Naistenlahti 3:ssa Tampereella alkaa uusi vaihe, joka näkyy ja kuuluu – melua voi verrata läheltä lentävään hävittäjään

Kaksi kertaa päivässä kolmen viikon ajan tehtävistä ulospuhalluksista seuraa melun lisäksi suuria määriä vesihöyryä ilmaan. Kolme viikkoa kestävät ulospuhallukset alkavat tämänhetkisen aikataulun mukaan 25. heinäkuuta.

Ulospuhallusten aikana kulkua voimalaitoksen vieressä rannassa sijaitsevalla kevyen liikenteen väylällä sekä lähimmillä venelaitureilla rajoitetaan. Syynä on ennen kaikkea kova melu, mutta myös vesihöyry. Kuva on otettu 19. elokuuta 2021.

13.7. 16:19

Aamulehti

Tampereen Sähkölaitoksen Naistenlahti 3 -biovoimalaitoksen rakennustöissä on alkamassa vaihe, joka aiheuttaa voimakasta melua ja ilmaan suuria määriä vesihöyryä. Käytössä olevasta äänenvaimennus­kontista huolimatta melun kerrotaan olevan merkittävän voimakasta.

Projekti-insinööri Veli-Matti Pietarinen Tampereen Sähkölaitokselta sanoo, että ulospuhalluksesta syntyvää melua voi verrata läheltä lentävän hävittäjän aiheuttamaan ääneen. ”Se on matalataajuista kohinaa”, hän kuvailee.

Melu ja vesihöyry liittyvät kattilalaitoksen käyttöönotto­vaiheeseen, jonka aikana laitoksella testataan polttimia ja tehdään höyryputkistojen kemiallinen puhdistus sekä ulospuhallukset. Ulospuhalluksilla poistetaan höyryputkistoista sinne kemiallisen puhdistuksen jälkeen mahdollisesti jäänyt kiintoaines.

”Kattilassa ja höyryputkistossa on asennuksen aikaisia epäpuhtauksia, muun muassa hitsausjäämiä ja kuonaa”, Pietarinen kertoo.

Ilmaan purkautuva höyry on kuitenkin Pietarisen mukaan puhdasta vesihöyryä, sillä kiintoaines puhalletaan konttiin, ja se jää sinne. Vesihöyry ei ole ympäristölle tai terveydelle haitallista. Käytännössä ulospuhallus tapahtuu niin, että kattilassa muodostuva höyry johdetaan väliaikaista putkistoa pitkin äänenvaimennus­konttiin, joka on voimalaitoksen pihalla. Kontista höyry johdetaan jäähdytettynä ulos.

Liikkumista rajoitetaan

Tämänhetkisen aikataulun mukaan ulospuhalluksia tehdään joka päivä 25.7.–14.8. tyypillisesti kaksi kertaa päivässä. Arvio on, että yksi ulospuhallus kestää vajaan tunnin. Arkisin se tehdään aamulla kello 7–9 välisenä aikana ja illalla kello 17–20 välillä. Viikonloppuisin ajat ovat kello 8–10 välillä ja 17–20 välillä.

Ulospuhalluksen aikana kuuluva ääni on yhtäjaksoinen, mutta voi välillä hiljentyä ja voimistua.

Ulospuhallukset vaikuttavat myös liikkumiseen: niiden aikana rannan kevyen liikenteen väylällä kulkemista on rajoitettu, samoin lähimmillä venelaitureilla. Rajoitus johtuu sekä melusta että vesihöyrystä. Pietarinen sanoo, että tuulen suunnasta ja voimakkuudesta riippuen vesihöyry voi esimerkiksi vaikuttaa näkyvyyteen laiturilla.

”Eivätkä ihmiset välttämättä ilahdu siitä, että tulee märkä höyrypilvi naamalle. Melu on kuitenkin se ensisijainen, miksi ei haluta päästää ihmisiä ihan lähelle”, Pietarinen jatkaa.

Naistenlahti 3:n työt ovat siinä vaiheessa, että kattilaan tehtiin ensitulet 7. heinäkuuta. Muita heinäkuun aikana tehtäviä töitä ovat muun muassa polttimien viritys, kuljettimien asennukset polttoaineen vastaanotossa sekä asvaltointi. Lisäksi aloitetaan kattila­rakennuksen julkisivutyöt.

Mikä?

Naistenlahti 3

Naistenlahti 3 -biovoimalaitoksen rakentaminen alkoi huhtikuussa 2020 ja laitoksen pitäisi aikataulun mukaan valmistua joulukuussa 2022.

Se korvaa 44-vuotiaan Naistenlahti 2 -voimalaitoksen, jonka liekki sammui pysyvästi maaliskuun lopussa 2022.

Käynnistyttyään biovoimalaitos tuottaa sähköä ja kaukolämpöä. Sen pääpolttoaineita ovat uusiutuvat metsäperäiset biomassat, kuten metsähake ja metsäteollisuuden sivutuotteet. Siellä voidaan polttaa myös kierrätyspuuta. Varapolttoaineena on jyrsinturve.

Käynnistyspolttoaineina ovat tarvittaessa maakaasu ja kevyt polttoöljy. Ensitulet tehtiin maakaasulla 7. heinäkuuta. Vielä heinäkuussa 2022 kattilassa ei ole poltettu kiinteää polttoainetta.

Tampereen kaupunkikonsernin tuoreimman konsernikatsauksen mukaan hankkeen kokonais­kustannus­arvio optioineen on hieman yli 200 miljoonaa euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut