Tampere odottaa tytär­yhtiöistään ennäty­sosinkoa, yksi yhtiö tuo leijonanosan yli 25 miljoonan euron potista – ”Tamperelaiset veronmaksajat saavat sijoituksille asiallista voittoa”

Tampereen sähkölaitos on omistajansa kruununjalokivi. Kylmä talvi ja kallistuneet energiahinnat siivittivät yhtiön huipputulokseen. Myös kiinteistöt tuottavat hyvin. Ensi keväänä Tampereen kaupunki voi saada ennätysosingot.

Tampereen kaupungin omistamia tytäryhtiöitä ovat muun muassa Tampereen sähkölaitos, Tampereen Särkänniemi, Tampereen Raitiotie ja Pirkanmaan jätehuolto.

7.7. 5:00

Tampereen kaupungin omistamilla keskeisillä tytäryhtiöillä on pullat hyvin uunissa. Niin hyvin, että ensi vuonna kaupunki on saamassa tytäryhtiöistään ennätysosingot.

Viime vuonna viidentoista suurimman tytäryhtiön yhteenlaskettu liikevaihto kohosi koronan kurittamilla markkinoilla 12 prosenttia. Yhteenlaskettu liikevaihto oli viime vuonna 992,4 miljoonaa euroa.

Samaan aikaan yhteenlaskettu nettotulos parani edellisestä vuodesta peräti 48 prosenttia ja nousi 74 miljoonaan euroon. Nettotulos kasvoi 23,9 miljoonaa euroa.

Luvut käyvät ilmi Tampereen kaupungin tytär- ja osakkuusyhtiöiden vuotta 2021 koskevasta raportista.

Odotettu kehitys

Tampereen kaupungin liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen sanoo, että yhtiöiden hyvä kehitys ei tullut yllätyksenä, vaan oli odotettua.

Tampereen sähkölaitos -konserni painii viidentoista suurimman tytäryhtiön joukossa täysin omassa luokassaan.

Konsernin nettotulos oli viime vuonna 33,2 miljoonaa euroa, mikä on noin 6 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän. Liikevaihto kasvoi viidenneksellä 320 miljoonaan euroon.

Liiketoimintaa siivitti kylmä talvi ja energian tukkumarkkinoiden kohonneet hinnat.

Koronasta kärsinyt Tampereen Särkänniemi oy kohensi talouttaan osin valtion koronatukien avulla, mutta myös omilla, kulurakennetta koskevilla toimillaan. Särkänniemen nettotulos oli viime vuonna noin 2,6 miljoonaa euroa positiivinen, kun edellisenä vuonna tulos oli 3,7 miljoonaa euroa pakkasella.

Tytäryhtiöiden yhteenlaskettua nettotulosta merkittävästi kohentava tekijä on myös Tampereen Vuokra-asunnot oy, joka teki asuntokaupoilla ison satunnaisen myyntivoiton.

Tampereen Vuokra-asunnot myi yli sata vuokra-asuntoa jyväskyläläiselle sijoitusyhtiölle. Yhtiön nettotulos oli 11,5 miljoonaa euroa.

Lue lisää: Tampereen kaupungin vuokrataloyhtiö TVA myi yli sata asuntoaan yksityiselle sijoitusyhtiölle – Tammelan puutaloidyllissä 20 vuotta asunut asukas järkyttyi

Liiketoiminnan kannattavuus parani myös Tuomi Logistiikka oy:ssä, Pirkanmaan Jätehuolto oy:ssä, Tampereen Raitiotie oy:ssä ja Pirkan Opiskelija-asunnot oy:ssä.

Tulos heikkeni Tampereen Tilapalvelut oy:ssä, Tampereen Vuokratalosäätiössä, Tampereen Infra oy:ssä, Tullinkulman Työterveys oy:ssä, Tredu-Kiinteistöt oy:ssä ja Tammenlehväsäätiö-konsernissa. Pirkanmaan Voimia oy:ssä ja Finnpark-konsernissa tulos pysyi ennallaan.

Osinkopotti 25 miljoonaa

Tampereen kaupunki ottaa omistajana omansa yhtiöiden menestyksestä. Tytäryhtiöt maksoivat viime vuodelta osinkoja yhteensä 25,19 miljoonaa euroa.

"Tamperelaiset veronmaksajat saavat sijoituksille asiallista voittoa", toteaa Vuojolainen.

Merkittäviä osingonmaksutavoitteita on vain rajallisella joukolla yhtiöitä. Nämä ovat Sähkölaitos, Särkänniemi, Finnpark ja Tampereen palvelukiinteistöt. Kyseiset yhtiöt toimivat avoimilla markkinoilla.

Leijonanosa osinkopotista tulee Sähkölaitokselta. Konserni maksoi kaupungille 20 miljoonan euron osingon.

"Sähkölaitos on kaupunkikonsernin kruununjalokivi", sanoo Vuojolainen. Osinko on 60 prosenttia yhtiön nettotuloksesta.

Onko 25 miljoonan euron osinkosumma paljon vai vähän? Summalla kyettäisiin maksamaan kaupungin pitkäaikaisten lainojen kuluvan vuoden lyhennykset (25,7 Me). Kaupungin tämän vuoden nettoinvestoinneista (235 Me) summalla kattaisi kymmenesosan. Osinkosumma vastaa noin puolta veroprosenttiyksikköä.

Kiinteistöt tuottavat

Yli 11 miljoonan euron nettotuloksen tehneestä Tampereen Vuokra-asunnoista kaupunki otti osinkoa vajaa 600 000 euroa.

"Linja on hieman varovainen", myöntää Vuojolainen, mutta siihen on syynsä.

Vuojolainen kertoo, että jos osakeyhtiössä on yksikin Ara-ehtoinen kohde, osingonnostoa on rajoitettu, ja se saa olla neljä prosenttia osakepääomalle.

Tampereen Palvelukiinteistöt oy maksoi viime vuodelta tasan miljoonan euron osingon, kun osinko vuodelta 2020 oli vajaa 200 000 euroa.

Roiman nousun mahdollisti kiinteistökauppa, jossa yhtiö myi viime vuonna muun muassa Kangasalan paloaseman.

Myös Särkänniemi ja Finnpark palasivat osingonmaksajiksi.

Särkänniemen odotetaan jo ensi vuonna kykenevän maksamaan 300 000 euron osingon, kun tänä keväänä osinkoa maksettiin 100 000 euroa.

Finnparkin maksama osinko vuodelta 2021 oli 500 000 euroa. Vuojolaisen mukaan normaalitilanteessa yhtiön pitäisi maksaa osinkoa 1–2 miljoonaa euroa. Yhtiön investointitarpeiden takia osinko on kuitenkin pidetty maltillisena.

"Fiksu omistaja käy vain kohtuudella taskunpohjalla", Vuojolainen luonnehtii.

Tulossa ennätysosingot

Tampereen kaupungin nyt saama 25,19 miljoonan euron osinko on kolmanneksi suurin potti tähän mennessä. Edelle menevät vuonna 2018 saatu 25,92 miljoonaa euroa ja 30,62 miljoonaa euroa vuonna 2019.

Kuluvan vuoden tammi-huhtikuun tunnuslukujen valossa tytäryhtiöillä menee varsin mallikkaasti. Esimerkiksi Sähkölaitos-konsernin kuluvan vuoden liiketuloksen ennakoidaan olevan noin kymmenen miljoonaa euroa edellisvuotta parempi.

Tampereen Särkänniemi oy:n liikevaihtoennuste (21,8 Me) on noin kolme miljoonaa euroa parempi kuin vuoden 2021 toteutunut liikevaihto.

Tampereen Vuokra-asuntojen kuluvan vuoden nettotulosennuste pysyy edelleen hyvällä tasolla ollen noin 10,4 miljoonaa euroa.

Tampereen Palvelukiinteistöt oy myi alkuvuodesta kahdeksan kiinteistöä eQ Yhteiskuntakiinteistöt -kiinteistörahastolle. Mukana olivat muun muassa Tammelakeskus ja Hervannan toimintakeskus. Kauppahinta oli 96 miljoonaa euroa, ja se poikii Vuojolaisen mukaan ensi vuonna hyvän osingon kaupungille.

"Palvelukiinteistöistä tullaan ensi keväänä saamaan hyvä osinko, yli 10 miljoonaa euroa”, Vuojolainen sanoo.

Yhdessä Sähkölaitoksen ja muiden yhtiöiden kanssa osinkopotti nousee ennakkoarvioiden mukaan selvästi yli 30 miljoonan euron.

"On täysin mahdollista, että ensi keväänä kaupunki saa ennätysosingot", Vuojolainen sanoo.

Yksi yhtiöiden kannattavuuteen jatkossa vaikuttava tekijä on kohoava korkotaso. Kaupungin viidentoista suurimman tytäryhteisön yhteenlaskettu korollinen velka oli vuodenvaihteessa noin 1,1 miljardia euroa.

Vuojolainen toteaa ettei ole huolestunut konsernivelasta. Kaikki muut yhtiöt paitsi Tampereen Raitiotie oy pystyvät lyhentämään lainojaan omalla liikevaihdollaan. Raitiotieyhtiön lainoja maksetaan osittain verorahalla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut