Tanskassa kuolemaan johtaneen huvipuisto-onnettomuuden syytä ei vieläkään tiedetä – kysyimme, miten turvallisuus varmistetaan Särkänniemessä

Särkänniemen kehitysjohtajan Ville Aarresuon mukaan tanskalaisessa huvipuistossa viime viikolla sattunut onnettomuus on hyvin poikkeuksellinen. Särkänniemessä laitteiden turvallisuus pyritään varmistamaan muun muassa jatkuvin tarkastuksin.

Särkänniemellä ei ole tanskalaisen Tivoli Friheden-huvipuiston onnettomuuslaitteen valmistajan valmistamia laitteita, vaikka samantyyppisiä vuoristoratoja löytyy useimpien muiden huvipuistojen tapaan myös Särkänniemestä. Kuva on otettu vuonna 2019.

19.7. 20:23

Aamulehti

Tanskan Århusissa sijaitsevassa Tivoli Friheden -huvipuistossa tapahtui viime viikon torstaina vakava onnettomuus, jossa kuoli 14-vuotias tyttö ja loukkaantui lisäksi 13-vuotias poika.

Asiasta uutisoi Suomessa muun muassa Helsingin Sanomat.

Tarkkaa tietoa onnettomuuden syistä ei vieläkään ole, mutta esimerkiksi Aftonbladetin mukaan Cobra-nimisen vuoristoratalaitteen vaunu olisi suistunut raiteeltaan.

Särkänniemen kehitysjohtajan Ville Aarresuon mukaan Tanskan onnettomuuslaitteen valmistajan laitteita ei Särkänniemessä ole, vaikkakin monien muiden huvipuistojen tapaan vastaavantyyppisiä vuoristoratalaitteita on myös Tampereella.

Särkänniemi on kansainväliseen huvipuistoalan järjestö IAAPA:n jäsen, jonka kautta viestintä eri huvipuistotoimijoiden välillä on Aarresuon mukaan aktiivista.

Tarkempia tietoja Tanskan onnettomuudesta tai siihen johtaneista syistä ei kuitenkaan vielä Särkänniemelläkään ole, sillä paikalliset viranomaiset tutkivat onnettomuutta ensin.

Onnettomuudet hyvin harvinaisia

Tanskan onnettomuus ei ole aiheuttanut Särkänniemellä erityisiä lisätoimenpiteitä, vaan turvallisuustoimenpiteitä jatketaan entiseen tapaan.

”Turvallisuus on ykkösprioriteettimme, kuten kaikilla toimijoilla Suomessa. Mistään tarkastuksista ja huoltotoimenpiteistä ei voi piiruakaan laistaa”, sanoo Aarresuo.

Tanskalaisen huvipuiston kaltaiset onnettomuudet ovat Aarresuon mukaan hyvin poikkeuksellisia. Hän ei muista vastaavanlaista onnettomuutta Euroopasta. ”Muutoin tämä huvipuistotoiminta ei olisi kovin uskottavalla tolalla, jos tällaisia onnettomuuksia tapahtuisi esimerkiksi vuosittain.”

Suomessa on Aarresuon mukaan hyvin turvallista vierailla huvipuistossa.

”Tunnen kollegapuistot ja heidän tapansa toimia sen verran hyvin, että meillä asiat ovat hyvällä tolalla.”

Tarkempien tietojen saaminen Tanskan onnettomuudesta voi Aarresuon mukaan viedä kuukausia.

”On ikävää, että tällaisia asioita maailmalla tapahtuu, mutta uskon, että kun siellä tarkemmin tutkimukset etenevät, niin varmasti oppia saadaan taas ylipäänsä alana lisää.”

Turvallisuudesta huolehditaan tarkastuksilla

Tärkeimpiä toimenpiteitä onnettomuuksien välttämiseksi Särkänniemellä ovat Aarresuon mukaan ennakkohuoltotoimenpiteet, eli vuosihuollot jokaisen sesongin välissä. ”Silloin kaikki laitteet käytännössä puretaan osiin, ja kaikki osat tarkastetaan.”

Tarkastuksia ja huoltoa tehdään myös kuukausittain ja viikoittain. Lisäksi huolto testaa Aarresuon mukaan laitteet joka aamu, ja niille tehdään tarvittavat toimenpiteet, jotka riippuvat laitteen tyypistä.

Valvontaa ja tarvittaessa tarkistuksia tekee Suomessa myös Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Huolto- ja turvallisuustoimenpiteitä käydään Aarresuon mukaan Särkänniemessä läpi vuosittain myös muiden ulkopuolisten tahojen toimesta.

Jokaisen laitteen kohdalla on tehty myös omat riskiarviot laitteiden käytöstä ja siitä, kuinka riskejä pystytään hallitsemaan ja poistamaan.

”Pyritään oikein kaivamalla kaivamaan kaikki mahdollisuudet, mitä voisi tapahtua. Vaikka todennäköisyydet olisivat häviävän pieniä, ne eliminoidaan jo siinä vaiheessa, kun arviot tehdään.”

Laitteissa on Aarresuon mukaan myös häiriönilmoitinjärjestelmät, joiden myötä laitteet eivät pääse liikkeelle, jos kaikki ei ole niin kuin pitää.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut