Tällaiselle paikalle suosittu golfkenttä halutaan siirtää Tampereella – Katso kartta ja 10 miljoonan euron suunnitelmat

Tammer-Golfin kentälle on hahmoteltu uutta sijaintia Pohjois-Tampereelle Nurmi-Sorilaan. Alueelta on löydetty kolme mahdollista golfkentän paikkaa, joista yksi on noussut parhaaksi vaihtoehdoksi.

Kaupunginhallitus teki päätöksen Tammer-Golfin siirrosta Nurmi-Sorilaan 13. kesäkuuta 2022. Tällaiselta näyttää golfkentän todennäköisimmällä uuden sijainnilla: alue on vielä pitkän nurmikon ja voikukkien valloittama.

14.6. 5:30

Aamulehti

55 vuoden jälkeen Tammer-Golfin kenttä joutuu siirtymään pois Ruotulasta uuden Alasjärven kaupunginosan sekä raitiotien tieltä. Kentän uudeksi sijainniksi on suunniteltu Nurmi-Sorilan aluetta, missä on tutkittu kolmea erilaista aluetta vaihtoehdoiksi.

Ensimmäinen vaihtoehto sijoittuu melko keskelle aluetta Kaitavedentien länsipuolelle.

”Tämä on paras vaihtoehto kokonaisuutena, ja sitä ehdotetaan jatkosuunnittelun pohjaksi. Mitään ei ole kuitenkaan lyöty vielä lukkoon”, Tampereen kaupungin suunnittelujohtaja Jukka Lindfors sanoo.

Esiselvityksen mukaan kyseinen alue olisi paras valinta kentän uudeksi sijainniksi, koska se on suurin ja yhtenäisin rakentamaton alue, ja kaupunki omistaa jo merkittävän osan siitä. Golfkentän rakentaminen alueelle vaatisi kuitenkin myös maakauppoja tai pitkiä vuokrasopimuksia nykyisten maanomistajien kanssa.

”Alue on myös kohtuullisen etäisyyden päässä Tampereen keskustasta, ja sinne on olemassa julkisen liikenteen yhteydet”, Lindfors jatkaa.

Alueella on noin 110 hehtaaria maa-aluetta, joka soveltuisi hyvin golfkentäksi. Golfkenttää varten tarvittaisiin noin 80 hehtaaria tilaa. Lindforsin mukaan alueiden tarkastelun lähtökohtana on ollut mahdollisuus rakentaa nykyaikainen 18-väyläinen golfkenttä.

”Tarkkaa golfkentän suunnittelua ei ole vielä tehty, ja tarkempi sijainti sekä suunnitelmat tarkentuvat kaavoitusvaiheessa.”

Kaksi muutakin vaihtoehtoa

Kahdella muulla vaihtoehtoisella alueella on myös joitakin vahvuuksia uutena golfkentän sijaintina, mutta enemmän esteitä, joiden takia golfkentän rakentaminen näille alueille ei olisi käytännössä mahdollista.

Toisen aluevaihtoehdon vahvuutena olisi se, että golfkenttä voisi toimia puskurina jätteenkäsittelylaitoksen suuntaan, koska alue ei sovellu asuinrakentamiselle. Suunnitteilla on kuitenkin Uusi Kaitavedentie, joka jakaisi alueen kahtia.

Kolmannen vaihtoehdon alueella on puolestaan kaunista järvi- ja jokimaisemaa, mutta alueella ei ole tarpeeksi golfkentäksi sopivaa maata. Lisäksi se on muita alueita kauempana kaupungista.

Ensimmäinen vaihtoehto sijaitsee Kaitavedentien länsipuolella.

Kymmenen miljoonan euron kustannusarvio

Hankkeen alustava kustannusarvio on kaiken kaikkiaan kymmenen miljoonaa euroa. Lindforsin mukaan golfkentän rakentaminen maksaa noin kuusi miljoonaa euroa, minkä lisäksi rakennuksiin, pysäköintiin ja muuhun infrastruktuuriin menisi noin neljä miljoonaa euroa.

Lindfors kertoo, että rakentaminen voisi alkaa aikaisintaan vuonna 2025.

”Kaavoituksessa menee väkisinkin joitakin vuosia ennen kuin kentän rakentaminen voi alkaa, ja itse rakentaminen kestää muutaman vuoden.”

Kun uuden asuinalueen ja raitiotien rakentaminen käynnistyy kentän nykyisellä sijainnilla Ruotulassa, rakennustyöt aiheuttavat erityisjärjestelyjä golfin pelaamiseen.

”Golfin toimintaedellytyksen turvataan supistettuna rakentamisen ajan nykyisellä paikallaan, kunnes uusi kenttä on valmis. Puhutaan siis noin 9-väyläisestä eli puolikkaasta kentästä, mikä siellä voisi sitten olla. Suunnittelemme sen yhdessä Tammer-Golfin kanssa, kuten tätä on tiivissä yhteistyössä tehty ja tehdään jatkossakin”, Lindfors sanoo.

Golfin siirrosta päätettiin

Kaupunginhallitus käsitteli Alasjärven rakentamista ja Tammer-Golfin kohtaloa kokouksessaan maanantaina 13. kesäkuuta. Kaupunginhallitus päätti, että golftoiminnat siirtyvät alueelta, mutta frisbeegolf jää.

Pohjois-Tampereelle sijoittuvan Nurmi-Sorilan osayleiskaavan ajantasaisuus tulee arvioitavaksi yleiskaavoituksen valtuustokauden 2021–2025 työohjelman mukaan.

Mikä?

Tammer-Golf

Ruotulan kentän ykkösväylä valmistui vuonna 1967.

Valmiina oli yhdeksän rataa, kun kenttä vihittiin käyttöön virallisesti 29. elokuuta 1969.

Kauden 1987 elokuussa pelattiin ensimmäistä kertaa 18-väyläisellä kentällä.

Ruotulan golfkenttä on nyt 47,5 hehtaarin kokoinen. Tammer-Golfin nykyinen vuokrasopimus 60 hehtaarin alueesta on voimassa 31.12.2029 asti.

Klubina oli aluksi VR:n vanha junanvaunu nykyisten väylä ykkösen ja kakkosen välissä lähellä Teiskontietä.

Arkkitehti Ilkka Pyykön suunnittelema klubi vihittiin käyttöön 24.5.1983.

Pyykkö suunnitteli myös uuden klubitalon. Se valmistui vuonna 1993.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut