Reilu tuhat ukrainalaista on hakenut tilapäistä suojelua Tampereelta – hakemuksia saapuu enää vain joitain kymmeniä viikossa

Tilapäinen suojelu antaa oleskeluluvan noin vuodeksi. Luvan turvin Suomessa saa tehdä töitä, hakeutua koulutukseen ja käyttää sosiaali- ja terveyspalveluita.

Tilapäinen suojelu antaa mahdollisuuden hakea työtä heti, kun poliisi on rekisteröinyt hakemuksen. Kuvassa järjestettiin rekrytapahtuma etupäässä ukrainalaisille työntekijöille Tampereen Finlaysonilla 10. toukokuuta 2022.

7.6. 17:00

Aamulehti

Tampereelta on tähän mennessä hakenut tilapäistä suojelua reilu tuhat sotaa pakenevaa ukrainalaista.

”Koko Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueelle hakemuksia on tullut vähän yli 2 000. Minulla ei ole antaa tarkkoja lukuja, mutta niistä vähän toistatuhatta on tullut Tampereelle ja vähän alle tuhat Jyväskylän alueelle”, kertoo Sisä-Suomen poliisilaitoksen ulkomaalaistutkintaryhmän johtaja, rikosylikonstaapeli Klaus Rauva.

Toukokuun alussa Rauva kertoi Aamulehdelle hakemusten määrän vähentyneen selvästi ja että puhuttiin enää joistain kymmenistä hakemuksista viikossa.

”Nyt on vielä vähemmän. On yksittäisiä päiviä, jolloin hakemuksia on saattanut tulla parikymmentä, mutta keskimäärin hakemuksia on tullut kymmenkunta per päivä. Välillä on päiviä, ettei tule ainuttakaan”, Rauva kertoo.

EU:n linjaus

Rauva kertoo, että esimerkiksi Uudellemaalle ja Varsinais-Suomeen hakemuksia saapuu edelleen melko paljon. ”Turku on ollut alusta asti sellainen paikka, johon sotaa pakenevia ukrainalaisia on tullut paljon.”

Maahanmuuttoviraston 5. kesäkuuta päivittämien tilastojen mukaan Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen Suomessa on jätetty 26 437 tilapäisen suojelun hakemusta. Niistä valtaosa on Ukrainan kansalaisten jättämiä. Päätöksiä hakemuksiin oli 5. kesäkuuta mennessä tehty 23 944.

Mikä?

Tilapäinen suojelu

EU:ssa päätettiin 4. maaliskuuta ottaa ensimmäistä kertaa tilapäisen suojelun direktiivi käyttöön.

Haetaan Suomessa poliisilta tai rajaviranomaiselta. Tämän jälkeen Maahanmuuttovirasto myöntää tilapäisen suojelun oleskeluluvan.

Työnteon voi aloittaa heti, kun poliisi tai rajaviranomainen on rekisteröinyt hakemuksen.

Voidaan myöntää Ukrainan kansalaisille, jotka eivät voi palata takaisin Ukrainaan Venäjän hyökkäyksen takia.

Eroaa turvapaikan hakemisesta. Tilapäistä suojelua myönnetään rajatulle kohderyhmälle, eikä siihen sovelleta yksilöllistä harkintaa suojelun tarpeesta kuten turvapaikanhakijan kohdalla.

Antaa oleskeluluvan noin vuodeksi. Luvan turvin Suomeen tullut saa tehdä töitä, hakeutua koulutukseen ja käyttää sosiaali- ja terveyspalveluita.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut