Kuumailmapallon äkkilasku herätti runsaasti huomiota Tampereella – kokenut lentäjä kertoo, miksi teki poikkeuksellisen ratkaisun

Äkkilaskeutumisen keskelle Parantolankatua tehnyt kuumailmapallo herätti keskiviikkona huomiota Tampereen Kaupissa. Otimme yhteyden palloa lentäneeseen Olli Luomaan ja kysyimme, mitä lennon aikana tapahtui.

30.6. 11:54

Aamulehti

Olli Luoma teki Tampereen taivaalla keskiviikkona ratkaisun, jollaisen hän on samoista syistä tehnyt vain muutamia kertoja aiemmin. Luoman päätöksestä kuumailmapallo OH-IDG laskeutui kesken matkan keskelle Tampereen Parantolankatua.

Matkaan oli keskiviikkoiltana lähdetty suunnitellusti Tampereen Hervannasta. Kyseessä oli Linnan pallo -yrityksen yleisölento. Luoma on yrityksen toimitusjohtaja ja päälentäjä. Hän lensi myös keskiviikon yleisölentoa.

Tampereen yleisölento oli varattu täyteen eli kyydissä oli 11 matkustajaa. Tarkoituksena oli lentää Ylöjärven suuntaan.

Lue lisää: Erikoinen tilanne tallentui videolle Tampereella: Kuumailmapallo teki yllättäen äkkilaskun keskelle autotietä – ”Korkeuksista huudettiin, että alta pois”

”Tuulen suunta arvioitiin niin, että se kääntyy ja menee kaupungin yli kohti Ylöjärveä”, Luoma kertoo torstaina. ”Kävi kuitenkin niin, että tuuli ei kääntynytkään.”

Luoma ohjasi pallon kilometrin korkeuteen. Yläilmoissa vaikutti yhä siltä, että tuuli puhalsi kohti Näsijärveä. ”Sitten tulimme ihan pintaan ja edelleen tuuli meni järven suuntaan.”

Takana oli noin 40 minuuttia lentoa. Kaasua olisi ollut jäljellä vielä noin puoleksitoista tunniksi. Tuuli oli kuitenkin heikkoa.

”Tehtiin sitten laskeutuminen ennen Näsijärveä”, Luoma summaa. ”Katsoin, että oli turvallisempaa tulla maanpinnalle kuin olla Näsijärven päällä heikossa tuulessa.”

Mitä?

Lentäminen kuuma­ilma­pallolla

Ilmakehässä ei saa olla voimakkaita pystysuuntaisia virtauksia. Tuulen pitää olla puuskineen viisi metriä sekunnissa tai vähemmän.

Pilvien tulee olla vähintään muutaman sadan metrin korkeudessa. Sade, ukkonen tai ukkosen uhka estää lentämisen.

Kesäisin pallolla voidaan nousevien ilmavirtausten vuoksi lentää vain aamulla tai illalla. Talvisin voidaan lentää myös päivällä.

Kuumailmapallolentäjän lupakirjavaatimukset kuuluvat EASA-sääntelyn piiriin. Yleensä kouluttautuminen kestää 3–12 kuukautta. Lupakirjan hakijan tulee olla vähintään 16-vuotias.

Lähde: Linnan pallo, Suomen ilmailuliitto.

Takana pitkä lentokokemus

Kuumailmanpallon laskeutuminen keskelle Parantolankatua ei ole jokapäiväistä. Luoman mukaan laskeutumista kaupunkialueelle pyritään yleensä välttämään.

Ei siis ole ihme, että äkkilaskeutuminen herätti keskiviikkoiltana huomiota Tampereella. Aamulehti sai kuumailmapallon liikkeistä useita vinkkejä, ja laskeutumispaikalle kerääntyi nopeasti muutaman kymmentä ihmistä.

Tilanne oli erikoisempi myös itse lentäjälle. Luoma sanoo olevansa kokenut kuumailmapallolla lentäjä. Hänellä on takanaan 30 vuotta ja noin 2 700 tuntia lentämistä.

”Minulle on ehkä 3–4 kertaa tapahtunut tällainen”, hän sanoo.

Varsinainen laskeutuminen Parantolankadulle sujui turvallisesti. Kukaan kyydissä olleista matkustajista ei loukkaantunut. Sivullinen ohikulkija ilmoitti laskeutumisesta pelastuslaitokselle. Erikoista tilannetta saapui selvittämään myös poliisi.

”Katu saatiin melko nopeasti auki, kun saimme pallon tyhjennettyä”, Luoma kertoo.

Kuumailmapallon äkkilaskua kerääntyi keskiviikkona ihmettelemään nopeasti muutaman kymmentä ihmistä. Pallon kyydissä oli laskeutumisen aikaan 11 matkustajaa.

”Ihana paikka lentää”

Linnan pallo lentää kuumailmapalloilla yleisölentoja toukokuusta syyskuulle. Tampereen lisäksi yleisölentoja järjestetään muun muassa Helsingissä, Lahdessa ja Hämeenlinnassa.

Olli Luoma kehuu Tamperetta, mutta kaupungissa lentäminen edellyttää myös erityishuomiota. ”Tampere on ihana paikka lentää, mutta vesistöt siinä ovat sellaisia, mitkä pitää huomioida.”

Viime päivien kaltainen kova helle luo myös omia ehtojaan kuumailmapalloiluun. Esimerkiksi helteen mahdollisesti nostattamat ukkoset tulee ottaa huomioon.

”Lisäksi lämpötila vaikuttaa siihen, ettei voi ottaa niin paljoa matkustajia kyytiin. Se heikentää pallon nostokykyä. Muuten helle ei vaikuta pallon liikehdintään millään tavalla.”

Linnan pallo on toiminut vuodesta 1995 lähtien. Tampereella yritys järjestää yleisölentoja kesän aikana vielä toistakymmentä kertaa. Tavanomaisesti lento kesää yhden tunnin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut