Tamperelaiset pääsevät etusijalle tonttiarvonnoissa, ja tonttivuokrien korotukset porrastetaan – valtuusto hyväksyi uudet linjaukset

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantain kokouksessaan uudet asunto- ja maapolitiikan linjaukset. Linjauksilla tavoitellaan esimerkiksi riittävää asunnontuotantoa ja kohtuuhintaista asumista. Muutokset tulevat voimaan vuonna 2023.

Uusien asunto- ja maapolitiikan linjauksilla vaikutetaan esimerkiksi kaupungin pientalotonttien luovutuksen kriteereihin. Kuva on Lintuhytin asuinalueelta vuodelta 2020.

13.6. 21:31 | Päivitetty 14.6. 15:22

Aamulehti

Tampereen kaupunginvaltuusto on hyväksynyt maanantain kokouksessaan uudet asunto- ja maapolitiikan linjaukset vuosille 2022–2025. Uusia linjauksia perustellaan esimerkiksi Tampereen kasvavalla väkiluvulla. Tampereen strategian kasvutavoite on keskimäärin 3 000 asukasta vuodessa.

Tampereen kaupungilla on kaikkiaan yhdeksän tavoitetta, joihin uusilla linjauksilla tähdätään. Tavoitteita ovat esimerkiksi riittävä asuntotuotanto, monipuoliset asumisen vaihtoehdot ja kohtuuhintainen asuminen.

Linjauksissa sanotaan Tampereen olevan vetovoimainen etenkin nuorten aikuisten keskuudessa, mutta kärsivän muuttotappiota 25–39-vuotiaiden sekä alle 7-vuotiaiden ikäryhmissä. Suurin osa Tampereelle muista kunnista muuttaneista on opiskelijoita.

Uusien linjausten mukaan Tampereen asumispolitiikassa otetaan keskiöön erityisesti nuoret aikuiset ja vastavalmistuneet. Lisäksi linjauksissa huomioidaan erilaiset asumispreferenssit kerrostaloasumisesta pientaloasumiseen.

Lue lisää: Tampere aikoo karsia vuokratonttien arvontaan pääseviä tiukoin kriteerein – muutos vaikeuttaa etenkin yhden ryhmän tontinsaantia

Lue lisää: Tampere suunnittelee tonttivuokrien korotusten porrastamista – näin korotukset astuisivat voimaan kolmen vuoden aikana

Uudistuksia tonttivuokriin

Yksi konkreettinen muutos uusissa linjauksissa liittyy asuintonttien maavuokrasopimusten vuokrankorotuksiin. Tamperelaisissa taloyhtiöissä tonttivuokrien korotuksia on pidetty kohtuuttomina, sillä uusituissa sopimuksissa vuokra on saattanut nousta kerralla jopa 17-kertaiseksi.

Uusissa linjauksissa vuokrankorotus porrastetaan, jos tontin vuokralainen ei toimi markkinoilla. Porrastuksessa uusi maavuokra tulee voimaan asteittain: ensimmäiseltä vuodelta 60 prosenttia, toiselta 80 ja kolmannelta 100 prosenttia.

Tämän lisäksi vuokran perusteena olevaan tontin pääoma-arvoon tehdään indeksitarkastus vuokra-aikana 20 ja 40 vuoden kohdalla. Uusittu vuokrasopimus tehdään aiemman 50 vuoden sijasta 60 vuodeksi.

Jatkossa kaupungilla on myös mahdollisuus kohtuullistaa vuokrasopimusta, jos asemakaavassa määritellystä rakennusoikeudesta on käytetty alle 80 prosenttia, eikä lisärakentaminen ole mahdollista esimerkiksi suojelullisista, kaupunkikuvallisista tai rakennusteknisistä syistä.

Yhtiömuotoisen asuintontin vuokralaisella on tietyin edellytyksin myös oikeus ostaa tontti, jos se sijaitsee keskustan strategisen osayleiskaavan alueella ja jos tontilla sijaitsee asemakaavalla tai lailla suojeltu rakennus.

Vanhat kriteerit palaavat tonttiarvontoihin

Uudet linjaukset tuovat muutoksia myös kaupungin tonttiarvontoihin. Pientalotonttien luovutuksessa otetaan osittain takaisin käyttöön vanhat kriteerit. Tonttiarvontaan pääsyyn vaikuttavat ensi vuoden alusta hakijan lasten lukumäärä ja iät sekä hakijan tamperelaisuus.

Pientalotonttien luovutushaku järjestetään vuosittain 1–2 kertaa, ja tontin saajat valitaan arpomalla. Vuonna 2018 arvontaan pääsyn kriteerit poistettiin kokonaan.

Kaikki asunto- ja maapolitiikan linjaukset ovat luettavissa Tampereen kaupungin nettisivuilla. Muutokset tulevat voimaan 1.1.2023.

Oikaisu 14.6. klo 15.22: Jutussa kerrottiin alun perin virheellisesti, että myös tontin hakijan tulotaso vaikuttaisi jatkossa tonttiarvontaan pääsyyn. Ensi vuoden alusta arvontaan pääsyyn vaikuttavat hakijan lasten lukumäärä ja iät sekä hakijan tamperelaisuus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut