Tamkin pääkampusta remontoidaan nyt yli 4 miljoonalla eurolla – ”Voin sanoa tätä edulliseksi”

Tampereen ammattikorkeakoulun pääkampuksen C-siipi remontoidaan täysin. Uusia tiloja pystytään muuntamaan seiniä siirtämällä jopa 100 hengen ryhmille sopivaksi. Remontti valmistuu vaiheittain ja aiheuttaa erityisjärjestelyitä kampuksella. Etäopetus lisääntyy koronaa edeltävästä ajasta.

Tampereen ammattikorkeakoulun pääkampuksen C-siiven sisätiloissa on aloitettu purkutyöt jo keväällä. Jokaisesta kerroksesta on irroitettu yksi ikkuna, joiden kautta uutta tavaraa on tuotu sisälle. Uusituissa tiloissa opiskelee kesään 2023 mennessä monen eri alan opiskelijoita

27.6. 6:55

Aamulehti

Tampereen ammattikorkeakoulun pääkampuksen C-siipi remontoidaan täysin. Rakennustyöt on aloitettu ja niiden on määrä valmistua kesään 2023 mennessä. Teiskontien vieressä sijaitsevassa C-siivessä oli ennen remonttia liiketalouden ja tietotekniikan alojen opetustiloja sekä toimistohuoneita.

Tamkin pääkampuksen C-siipi on rakennettu vuonna 2000. Nyt remontoitava tila 4 800 neliömetrin kokoinen.

Tampereen ammattikorkeakoulun rehtori Tapio Kujala sanoo, että hinta-arvio rakennushankkeelle on tällä hetkellä noin 4–5 miljoonaa euroa. Purkutyöt ovat käynnissä Tamkilla kesän ajan, ja koko rakennuksen sisätilat on jo purettu vanhoista toiminnoistaan. Varsinainen tilojen uusiminen aloitetaan syksyllä.

”Rakennuksen peruskunto on hyvä, niin koko taloa ei purettu. Siinä mielessä voin sanoa tätä edulliseksi”, Kujala sanoo.

Hankkeen pääurakoitsijana ja -toteuttajana toimii Pallas Rakennus. Vastaava työnjohtaja Sinan Bilgili esitteli remontoitavia tiloja.

Mikä?

Tampereen ammattikorkeakoulu

Perustettu vuonna 1996.

Yhdistyi Pirkanmaan ammattikorkeakoulun kanssa vuonna 2010. Vuonna 2019 liitettiin osaksi Tampereen korkeakouluyhteisöä, yhdessä Tampereen yliopiston ja entisen Tampereen teknillisen yliopiston kanssa.

Opiskelijoita yhteensä yli 13 000.

Tutkinnot: 17 AMK-tutkintonimikettä ja 15 ylempää AMK-tutkintonimikettä.

Hakijoita vuonna 2022 yli 16 357, opiskelupaikkoja syksylle 1858.

Suosituimmat hakukohteet: tradenomi, ensihoitaja ja sosionomi.

Pääkampus Teiskontiellä on rakennettu vuonna 1960.

Lähteet: tuni.fi, STT, rakennusfakta.fi

Tilaa myös etäopetukselle

Remontin valmistuttua pääkampuksen C-siivessä ei ole enää vain yhden opetusalan tiloja, vaan samassa rakennuksessa järjestetään usean alan opetusta. Kujala kertoo, että rakennuksesta tulee monikäyttöinen, modernin pedagogiikan opetusympäristö, jonka tilat ovat muunneltavissa.

”Tila voidaan muuttaa helposti 20 hengen ryhmästä 100 hengen ryhmälle sopivaksi. Sinne tulee siirtoseiniä, jotka eristävät akustisesti, mutta jotka voidaan myös siirtää pois ja muuttaa tilaa uudenlaiseksi”.

Muunneltavien tilojen lisäksi rakennukseen on tulossa pienryhmätiloja etäopetusta varten. Kujalan mukaan pienryhmätilat on varustettu sellaisilla laitteilla, esimerkiksi kameroilla, joiden avulla etäopetus olisi monipuolisempaa. Opettaa ei siis tarvitsisi vain kannettavan tietokoneen varassa. Kujala sanoo, että etäopetuksen lisäämistä arvioidaan, mutta tilat sopivat myös lähiopetukseen.

Tampereen ammattikorkeakoulun rehtori Tapio Kujala kertoo, että C-rakennuksen remontointi on osa laajempaa kampuksen kehittämishanketta. Myöhemmin Kauppiin siirtyvät myös Proakatemia ja musiikki-alan opinnot. Kujala kuvattiin toukokuussa 2021.

”Esimerkiksi kaikki laboratorio-opetus ei kyllä onnistu etänä. Silloin jokaisella pitäisi olla kotona robotit ja laboratoriovälineet, mikä on tietenkin mahdotonta. Tietynlainen opetus, johon etäopetus sopii, lisääntyy ennen korona-aikaa olleesta määrästä”, Kujala sanoo.

Tilojen uudistamisen taustalle Kujala nimeää kaksi syytä. Ensimmäisenä C-siiven remontoinnilla käynnistetään koko kampuksen kehittäminen. Toisaalta korona-aikana Tamkissa huomattiin tarpeet uudenlaisille tiloille.

Kampuksen kehittämistä jatketaan esimerkiksi siirtämällä muusikin tutkinto-ohjelmien tilat Pyynikiltä Kaupin kampukselle. Tampereen ammattikorkeakoulun Proakatemia siirtyy Finlaysonilta uusiin C-siiven tiloihin jo vuoden kuluttua.

”Haluamme, että uudenlainen tila on kaikkien käytössä, mikä mahdollistaisi myös tilan tehokkaan hyödyntämisen”, Kujala sanoo.

Remontti valmistuu vaiheittain

Remontti aiheuttaa erityisjärjestelyitä Tamkin pääkampuksella. Purkutöistä on aiheutunut meluhaittaa esimerkiksi C-siiven tenttitiloissa ja läheisissä auditorioissa. Syksyllä liiketalouden ja tietotekniikan opetus järjestetään hajautetusti eri puolilla kampusta. Kujala kertoo, että opetus joudutaan tällöin järjestämään aamukahdeksan ja iltakuuden välissä, eli osa opetuksesta alkaa vasta myöhemmin päivällä.

”Remontissa on vaiheita. Ensin tehdään yläkerrokset, jotka ovat jouluun mennessä valmiit. Ensimmäinen ja toinen kerros tehdään ensi kevään aikana. Esimerkiksi osa tietotekniikan opetuksesta pystytään järjestämään jo syksyllä C-siivessä”, Kujala sanoo.

C-siiven sisätilat on purettu lähes kokonaan. Uusista tiloista tulee Tapio Kujalan muunneltavat erikokoisille ryhmille. Kesäkuussa neljännen kerroksen vanhat väliseinät oli kaadettu uusien tieltä.

Myös uutta väliseinää on noussut C-siiven neljänteen kerrokseen, joka voitaisiin ottaa käyttöön jo tulevana jouluna.

Sote-keskus Tamkin tontille

Kaupin kampuksen alueella rakennusprojektit saattavat jatkua jo lähivuosina. Tampere suunnittelee Kauppiin uutta sosiaali- ja terveyskeskusta, joka palvelisi jopa 60 000 tamperelaista vuonna 2035. Hankkeen tarveselvityksen mukaan keskuksen rakentaminen ajoittuisi vuosille 2024–25.

Sote-keskus sijoittuisi Kuntokadulle tontille, jossa on tällä hetkellä Tamkin tiloja. Tapio Kujalan mukaan suunnitelmat opetustilojen siirtämisestä sote-keskuksen tieltä eivät ole vielä valmiit.

”Osittain uusi C-rakennus helpottaa sitäkin, mutta ei kokonaan. Väliaikaisjärjestelyjä joudutaan tekemään, mutta ne riippuvat sen hetkisestä kokonaisuudesta”, Kujala sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut