Aikooko Tampereen sähkölaitoksen hallitus edellyttää muutoksia öljyhankinnoissa? Näin vastaa hallituksen puheenjohtaja

Tampereen sähkölaitokselle tulee edelleen suuria määriä Teboilin toimittamaa öljyä. Kysyimme Tampereen sähkölaitoksen hallituksen puheenjohtajalta, mitä hän ajattelee asiasta.

Tampereen sähkölaitoksen Naistenlahden voimalaan saapuu edelleen merkittäviä määriä Teboilin toimittamaa öljyä. Sähkölaitoksen toimisto Tampereen Ratinassa kuvattiin huhtikuussa.

28.7. 17:07 | Päivitetty 28.7. 20:49

Aamulehti

Venäläisen Lukoilin omistama tytäryhtiö Teboil toimittaa edelleen öljyä Tampereen sähkölaitoksen Naistenlahden voimalan öljyvarastoihin. Öljyä on hankittu kesän aikana 3,5 miljoonalla eurolla.

Lue lisää: Venäläistaustainen Teboil toimittaa edelleen öljyä Tampereen Naistenlahteen – Kesän aikana öljyä ostettu noin 3,5 miljoonalla eurolla

Olitteko tietoinen öljyn hankinnasta Teboililta, Tampereen sähkölaitoksen hallituksen puheenjohtaja Marjut Ontronen?

”Näitä polttoainevarastojen täydennyshankintoja ei käsitelty hallituksessa. Ne teki operatiivinen johto. Minun kanssani ei tietenkään myöskään käyty asiasta keskustelua. Se on ihan normaalia, että operatiivinen johto tekee polttoainehankinnat itse. Se, että öljyä ostetaan ja täydennetään varastoja, on ollut tiedossa."

Mitä ajattelet asiasta?

”Ajattelen pitkälti samalla tavalla kuin muutkin energia-alalla ja miten tavalliset muutkin suomalaiset ajattelevat, eli energiariippuvuus pitäisi saada minimoitua Venäjältä, mutta se ei ihan hetkessä tapahdu. Maakaasuakin tulee Venäjältä. Näitä öljyvarastoja joudutaan mahdollisesti käyttämään, jos sitä maakaasua ei tule, ja tarvitsemme korvaavia polttoaineita.”

”Tämä on yleinen keskustelunaihe koko energiapolitiikassa, että olemme liian riippuvaisia Venäjästä koko Euroopassa ja enemmän muualla kuin täällä meillä. Tampereella ovat asiat sillä tavalla hyvin, että nyt puhutaan yksittäisistä varmuusvarastojen täydennyksistä.”

Aiotteko hallituksessa edellyttää joitain muutoksia tai selvityksiä öljyn hankinnasta?

”Toimenpiteitä on jo käynnistetty, eli tätä hankintakanavaa pyritään minimoimaan, kun öljyn toimittajia on useampia.”

Pystytkö avaamaan enemmän, mitä pyrkimys hankintakanavan minimoimiseen tarkoittaa käytännössä?

”Tampereen sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen pystyy kertomaan tästä ketjusta tarkemmin.”

Mitä vaihtoehtoja ajattelet Tampereen sähkölaitoksella olevan tämän asian suhteen?

”Iso kuva on iso kuva, ja tämä varmuusvarastojen täydentäminen on aika kapea, mutta tärkeä asia. Olemme etsimässä erilaisia vaihtoehtoja siihen, mistä öljyä voi hankkia. Hallitus käsittelee suuria investointeja sekä strategisia asioita, mutta ei yksittäisiä hankintoja.”

”Isossa kuvassa olen henkilökohtaisesti samaa mieltä kuten varmasti suurin osa meistä, eli energiariippuvuutta pitää pystyä minimoimaan. Tampere on ollut energiakäänteessä edelläkävijä, eli paljon on jo pystytty tekemään ja on tehty. Nyt on kyse yksittäisestä kohdasta, mutta isossa kuvassa olemme kulkeneet oikeaan suuntaan ja pitkän matkan.”

Oletko sitä mieltä, että hallitus on tehnyt riittävästi tässä tilanteessa?

”Tätä kysymystä on hyvä pohtia hallituksen kesken.”

Lue lisää: Tampereen sähkölaitoksen hallitus ei ollut tietoinen Teboilin öljyn ostosta – hallituksen jäsen Tynkkynen: ”Tämä ei ole moraalisesti hyväksyttävää eikä hyväksi yhtiön maineelle”

Lue lisää: Teboilin väreissä oleva säiliöauto kiinnitti huomiota Näsisaaren työmaalla: Millä polttoaineella työkoneet tankataan? – Kaupunki ei ole antanut urakoitsijoille ohjeistusta asiassa

Täsmennys 28.7.2022 kello 17.41: Muokattu jutusta venäläinen öljy Teboilin toimittamaksi öljyksi. Kyse on Nesteen jalostamolta ostetusta öljystä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut