Kiusaavatko lokit todella tamperelaisia toreilla? Aamulehti selvitti Tampereen lokkitilanteen – Tästä syystä lokki nappaa ruuan lautaselta

Tampereen lokkitilanne keskustan tuntumassa vaikuttaa rauhalliselta, vaikka toreilla onkin todistettu lokkeja nappaamassa ruokia pöydiltä. Maauimalassa on ollut tänä kesänä lokinpoikasia, ja osa lokeista on ollut jopa aggressiivisia. Siellä tilanne ei kuitenkaan ole yhtä huono kuin viime vuonna.

Aamulehti vieraili torstaiaamupäivänä muun muassa Laukontorilla, jossa lokkeja ei juuri näkynyt. Torin myyjät kertoivat, että lokit eivät ole aiheuttaneet tänä kesänä suurta vaivaa. Tammelantorilla taas kerrottiin, että lokit ovat vieneet jopa ruokaa pöydiltä. Kuvassa vasemmalla Laukontori 21. heinäkuuta.

21.7. 18:00

Aamulehti

Kesä on usein lokkien juhla-aikaa, kun ihmiset kokoontuvat joukolla ulos syömään ja jättävät roskia jälkeensä. Aamulehti kiersi helteisenä torstaiaamupäivänä Tampereen Tammelantorin, Laukontorin, maauimalan ja Särkänniemen ja selvitti, vaivaavatko lokit nyt tamperelaisia.

Tammelantorilla lokit vievät pullat pöydiltä

Tammelantorilla on torstaiaamupäivänä paljon ihmisiä, mutta vähän lokkeja. Vain yksi lokki istuu katulampun päällä. Melko iso joukko naakkoja sen sijaan päivystää torin läheisellä katolla. Matin marja ja vihannes -kojun yrittäjä Matti Valtakivi kertoo, että torstaiaamupäivän vähäisestä lokkimäärästä huolimatta tänä kesänä lokkeja on ollut liikkeellä torilla enemmän kuin viime vuonna.

”Katoissa olevat haukka-linnunpelättimet eivät pelota niitä kuin yhden päivän, muuten ne istuvat niiden vieressä katolla. Lokit vievät herneitä. Naakat pensasmustikoita”, Valtakivi kertoo.

”Varsinkin aamusta lokkeja on liikkeellä. Kuulin, että torin kahviloissa ne ovat napanneet pullia pöydiltä”, kertoo puolestaan torimyyjä Erja Valtakivi.

Silmämääräisesti Tammelantorilla näkyi torstaiaamupäivänä vain yksi lokki. Se päivysti tilannetta katulampun päällä.

Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin kertoo, että tällä hetkellä liikkeellä on erityisesti nuoria lokkeja, jotka ovat vastikään lähteneet pesästä. Helinin mukaan lokit eivät varasta ruokaa, vaan yksinkertaisesti käyttävät tilannetta hyväkseen saadakseen ravintoa.

”Lokit ovat oppineet siihen, että ihmiset heittävät niille ruokia tai jättävät roskia maahan. Ne tietävät mistä ruuanjätteitä löytyy ja kiertelevät näillä alueilla.”

Tammelantorin Kahvikeitaalla lokit eivät ole aiheuttaneet suurta vaivaa, sillä pöytiä suojaavat varjot. Pikkulintuja on sen sijaan näkynyt myös torin varjoisissa kohdissa.

Tampereen kaupungin vastaava torivalvoja Janne Saksala kertoo, Tampereen lokkitilanne on ollut tänä vuonna toreilla samanlainen kuin aikaisempinakin vuosina. Palautetta lokeista tulee Saksalan mukaan joka vuosi tasaiseen tahtiin, tosin ihmiset ovat hänen mukaansa myös jo tottuneet lokkeihin.

”Tilanne on aika huono, ja kyllähän ne häiritsevät. Tällä hetkellä toreilla on kylttejä, että lintuja ei saa syöttää, mutta olemme myös tilanneet siimoja. Ne eivät tosin taida ehtiä enää tälle kesälle”, Saksala sanoo.

Matin marja ja vihannes -kojun yrittäjä Matti Valtakivi arvioi, että tänä kesänä lokkeja on ollut torilla liikkeellä enemmän kuin viime vuonna. Torimyyjien mukaan lokit ovat vieneet ruokaa pöydiltä. Kuvassa Tammelantori 21. heinäkuuta 2022.

Laukontorilla melko rauhallista

Myöskään Laukontorilla ei ole havaittavissa erityisen paljon lokkeja torstaina. Yksi lokki tepastelee maassa, muuten paikalla on enemmän pikkulintuja, puluja ja variksia.

Grilli-Kahvion myyjä Venla Kinnunen kertoo, että ei ole havainnut torilla erityisen paljon lokkeja kesällä. Sen sijaan variksia ja pikkulintuja on ollut liikkeellä. Samaa kertovat myös muut Aamulehden haastattelemat Laukontorin torimyyjät. Lokit ilmestyvät silloin, jos ruokaa jättää pöytään.

”Yleisesti lokkeja ei ole kovin paljon, tosin se riippuu paikasta. Tuolla kauempana on viety lautasilta jopa ruokaa”, Kinnunen kertoo.

Laukontorin Grilli-Kahvion myyjä Venla Kinnunen kertoo, että ei ole havainnut torilla erityisen paljon lokkeja kesällä.

Sen sijaan Laukontorilla on ollut liikkeellä pikkulintuja ja variksia.

Maauimalassa emot puolustavat poikasia

Myös Tampereen maauimalassa lokkeja ei ole näkösällä torstaiaamupäivänä. Uimalan uimavalvoja Meeri Pääkkö kertoo kuitenkin, että maauimalassa on ollut kesän alusta asti lokinpoikasia ja niiden emot ovat välillä olleet niitä kohtaan suojelevaisia.

Lue lisää: Toimi näin, jos kohtaat hyökkäilevän lokin tai variksen – Emolinnut puolustavat nyt ärhäkkäästi poikasiaan

Puolustavista emoista huolimatta Tampereen kaupungin johtava liikunnanohjaaja Tommi Liimatta kertoo, että lokit olivat isompi ongelma maauimalassa viime vuonna.

”Kyllä niitä silti on ollut jonkun verran tänä vuonna. Niitä ilmestyy silloin, kun päivä menee eteenpäin ja ihmiset rupeavat ostamaan syötävää ja jättävät jälkeensä roskia. Osa lokeista on ollut aika aggressiivisia ruuasta.”

Tampereen kaupungin johtava liikunnanohjaaja Tommi Liimatta kertoo, että lokkeja on näkynyt tänä vuonna maauimalassa, mutta ei merkittävästi. Viime vuonna lokkiongelma oli Liimatan mukaan isompi.

Viime vuonna lokkeja karkotettiin maauimalassa haukka-linnunpelättimillä Tammelantorin tapaan. Myöskään maauimalassa ne eivät kuitenkaan Liimatan mukaan auttaneet.

”Tänä vuonna niitä ei ole ollut. Ne pistetään ylös tarvittaessa. Viime vuonna röyhkeimpiä lokkeja ammuttiin joskus vesipyssyillä, mutta tänä vuonna ei.”

Maria Haataja (keskellä) vietti kesäpäivää maauimalassa lastensa Lotten (vas.) ja Josefin kanssa torstaina. Hän kertoo nähneensä Laukontorilla enemmän lokkeja kuin maauimalassa.

Maauimalassa riitti väkeä torstaiaamupäivänä, mutta lokkeja ei näkynyt.

Särkänniemessä normaali tilanne

Särkänniemen kehitysjohtaja Ville Aarresuo kertoo, että tänä kesänä lokkeja ei ole ollut mitenkään poikkeuksellisen paljon huvipuistossa.

”Kyllä ne oman kiusansa tekevät, vaikka meillä on erilaisia torjuntatapoja, esimerkiksi lokkilankoja, verkkoja ja päivänvarjoja. Langat eivät sataprosenttisesti suojaa, sillä kyllä eläin oppii löytämään parhaat mahdolliset konstinsa siihen, mitä se tavoittelee.”

Lokkeja ei näkynyt Särkänniemessä torstaina aamupäivällä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut