Osaan päiväkotipihoja ei saa edes varjopaikkoja Tampereella – apulaispormestari: ”Tässä kannattaa käyttää kaupunkilaisjärkeä”

Amurin päiväkodin piha nousi esimerkiksi varjoa vailla olevasta pihasta Tampereella. Pihalla ulkoillut lapsi joutui sairaalaan hellepäivän jälkeisen vointinsa vuoksi.

”Mahdollisimman luonnonmukaiset leikkiympäristöt ovat lapsille rakennettuja mielekkäämpiäkin”, Tampereen apulaispormestari Pekka Salmi (sd.) sanoo. Tältä Amurin päiväkodilla näytti maanantaina 1. elokuuta.

2.8. 6:00

Aamulehti

Kaikkiin Tampereen kaupungin päiväkotien pihoihin ei löydy rakenteellista ratkaisua paahteelta suojaamiseksi, kertoo varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus. Siksi hän pitää parhaana ratkaisuna osaavaa henkilökuntaa ja herkkyyttä reagoida. Samaa mieltä on kiinteistöpalveluista vastaava apulaispormestari Pekka Salmi (sd.).

”Lyhyemmät ulkoilut, merkittävästi nesteytystä. Kun lapset touhuavat pihassa, eivät he ole kuitenkaan kuin osan aikaa katoksessa”, sanoo Rasimus.

Amurin päiväkodin piha nousi viime viikolla Tampereella esimerkiksi varjoa vailla olevasta pihasta. Siellä ulkoillut lapsi joutui lopulta sairaalaan hellepäivän jälkeisen vointinsa vuoksi.

Lue lisää: Pieni lapsi joutui sairaalaan helteisen päiväkotipäivän seurauksena Tampereella – Äiti: ”Miksi lapset pitää tunkea ulos tuommoisella helteellä?”

Rasimus pitää Multisillan päiväkodin pihaa hyvänä esimerkkinä siitä, että puita säilytettiin luonnollisten varjopaikkojen syntymiseksi. Katos otettiin huomioon Linnainmaan päiväkotia remontoidessa. ”Leluvarastojen yhteyteen lisättiin pieni katos”, hän kertoo.

Kaupunki vastaa kaikkiaan 74 päiväkodista.

Varjoa edellytetään

Tampereen asunto- ja kiinteistölautakuntaa johtava Salmi kertoo, että lautakunta edellyttää päiväkotien suunnittelijoita kiinnittämään varjoasiaan huomiota. Puut eivät ole aina ratkaisu. ”Ymmärrän suunnittelijoiden huolen, että kun perustuksia tehdään ja vesi-, viemäri- ja sähköliittymiä vedetään, niin voidaan vahingoittaa puitten juuria, ja jos puut jätetään paikoilleen, ne saattavat olla riskejä myöhäisemmässä vaiheessa, kaatua lasten päälle tai aiheuttaa kiinteistövahinkoja.”

Puita on Salmen mukaan saatu säästettyä esimerkiksi Ikurin päiväkodin pihassa. ”En tiedä, onko varmuuden vuoksi -mentaliteetti vai mikä, että näin ei tehdä aina. Mahdollisimman luonnonmukaiset leikkiympäristöt ovat lapsille rakennettuja mielekkäämpiäkin.”

Amurin päiväkoti kuvattuna edestä 1. elokuuta.

”Syytä laittaa kuntoon”

Jos puustoa ei ole tai piha on pieni, Salmi rakentaisi katoksia. ”Ne ovat monikäyttöisiä ja antavat myös sateella suojaa.”

Katoksen rakentamiseksi tarvitaan varhaiskasvatuksen esitys, ja päiväkotikiinteistön vuokran mahdollisesti noustessa sivistyspuolen siunaus. Tampereen tilapalvelut oy toteuttaa työn.

”Katokset ovat kevytrakenteisia, eikä puhuta hirveistä rahasummista. Toivon, että meille tulee lautakuntiin viestiä käyttäjiltä, jos on päiväkotitontteja, joista ei löydy mitään varjoa. Kyllähän ne olisi syytä laittaa kuntoon”, Salmi sanoo.

Hän ei näe ongelmia tilaajan, suunnittelun ja toteutuksen yhteistyössä.

Esimerkiksi 30 asteen helle on niin tukala jopa varjossa, että Salmi veisi lapset viilentymään sisälle päiväkotiin säännöllisin aikavälein. ”Tässä kannattaa käyttää kaupunkilaisjärkeä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut