Venäläistaustainen Teboil toimittaa edelleen öljyä Tampereen Naistenlahteen – Kesän aikana öljyä ostettu noin 3,5 miljoonalla eurolla

Öljyä tarvitaan, jos maakaasua ei ole käytettävissä Venäjän pakotteiden vuoksi. Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtajan Jussi Laitisen mukaan Teboil on yksi keskeinen öljyn toimittaja.

Kritiikin kohteeksi joutunut venäläistaustainen Teboil toimittaa edelleen öljyä Naistenlahden voimalaitokseen Tampereella.

28.7. 8:48 | Päivitetty 28.7. 12:34

Aamulehti

Teboil toimittaa edelleen suuria määriä öljyä Tampereen Sähkölaitoksen omistaman Tampereen Naistenlahden voimalan öljyvarastoihin. Suomessa toimiva Teboil on venäläisen Lukoilin omistama tytäryhtiö. Teboil on Suomessa joutunut boikottiin Venäjän hyökättyä Ukrainaan, sillä yhtiön tuottojen pelätään valuvan Venäjän sotatoimien rahoitukseen.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Mihin öljyä käytetään, Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen?

”Varaudumme siihen, että ensi talvena ei ole maakaasua käytettävissä. Siinä tapauksessa kaasu korvataan öljyllä Naistenlahden voimalassa. Kovalla pakkasella tarvitaan fossiilista energiaa aikaansaamaan riittävä teho. Sitä öljyä käytetään ihan tamperelaisten talojen lämmityksen.”

Minkä verran öljyä joudutaan hankkimaan?

”Öljyn toimittajia on useita. Öljyä hankitaan tulevaksi talveksi noin 22 000 kuutiota, joka on noin 10–15 prosenttia Tampereen Sähkölaitoksen koko energiahankinnasta. Määrä riippuu talven kylmyydestä ja pituudesta.”

Minkälaisista määristä ja rahasummista tässä puhutaan Teboilin osalta?

”Olemme hankkineet kesän aikana noin 3 000 kuutiota eli noin 3,5 miljoonalla eurolla öljyä Teboililta. Öljy tulee Nesteen jalostamolta ja on samaa öljyä kuin Neste myy muillekin.”

Oliko öljyn tilaukset Teboililta tehty jo ennen Ukrainan sotaa vai onko niitä jatkettu edelleen?

”Sekä että. Öljytoimitukset Naistenlahteen alkoivat heinäkuun puolivälissä.”

Jos öljyn toimittajia on useita, eikö Teboilia voisi vain pudottaa pois?

”Varmasti me sitä tässä selvitämme ja mietimme, mitä asialle voidaan tehdä. Aikataulusta ei ole vielä tietoa.”

”Naistenlahdessa on parhaillaan käynnissä Naistenlahti 3 -biovoimalaitoksen rakennustyöt. Tämän remontin ja lähestyvän talven takia aikaikkuna on pieni ja pitää toimia nopeasti. Öljyautot eivät mahdu tontille kuin määrättyinä aikoina, joten käytämme kaikkea mahdollista saatavilla olevaa kalustoa.”

”Teboilia on edelleen käytetty, koska heidän kuljettajansa osaavat käyttää meidän laitteitamme ja tietävät, miten laitosalueella toimitaan. Se on yksi syy.”

On myös havaintoja, että Teboilin tunnuksia olisi teipattu autoista piiloon. Onko teillä tästä käsitystä?

”Olen itsekin nähnyt valkoisia säiliöautoja tuolla tiellä ja olettanut, että kyse on Teboilin autoista. Meiltä ei ole annettu mitään ohjeita eikä mitään haluta salata.”

Mitä?

Kaasu korvataan öljyllä

Tampereen Sähkölaitoksen energiasta pääosa tuotetaan bio- ja kiertotalouden polttoaineista.

Uusi Naistenlahden voimalaitos korvaa lisää fossiilista polttoainetta jo ensi talvena.

Naistenlahden voimalaitoksessa tarvitaan talven kovilla pakkasilla edelleen lisätehoa, joka on aikaisemmin tuotettu maakaasulla. Nyt varaudutaan siihen, että kaasua ei ole ja sen tilalle tulee öljyä.

Öljyä hankitaan tulevaksi talveksi noin 22 000 kuutiota, joka on noin 10–15 prosenttia Tampereen Sähkölaitoksen koko energiahankinnasta. Määrä riippuu talven kylmyydestä ja pituudesta.

Täydennys 28.7. kello 11.59 täydennetty juttuun Teboililta tulevan öljyn määrä ja sen ostoon käytetty rahasumma.

Täydennys 28.7. kello 12.35: juttuun lisätty tieto hankittavan öljyn kokonaismäärästä ja faktalaatikko. Juttua muokattu ja selkiytetty.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut