Tammelantorin sydäniskuri yhä kadoksissa – ”Kiusanteko saattaa johtaa jonkun hengen menetykseen”

Ensihoitopalveluiden päällikkö Anssi Aunolan mukaan sydäniskureilla eli defibrillaattoreilla ei ole mitään muuta käyttöä ihmisille, kuin sydänpysähdyksen tilan hoitaminen. ”Antakaa niiden olla rauhassa.”

Tampereen kaupungin julkisilla paikoilla olevat sähköiskurit ovat tämän näköisiä. ”Jos näet laitteen puskassa tai jossakin muualla, pyydän toimittamaan sen viranomaiselle, vaikka ensihoitokeskukselle, sairaalaan, poliisille tai pelastuslaitokselle”, Anssi Aunola sanoo.

1.7. 17:03

Aamulehti

Ensihoitopalveluiden päällikkö Anssi Aunola on todella harmistunut Tammelantorin kadonneesta sydäniskurista eli defibrillaattorista.

Tampereelle hankittiin toukokuun loppupuolella sydäniskurit kolmelle torille, mutta vain Keskustorilla sijaitseva on tällä hetkellä paikoillaan.

Lue lisää: Tampereen kolmesta vasta­hankitusta sydän­iskurista vain yksi on paikallaan: Tammelantorilla sijainnut katosi, Laukontorin iskurin päällä kiipeiltiin MM-huumassa

”Ehkä enemmän harmittaa se Tammelantorin kadonnut laite. Ihmisille laitteella ei ole mitään jälleenmyyntiarvoa eikä mitään muuta käyttöä kuin vain sydänpysähdyksen tilan hoitaminen. Harmittaa, kun niiden ei anneta olla rauhassa”, Aunola sanoo.

Aunola kertoo, että yhden sydäniskurin hinta on yhdestä kolmeen tuhatta euroa. Tampereen toreille sijoitettuja laitteita ei vielä ole tarvittu tositoimiin kertaakaan.

”Sehän on sellainen asia, että todennäköisyys on, että niiden käyttötarve on hyvinkin pieni, mutta sitten kun se tarve on, se on sitten sitäkin suurempi.”

”Sanotaan näin, että vaikka olisi 50 laitetta, niin jos yhtä käytettäisiin kymmenen vuoden aikana kerran, se on silloin maksanut hintansa takaisin. Työikäisen ihmisen hengen hinnaksi lasketaan kohtuullisen isoja summia, puhumme miljoonista”, Aunola huomauttaa.

Lisälaitteista ei vielä tietoa

Kadonneesta sydäniskurista ei vieläkään ole tietoja. Sen katoamisaika on kuitenkin aika hyvin ensihoitopalveluiden tiedossa. Katoamista selvitetään parhaillaan valvontakameranauhojen perusteella.

”Laukontorin sydäniskuri on täällä meillä, koska sen kaappi on tilapalveluiden korjattavana, mutta en tiedä, onko sitä vielä saatu kuntoon.”

Aunola ei vielä tiedä, onko laitteita tulossa Tampereelle lisää.

”Ihannetilanteessa meillä niitä olisi sijoitettuna sellaisiin paikkoihin missä ihmisiä on. Jos ihmisellä sydänpysähdys tulee niin se mikä ihmisen pelastaa on se defibrillaattori. Kyllä sen takia toivoisimme, että niitä olisi enemmänkin tuolla nurkilla.

”Näkisin, että tulevaisuudessa tulee lisää, jos tämä ei osoittaudu niin hankalaksi, että nämä kaikki koko ajan häviävät jonnekin.”

Aunolalla onkin vakava viesti kaikille ihmisille:

”Tällaisen laitteen pitää antaa olla rauhassa. Toivon, että ymmärrettäisiin, että voi olla seuraava kaunis päivä, kun kaveri vieressäsi menee elottomaksi.”

”Kiusanteko saattaa johtaa jonkun hengen menetykseen. Se ei ole mikään hauska ilkivaltainen temppu”, Aunola korostaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut