Tampereen keskustan historiallisten rakennusten viereen voidaan rakentaa uusia korkeita taloja – hallinto-oikeus hylkäsi valituksen kymppikorttelin asema-kaavasta

Pirkanmaan ely-keskus valitti hallinto-oikeuteen Tampereen kaupunginvaltuuston päätöksestä, joka sallisi uudisrakentamisen Tampereen keskustan ”kymppikortteliin”. Hallinto-oikeus perustelee päätöstään kaupungin itsehallinto-oikeudella.

Niin kutsuttua kymppikorttelia Tampereen keskustassa ympäröi Aleksis Kiven katu, Puutarhakatu, Kuninkaankatu ja Kauppakatu. Sandbergin talo kuvattiin kesällä 2021 Aleksis Kiven kadun ja Kauppakadun kulmassa. Talo on rakennettu vuosina 1880–1897.

5.7. 6:00 | Päivitetty 5.7. 7:07

Aamulehti

Hämeenlinnan hallinto-oikeus hylkäsi Pirkanmaan ely-keskuksen valituksen Tampereen niin kutsutun kymppikorttelin uudesta asemakaavasta. Kaavamuutos sallisi uudisrakentamisen vanhojen rakennusten sisäpihoille.

Kaava-alue käsittää korttelin numero 10 tontit 4, 11 ja 12. Korttelissa sijaitsee Pantin talo, Sandbergin talo ja Osuuspankin talo, jotka ovat valmistuneet vuosina 1880–1910. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Lue lisää: Tampereen keskustan arvotalokortteli voi kokea mittavan muodonmuutoksen, mutta valitus viivästyttää hanketta – Tältä alueella näyttää nyt ja tässä ovat suunnitelmat

Lue lisää: Valitus hallinto-oikeuteen: Ely-keskus ei hyväksy Kymppikorttelin uudisrakennusten korkeutta Tampereella – Apulaispormestari: ”On hankalaa, jos ei saa näkyä mistään uutta”

Pirkanmaan ely-keskus perusteli valitustaan sillä, ettei asemakaava täytä maankäyttö- ja rakennuslain vaatimusta, jonka mukaan rakennettua ympäristöä ja luonnonympäristöä tulee vaalia, eikä niihin liittyviä erityisarvoja tule hävittää. Valituksessa sanottiin, että kaavamuutoksen kohteena olevassa korttelissa sijaitsee rakennushistoriallisesti merkittäviä rakennuksia, ja kortteli on merkittävä osa Tampereen keskustan kaupunkikuvaa.

Yli satavuotiaiden talojen naapuriin on kaavailtu jopa 8-kerroksisia kerrostaloja. Ely-keskuksen mukaan uudisrakennukset erottuvat selvästi katusivujen 3–5-kerroksisista arvorakennuksista etenkin Keskustorin suunnasta tarkasteltuna.

Ely-keskuksen mukaan täydennysrakentamisen vuoksi alueen kulttuurihistorialliset, rakennustaiteelliset ja kaupunkikulttuurin mukaiset ominaispiirteet eivät säilyisi riittävällä tavalla.

Hallinto-oikeuden päätöksessä todettiin, että kaava-alue on osa Kauppakadun maakunnallisesti merkittävää rakennettua kaupunkiympäristöä, ja uudisrakentaminen muuttaa myös korttelien sisäosien luonnetta huomattavasti. Hallinto-oikeus kuitenkin katsoi, ettei asemakaava ole maankäyttö- ja rakennuslain vastainen, eikä sitä ole syytä kuumota.

Päätöksestä voi valittaa

Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan arvorakennusten suojeluarvot ja alueen maakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön ominaispiirteet säilyvät uudisrakentamisesta huolimatta. Päätöksessään hallinto-oikeus huomioi, että asemakaava-aluetta ympäröivä rakennuskanta on monimuotoista ja uudisrakentaminen sijoittuu korttelin sisäosiin.

”Kaupungilla on itsehallintonsa puitteissa oikeus päättää, millainen kaava alueelle laaditaan. Valtuuston hyväksymää lainmukaista kaavaa ei voida kumota sillä perusteella, että valittajan käsityksen mukaan alueelle olisi tarkoituksenmukaisempaa laatia osin toisenlainen kaava”, päätöksessä sanottiin.

Hallinto-oikeuden tekemään päätökseen voi hakea valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta 30 päivän kuluessa päätöksestä. Pirkanmaan ely-keskuksen rakennettu ympäristö -yksikön päällikkö Pauliina Pelkonen sanoo, että valitusajan ollessa käynnissä ely-keskuksessa harkitaan valituksen tekoa.

”Emme anna vastauksia tässä vaiheessa. Asia on meillä käsittelyssä”, Pelkonen sanoo.

Täsmennys 5.7.2022 kello 7.04: Täsmennetty juttuun, että hallinto-oikeuden päätökseen voi hakea valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Aiemmin jutussa luki, että päätöksestä voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut