Aamulehti
Tampereen kaupunginhallitus käsittelee maanantain 13. kesäkuuta kokouksessaan Alasjärven rakentamista ja Tammer-Golfin kohtaloa alueella. Nyt näyttää todennäköiseltä, että golfkenttä siirtyy pois Ruotulasta.
Alasjärven rakentaminen on herättänyt närää, sillä uutta kaupunginosaa on suunniteltu Ruotulaan nykyisen golfkentän ja frisbeegolfkentän alueelle, eikä molemmille ole tilaa. Nyt yhteistyöryhmä, johon kuuluu sekä frisbeegolfin että Tammer-Golfin edustajat, on saanut valmiiksi eri vaihtoehtojen pohdinnan. Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään maanantaina, että frisbeegolf jäisi alueelle ja golfkenttä siirrettäisiin muualle.
Tammer-Golf
Golfia jo 1960-luvulla
Ruotulan kentän ykkösväylä valmistui vuonna 1967.
Valmiina oli yhdeksän rataa, kun kenttä vihittiin virallisesti 29. elokuuta 1969.
Kauden 1987 elokuussa pelattiin ensimmäistä kertaa 18-väyläisellä kentällä.
Ruotulan golfkenttä on nyt 47,5 hehtaarin kokoinen. Tammer-Golfin nykyinen vuokrasopimus 60 hehtaarin alueesta on voimassa 31.12.2029 asti.
Klubina oli aluksi VR:n vanha junanvaunu nykyisten väylä ykkösen ja kakkosen välissä lähellä Teiskontietä.
Arkkitehti Ilkka Pyykön suunnittelema klubi vihittiin käyttöön 24.5.1983.
Pyykkö suunnitteli myös uuden klubitalon. Se valmistui vuonna 1993.
Kaupunki on jo aiemmin tilannut konsulttityönä selvityksen siitä, voisiko golfkentän siirtää Nurmi-Sorilaan. Nurmi-Sorila sijaitsee Näsijärven rannalla noin 12 kilometriä Tampereen keskustasta koilliseen, Jyväskylään johtavan valtatie 9:n pohjoispuolella.
Nurmi-Sorilassa on tutkittu golfkentälle noin 110 hehtaarin aluetta, josta noin puolet on tällä hetkellä kaupungin omistuksessa.
Esityksen mukaan golfkentältä Ruotulasta vapautuva alue suunnitellaan osittain asumiseen, osittain kaupunginpuistoksi. Rakennettava alue on Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) ja Alasjärven välillä. Uusi 10 000 asukkaan kaupunginosa perustuisi raitiotiehen ja Kauppi-Niihaman virkistysalueeseen.
Esityksen mukaan Tampereen raitiotie jatkuisi Taysilta Tenniskatua Ruotulaan, ylittäisi Teiskontien Alasjärven kohdalla ja jatkaisi Heikkilänkadun keskellä Linnainmaan päätepysäkille Koilliskeskukseen.
Iso linjausratkaisu kaupungille
Tampereen kaupungin kannalta kyse on isosta linjausratkaisusta, kytkeytyyhän se esimerkiksi Pirkkala–Linnainmaa-raitiotien suunnitteluun. Mikäli kaupunginhallitus hyväksyy yhteistyöryhmän esityksen maanantaina, tekemistä riittää vielä pitkään.
”Voisi sanoa, että tässä on nyt tehty linjaus, jonka pohjalta jatkosuunnittelua ja -selvityksiä lähdetään tekemään. Periaatteellisesti tämä on iso ratkaisu, mutta se on myös tietyllä tavalla ehdollinen. Tiettyjen asioiden pitää onnistua, että tämä toteutuu”, Tampereen kaupunkiympäristön palvelualueen johtaja Mikko Nurminen kommentoi.
Millä tavalla sitten päädyttiin juuri tähän ratkaisuun?
”Vaikutusten arviointeja kun tehtiin, niin tällä ratkaisulla oli eniten positiivisia vaikutuksia ja vähiten haitallisia, suhteessa muihin mahdollisiin vaihtoehtoihin. Mutta eihän mikään ratkaisu ole täydellinen, tämäkin vaatii sen, että onnistumme esimerkiksi golftoimintojen sijoittamisessa Nurmi-Sorilaan”, Nurminen sanoo.
Frisbeegolfaajat ovat esitykseen tyytyväisiä
Tampereen frisbeeseura ja Tampereen alueen frisbeegolfyhteisö ovat tyytyväisiä yhteistyöryhmän kantaan, kertoo Tampereen frisbeeseuran puheenjohtaja Petri Anttiroiko. Anttiroiko edustaa frisbeegolfaajia yhteistyöryhmässä.
”Seurana ja harrastusyhteisönä olemme tyytyväisiä siihen, että lajin ainoa isompi harrastuspaikka Tampereella saa jäädä Ruotulaan. Kantakaupungin alueella ei ole muita paikkoja täysimittaiselle radalle, joten olisimme joutuneet siirtyä todella kauas”, Anttiroiko sanoo.
Anttiroiko nostaa esiin demografiaerot frisbeegolfin ja golfin välillä. Yhä suurempi osa frisbeegolfin harrastajista on nuoria. ”Siksi meille on tärkeää pysyä kantakaupungin alueella nuorten saavutettavissa.”
Puheenjohtaja Petri Anttiroiko esitteli Ruotulan frisbeegolfrataa Aamulehdelle vuonna 2021.
Tämä on päivittyvä uutinen.