Muistatko, miten päiväkodin tarina oli päättyä aidan vuoksi Tampereella? – Nyt Soilikin lastentarha juhlii: ”Me selvisimme”

Soilikki juhlii tulevana viikonloppuna 25-vuotista taivaltaan. Kaksi vuotta sitten tamperelaisen Soilikin lastentarhan tarina tuli miltei päätökseen. Sitten apuun riensivät päiväkodin entiset lapset.

Tähän Saukonpuiston aitaan Soilikin lastentarhan tarina oli vähällä päättyä.

9.6. 7:00 | Päivitetty 9.6. 10:43

Aamulehti

Kaksi vuotta sitten Tampereen Kalevassa sijaitsevan yksityisen Soilikin lastentarhan tulevaisuus näytti synkältä. Ei ollut takeita siitä, jatkuisiko yli 20 vuotta Tampereella toimineen päiväkodin tarina enää kesän jälkeen.

Nyt päiväkodin tulevaisuus näyttää valoisalta.

Soilikki juhlii tulevana viikonloppuna 25-vuotista taivaltaan. Sunnuntaina 12. kesäkuuta luvassa on muun muassa juhlakulkue, puheita ja kaikille avoin taidenäyttely sekä puuhapisteitä.

”Loppu hyvin, kaikki hyvin. Me selvisimme kriisistä ja olemme elossa”, päiväkodin johtaja Soili Auvinen iloitsee.

Kuulostaa dramaattiselta, mutta draaman kaarta Soilikin tarinassa onkin.

Ongelmat alkoivat yli kaksi vuotta sitten

Soilikin ongelmat alkoivat, kun päiväkoti joutui tammikuussa 2020 muuttamaan remontin vuoksi väistötiloihin Kalevan Väinölänkadulle, lähelle Saukonpuistoa. Päiväkoti oli ehtinyt toimia noin kymmenen vuotta Sumeliuksenkadulla lähellä Sorsapuistoa ja sitä ennen Pellavatehtaankadulla vuodesta 1996.

Muuton piti olla väliaikainen. Kun toiminta oli juuri saatu alkuun uudessa osoitteessa, kävi ilmi, että Sumeliuksenkadulle ei pääsisikään palaamaan remontin jälkeen.

Auvinen sai kuitenkin idean. Koska vanhemmat ja lapset olivat pitäneet uusista tiloista valtavasti, miksei jäätäisi sinne pysyvästi? Päiväkoti aloitti neuvottelut tilasta kaupungin kanssa.

”Tämä on meidän kolmas paikkamme, ja näistä paras. Meillä on ihana tila ja puisto aivan vieressä”, Auvinen kerto.

Tausta

Soilikin lastentarha

Osakeyhtiömuotoinen, yksityinen päiväkoti Tampereella.

Aloitti Pellavatehtaankadulla 1996.

Muutti 2010 Sumeliuksenkadulle, josta lähti remonttia evakkoon alkuvuodesta 2020.

Toimii nykyään Väinölänkadulla Saukonpuiston kupeessa Kalevassa.

Paikkoja 28 lapselle. Kuusi työntekijää ja yksi musiikinopettaja tuntiopettajana.

Toiminnassa painottuvat kuvataide, musiikki ja Reggio Emilia -kasvatusfilosofia.

Vaikeuksien kautta voittoon

Pysyvän toimiluvan saamisen tiellä oli kuitenkin aita, kirjaimellisesti. Nykyvaatimusten mukaan päiväkodilla täytyy olla aidattu piha, mutta sitä uudessa osoitteessa ei ollut. Tampereen kaupunki tarjoutui aitaamaan päiväkodille alueen läheisestä Saukonpuistosta, mutta 20 000 euron lasku tulisi päiväkodin maksettavaksi.

Lue lisää: Pieni päiväkoti Tampereen Kalevassa yrittää maksaa 20 000 euron aidan kaupungin puistoon – kerää nyt rahaa lasten tekemällä taiteella

Kalliin aidan maksaminen oli koitua voittoa tavoittelemattoman pienyrityksen kohtaloksi. Vaikeassa tilanteessa päiväkodin yrittäjä, vanhempainyhdistys ja entiset soilikkilaiset ryhtyivät toimiin, hämmästyttävällä lopputuloksella.

Kalliin aidan maksaminen uhkasi koitua Soilikin lastentarhan kohtaloksi.

Soilikin lastentarha sijaitsee nykyään Väinölänkadulla Kalevassa.

Aidan rahoitusta varten perustettiin joukkorahoituskampanja, jonka kautta saatiin muutamassa kuukaudessa kerättyä noin puolet aidan kustannuksista.

”Vanhat soilikkilaiset, perustajien lapset, riensivät apuun ja rahoittivat aidan. Se oli meille elinehto”, Auvinen sanoo.

Saukonpuiston aita pystytettiin loppuvuodesta 2020 ja samalla Soilikin lastentarha sai pysyvän toimiluvan Väinölänkadulle.

”Lähialueella asuvat ovat nyt löytäneet meidät. Syksyn aloituspaikat ovat jo täynnä, ja paikkoja jonotetaan. Vuoden 2023 paikkoja on myös jo varattu”, Auvinen kertoo.

”Tässä kaikessa parasta on se, että saamme jatkaa toimintaamme.”

Lue lisää: Lastenhoitaja Anita Harjanne on 45-vuotisen uransa aikana nähnyt päiväkotien ison muutoksen – Menneestä hän kaipaa etenkin yhtä asiaa: ”Tämän päivän lapset rakastaisivat sellaista”

Lue lisää: Täynnä korjaustarpeita oleva Tampereen Iidesrannan päiväkoti suljetaan kesällä: ”Suurimmalle osalle lapsista saadaan järjestettyä ihan toiveiden mukainen paikka”

Oikaisu 9.6.2022 kello 10.43: Jutussa kerrottiin alunperin virheellisesti, että Soilikissa vietetään 25-vuotisjuhlaa 13.6. Oikea päivämäärä on 12.6.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut