Tampereen yliopistosta valmistuneet juhlivat viimein – Korona on romuttanut perinnettä: ”He eivät välttämättä tiedä, että tällainen juhla järjestetään”

Tampereen yliopiston keskustakampuksella vietettiin viimein valmistujaisjuhlia paikan päällä. Viimeksi juhla on järjestetty yli 2,5 vuotta sitten.

Hilla Ristimäki ja Rosanna Ojala ovat parhaat ystävät. He valmistuivat maistereiksi kansanterveystieteestä. Ristimäki valmistui jo vuonna 2020 ja on tällä hetkellä töissä Tampereen ammattikorkeakoulussa. Ojala muutti Kööpenhaminaan 1,5 vuotta sitten ja etsii töitä sieltä. Hän suoritti opintonsa loppuun etänä.

10.6. 20:42

Aamulehti

Tampereen yliopiston korkeakoulututkinnon suorittaneita on viime vuodet juhlittu koronan vuoksi etäyhteyksin, mutta perjantaina kuohuviinit nautittiin paikan päällä yliopiston keskustakampuksella.

Perjantain juhlassa oli noin 70 valmistunutta läheisineen. Viimeksi juhlat on pidetty fyysisesti paikan päällä joulukuussa 2019.

”Erikoisuutena on se, että olemme halunneet tarjota mahdollisuuden juhlia myös niille, jotka ovat koronan aikana valmistuneet. Jonkin verran heitä on tullutkin”, kertoo tapahtumasuunnittelun asiantuntija Kyösti Koskela Tampereen yliopistolta.

Erityistä ryntäystä tämän vuoden juhliin ei kuitenkaan Koskelan mukaan ole tullut.

”Kun ollaan oltu kaksi vuotta ilman varsinaisia juhlia, niin traditio on voinut hävitä valmistujilta. He eivät edes välttämättä tiedä, että tällainen juhla järjestetään.”

Tänä vuonna perjantaihin mennessä Tampereen yliopistosta alemman korkeakoulututkinnon oli suorittanut 862, ylemmän korkeakoulututkinnon 976 ja tohtorintutkinnon 64 henkilöä.

Juhlia järjestetään nyt perinteisen kahden sijasta kolmet: kahdet keskustakampuksella ja yhdet Hervannan kampuksella.

Perjantaina keskustakampuksella juhlapuheen piti kauppatieteiden maisteri ja kehityspäällikkö Heidi Pihlaja Suomen Palloliitosta. Musiikista vastasi Tampereen akateemisen sinfoniaorkesterin jousikvartetti.

Valmistuneen puheenvuoron pitää hallintotieteiden maisteri Henri Helve.

Lue lisää: Henri Helve, 26, opiskeli Tampereen yliopistossa laajan tutkinnon keskellä erikoisia oloja – pian hän juhlistaa valmistumista monien muiden kanssa: ”Seikkailu, jossa perusasiat ovat korostuneet”

Sanni Kurvinen, Petra Elg, Ida Riikonen (takana), Lotta-Emilia Salomaa (edessä) ja Laura Savander valmistuivat maistereiksi eri aloilta. He ovat tutustuneet yliopiston aikana. Osa on valmistunut jo koronan aikana ja juhlinut valmistumistaan. Porukka aikoi mennä yhdessä syömään yliopiston juhlan jälkeen.

Aviopari Kavindya Sulakshihi ja Gehan W. Premathilake muuttivat Tampereelle joitakin vuosia sitten Sri Lankasta, jossa he opiskelivat samassa yliopistossa. Sulakshihi valmistui maisteriksi Public choice -tutkintolinjalta, jonka tutkimusteemat keskittyvät esimerkiksi sosiologiaan ja politiikkaan. Premathilake valmistui diplomi-insinööriksi ja on jatkanut tohtorivaiheeseen. ”On rentoutunut ja onnellinen olo. Varsinkin, kun valmistuimme yhdessä”, Sulakshihi sanoo.

Ismo Cavén valmistui jo viime vuoden puolella automaatiotekniikan diplomi-insinööriksi. Hän tuli yliopiston juhlaan vanhempiensa Heikki ja Margit Cavénin kanssa. He pitävät lauantaina juhlat myös kotonaan. Ismo Cavén on työllistynyt projektipäälliköksi teollisuuteen.

Valmistuneet saapuivat saliin jonossa ja saivat jo kukat ennen sitä. Läheiset, ystävät ja tuttavat olivat menneet saliin jo edeltä.

Tampereen yliopiston koulutuksen vararehtori Marja Sutela kuvailee valmistuvien juhlia tärkeäksi itse valmistuville, heidän läheisilleen ja myös yliopistolle.

”Merkityksellisyyttä lisää se, että nyt pandemian jälkeen pystytään kokoontumaan kampukselle ja pitämään tällainen juhla.”

Valmistuneiden juhlaan osallistuminen on vapaaehtoista ja sen rooli on puhtaasti seremoniallinen. Korkeakoulusta valmistuttuaan tutkintotodistuksen saa postitse tai hakemalla sen yliopiston opintotoimistosta, joten suurin osa valmistuneista ei juhlaan osallistu.

”Kaikki valmistuneet eivät niihin suinkaan tule, mutta varmasti osalle valmistujista on tärkeää, että tällaiset juhlat järjestetään.”

Kaikissa suomalaisissa yliopistoissa ei järjestetä lainkaan koko yliopiston laajuisia valmistuneiden juhlia. Sen sijaan valmistuneita juhlistetaan tiedekuntakohtaisesti.

Tampereen yliopistossa juhlat kaikille valmistuneille järjestetään kaksi kertaa lukuvuodessa, kesäkuussa ja joulukuussa. Käytäntöä ollaan Sutelan mukaan avoimia muuttamaan tarvittaessa.

”Opiskelijoilta on tullut viestiä, että pienemmät tiedekuntakohtaiset tai kampuskohtaiset juhlat pari kertaa lukukaudessa olisivat mukavia.”

Koronan aikana myös Tampereen yliopistossa opetusta siirryttiin antamaan pitkälti etänä, mutta tällä hetkellä opiskelijat ovat lukukauden aikana lähiopetuksessa kampuksella. Etäopetusta voidaan edelleen kuitenkin Sutelan mukaan järjestää pedagogisesti perustelluilla syillä.

Siiri Salminen, Suvi Bjerregård Madsen ja Melina Hujanen valmistuivat varhaiskasvatuksen opettajiksi. ”Tosi huojentavaa ja ihana päästä eteenpäin työelämään”, Salminen sanoo.

Helka Hirvonen valmistui viime vuonna kansainvälisestä politiikasta yhteiskuntatieteiden maisteriksi. Sen jälkeen hän on tehnyt pedagogisia opintoja ja ollut työharjoittelussa tutkimusavustajana kasvatustieteellisessä tiedekunnassa. Harjoittelua on jäljellä vielä viikko. ”On aika intensiivistä ollut, kesä menee lomaillessa”, hän sanoo.

Juhla pidettiin Tampereen yliopiston keskustakampuksen suuressa juhlasalissa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut