 2.8. kello 22.12: Hämeenpuistoa kutsuttiin jutussa yhdessä kohtaa virheellisesti Hämeentoriksi, korjattu nimi oikeaksi.

Lue lisää: Testasimme kaikki Tampereen kesäkeitaan ravintolat – Tässä arviot, hinnat ja kiinnostavimmat huomiot: ”Paras hampurilainen pitkään aikaan”

Lue lisää: Tampereella on enemmän ja suurempia terasseja kuin koskaan: Tässä on kaupungin 20 upeinta jättiterassia – Tullinaukiolle syntyi yli tuhannen paikan terassiaukio

Lue lisää: Pyöräily kielletään Tampereen Hämeenpuistossa isojen tapahtumien aikaan – Kuva ruokatorilta kertoo syyn

Lue lisää: Tampereen Keskustorin kesäkeidas hääti torikauppiaat – uusi myyntipaikka löytyi Vanhan kirkon edestä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut