Iidesjärvi peittyi vihreään levään, asiantuntijan mukaan vaaratonta: ”Sinilevä se ei ole”

Rihmamaiset levät ovat vaarattomia, joskin runsaina ne ovat epämiellyttäviä virkistyskäytön kannalta.

Tältä Iidesjärvi näytti perjantaina 15. heinäkuuta. Pirkanmaan ely-keskuksen vesienhoidon asiantuntijan Kukka Kujalan mukaan levälautat lakastuvat ja hajoavat ajan myötä.

18.7. 11:19

Aamulehti

Tampereen keskustan kyljessä sijaitsevan Iidesjärven pinta on peittynyt vihreästä levästä.

Kuvien perusteella kyseessä on todennäköisesti jokin rihmamainen viherlevälaji, kertoo Pirkanmaan ely-keskuksen vesienhoidon asiantuntija Kukka Kujala.

”Sinilevä se ei ole, koska levää voi nostaa kepillä kuten kuvassa”, Kujala kertoo.

Levää voi nostaa kepillä, mikä tarkoittaa, ettei se ole sinilevää.

Rihmamaiset levät ovat Kujalan mukaan vaarattomia, joskin runsaina ne ovat epämiellyttäviä virkistyskäytön kannalta. Iidesjärvi on erittäin rehevä kaupunkijärvi, ja runsasravinteisuutensa vuoksi leväkasvusto voi Kujalan mukaan sopivissa olosuhteissa ryöpsähtää.

”Tänä kesänä Iidesjärveltä on tavattu paljon juuri tätä rihmamaista levää, mutta ajan kanssa nämä levälautat kyllä lakastuvat ja hajoavat, vaikka juuri nyt tilanne hurjalta näyttääkin.”

Kujalan mukaan Iidesjärvi on ollut voimakkaasti kuormittunut ihmisen toiminnasta jo vuosikymmeniä, ja se on huonossa tilassa.

”Tampereen kaupunki on viime vuosina tehnyt Iidesjärvellä särkikalojen hoitokalastusta ja petokalaistutusta osana keskustajärvien laajempaa kunnostushanketta. Tällä pyritään vähentämään Iidesjärven ravinnekuormitusta ja saavuttamaan tasapainoisempi rakenne järven kalastoon.”

Iidesjärvi kuvattuna Iidesrannan puolelta Viinikkaan päin perjantaina 15. heinäkuuta.

Sinilevätilanne Pirkanmaalla

Ely-keskuksen mukaan Pirkanmaalla on tehty tällä viikolla hieman edellistä viikkoa enemmän sinilevähavaintoja.

Virallisissa mittauspisteistä levää on havaittu vähäisiä määriä Virroilla ja Kangasalan Vesijärvellä. Runsaasti sinilevää havaittiin Pyhäjärvellä Vesilahden kirkonkylällä sekä Kangasalan Kirkkojärvellä.

Tampereen uimapaikoista vähän levää on havaittu Halimasjärven, Kämmenniemen, Kaupinojan, Lahdesjärven ja Kaukajärven Saunarannan sekä Uimalan rannoilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut