Jättimäinen Manse Pride -marssi täytti Tampereen kadut rakkaudella ja yhteen­kuuluvuudella – katso värikkäät kuvat

Manse Pride -marssi keräsi tänäkin vuonna runsaasti osallistujia Tampereelle.

Monituhatpäinen Manse Pride -kulkue vältti juuri ja juuri rankkasadekuuron, joka iltapäivällä kasteli Tampereen keskustan. Tamperelainen Ika Tuominen osallistui marssille ensimmäisen kerran jo vuonna 2013 tai 2014. Varjo suojasi niin sateelta kuin paisteelta.

11.6. 18:17 | Päivitetty 11.6. 18:30

Aamulehti

Tampereella lauantaina marssineiden viesti ei jäänyt epäselväksi: syrjintä on syvältä, eheytys on syvältä. Iskulauseet kuuluivat kauas, kun runsaslukuinen joukko värikkäisiin pukeutuneita marssijoita suuntasi kello 15 aikaan Koskipuistosta kohti Sorsapuistoa.

Kyse on jokavuotisesta Manse Pride -marssista, joka oli koronaepidemian vuoksi kaksi vuotta tauolla. Liekö sen vuoksi ensikertalaisia tuntui olevan mukana erityisen paljon. Yksi heistä oli Oti Hörkkö.

”Tulin kavereiden ja yhteenkuuluvuuden tunteen takia. Odotan innolla, mitä tapahtuu”, Hörkkö sanoi, kun kulkueeseen osallistujat odottivat vielä lähtöä Koskipuistossa.

Riikka Koskela (vas.), Julie Aalto, Emma Ouninkorpi, Salla Rusanen ja Saimi Marttila olivat nähneet paljon vaivaa sateenkaarikoristeidensa kanssa. He työskentelevät Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden työkokeilupaikassa Pajastossa, jonka yhteydessä toimii muun muassa kädentaitopaja.

Marssittavaa matkaa oli puolitoista kilometriä, mutta mikäpä oli marssiessa, kun lämmin auringonpaiste helli kulkua koko matkan ajan. Osallistujia riitti niin paljon, että kulkueen etupää oli jo reilusti Tammelan puolella, kun viimeiset vasta tekivät keskustassa lähtöä. Sisä-Suomen poliisin arvion mukaan marssilla oli ainakin kolmisen tuhatta ihmistä.

Paikalle saapuneita tuntui mietityttävän etenkin translaki. Kulkueen iskulauseissa sitä vaadittiin muutettavaksi nyt.

”Suomessa transsukupuolisten oikeudet ovat todella retuperällä, vaikka niitä on monta vuotta yritetty saada paremmiksi. On tärkeää pitää asiaa tapetilla", sanoi Ika Tuominen, joka kertoi kuuluvansa itsekin ”sateenkaarevaan vähemmistöön”.

Kulkue oli osa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen Manse Pride -viikkoa. Tapahtuma huipentui lauantaina Sorsapuistossa järjestettyyn pääjuhlaan.

Lue lisää: Manse Pride -viikko huipentui marssiin ja pääjuhlaan

Tamperelaiset Aino Tiainen ja Juho Tiainen osallistuivat Tampereen pride-marssille ensimmäistä kertaa. He toivoivat, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä käsiteltäisiin nykyistä enemmän kouluopetuksessa ja että vähemmistöt näkyisivät myös historiankirjoituksessa.

Oti Hörkön (vas.) mielestä translaki ei nykyisellään mahdollista nuorille sujuvaa pääsyä hoitoon. Kuvaan asettuivat myös Joona Laukkanen, Emma Martikainen, Ville Mehtomaa, Jenni Laakso ja Veera Myllylä.

Jouko Enkelnotko oli tyytyväisillä mielin siitä, että tapahtuma kasvaa. Häntä ilahdutti, että pride-kulkue on voinut muuttua demonstratiivisesta mielenosoituksesta ilo-juhlaksi.

Salla Rusasen kasvoihin oli tehty taidokas maalaus.

Tamperelaissyntyinen mutta Raumalla asuva Miiko Sola oli ensimmäistä kertaa mukana pride-juhlissa vuonna 1994 Helsingissä.

Oranssiin pukeutunut tamperelainen Aava Moisio oli marssilla ensimmäistä kertaa. Vieressä marssi Kristiina Kytöharju.

Tom of Finland -klubi oli varustautunut tapahtumaan lipuin. Ne viestivät eri fetissejä ja seksuaalisia suuntautumisia.

Ensikertalainen Eeva Salo oli matkustanut Vesilahdelta Tampereelle kannattamaan tasa-arvoa. Hänen mielestään tunnelma kulkueessa oli mahtava ja rakkaudellinen.

Kulkueen etupään joukkoja koristi ilmapallomeri.

”Antakaa meidän vain olla” luki yhdessä kyltissä.

Laaja marssijoukko oli varustautunut Tampereella erilaisin kyltein, jossa oli iskulauseita tasa-arvon puolesta.

Tuhansia ihmisiä marssi Manse Pride -kulkueessa kohti Sorsapuistoa ja pride-viikon pääjuhlaa lauantaina Tampereen ydinkeskustassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut