Aamulehti
Kauppiin suunnitellusta uudesta sosiaali- ja terveyskeskuksesta on tulossa Tampereen suurin. Terveyskeskuksen ajatellaan palvelevan 60 000 tamperelaista vuonna 2035.
Suunnittelun lähtökohta on, että nykyisen Tammelakeskuksen palvelut siirtyvät Kauppiin. Uuteen sote-keskukseen tulisi terveyskeskuspalvelujen lisäksi laajasti eri palveluita: suun terveydenhuollon palvelut, lasten- ja aikuisten sosiaalityötä, avokuntoutusta, äitiys- ja lastenneuvolapalveluita ja Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) apuvälinekeskus. Keskeisellä sijalla ovat myös opetus ja palveluiden kehittäminen.
Mikä
Kaupin yliopistollinen sote-keskus
Palvelisi Tammelan, Kalevan, Kissanmaan ja osin Takahuhdin asukkaita. Lisäksi sen alueeseen kuuluisivat uudet Mediparkin alue Kaupista ja Alasjärven läntinen alue.
Väestöpohjan arvioidaan kasvavan noin 60 000 asukkaaseen 2035 mennessä. Käyntejä asemalle tulisi noin tuhat päivässä, joista terveyskeskuksessa 450.
Sote-keskukseen tulisi terveyspalvelujen lisäksi sosiaalityötä, avokuntoutusta, suun terveydenhuolto, neuvolapalvelut ja apuvälinekeskus. Sinne sijoittuu myös tutkimusta ja opetusta.
Sote-keskus sijoittuisi Kuntokadun varteen tontille, jossa nyt on Tampereen ammattikorkeakoulun tiloja.
Ajatus on, että sote-keskuksessa tehtäisiin myös tutkimusta, opetettaisiin tulevia ammattilaisia ja kehitettäisiin palveluita. ”Asiakkaiden mahdollinen uusi rooli on olla mukana palveluiden kehittämistyössä. Eli ei vain korkeakoulut ja henkilöstö, vaan myös asiakkaat”, hankkeen suunnittelupäällikkö Jarkko Lumio summaa.
Alustava kustannus 55 miljoonaa euroa
Hankkeen alustava kustannusarvio on 55 miljoonaa euroa.
Tampereen sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualueen johtaja Taru Kuosmanen sanoo, että rakennuskustannukset ovat nousseet sellaista tahtia, että kustannusarvio on todennäköisesti alakanttiin. ”Tämä on paljon kiinni siitä, miten hanke etenee, ja sitä joudutaan hyvinvointialueella arvioimaan.”
Tarveselvityksen aikatauluesitys on, että hanke suunniteltaisiin ensi vuonna, rakentaminen ajoittuisi vuosille 2024 – 25 ja valmista olisi 2026.
Korkeakoulujen osallistuminen investointikustannuksiin on vielä avoinna. Hankkeen viemisestä yhteistyössä eteenpäin on sovittu, mutta korkeakoulujen osuus yhteiskäyttötilojen kustannuksista on vielä avoin. ”Ajatus on, että tilat ovat yhteiskäytössä. Korkeakoulut hakevat vielä mallia, millaisille toiminnoille he tiloja tarvitsevat”, Lumio sanoo.
Tarveselvityksen mukaan käyttökustannuksista tulee myös säästöjä, sillä osittain vanhoista tiloista voidaan luopua.
Uuteen keskukseen siirtyisi toimintoja Tipotieltä, Tammelakeskuksesta ja Sarviksesta sekä myös Taysin apuvälinekeskus. Kuosmanen sanoo, että Tammelakeskukseen on ajateltu sijoittuvan perhepalveluita, jotka nyt ovat hajallaan eri puolilla Tamperetta.
Uudesta keskuksesta arvioidaan tulevan noin 280 sote-ammattilaisen työpaikka. Lisäksi rakennukseen sijoittuu nelisenkymmentä yhteistyökumppaneiden työntekijää.
Siirtyy hyvinvointialueen valmisteluun
Päätös Kaupin sote-keskuksesta osuu kohtaan, jossa palvelut siirtyvät hyvinvointialueille ensi vuoden alusta alkaen. Käytännössä tämä näkyy niin, että Tampereen kaupunki on tehnyt tarveselvityksen, jonka kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan maanantaina 6. kesäkuuta. Sen jälkeen valmistelu siirtyy hyvinvointialueelle.
Hyvinvointialueen aluehallitus esitti Kuosmasta hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysjohtajaksi, ja aluevaltuusto sinetöi valinnan maanantain 6. kesäkuuta kokouksessaan.
Kuosmanen on jäävännyt itsensä sote-keskusasian esittelystä kaupunginhallituksessa ja valmisteluvastuu sote-keskuksesta on Jarkko Lumiolla.
Lue lisää: Pirkanmaan hyvinvointialueen johtovirkoihin esitetään Kuosmasta, Sandia ja Erolaa
Jotta Kaupin sote-keskusta alettaisiin toteuttaa nyt esitetyn aikataulun mukaan sen on oltava mukana hyvinvointialueen investointiohjelmassa, jonka on oltava 1.10.2022 sosiaali- ja terveysministeriössä.
”Meillä ei ole näyttöä, menevätkö investointisuunnitelmat sellaisena kuin hyvinvointialueet niitä esittävät”, Lumio sanoo. Hän kuitenkin jatkaa, että Kaupin sote-keskus on kansallinenkin kärkihanke juuri opetus- ja tutkimusulottuvuutensa vuoksi.
Kuosmanen sanoo, että Tampere tarvitsee välttämättä uusia tiloja väestönkasvun vuoksi. Lisäksi Kaupin palvelut kytkeytyvät Koilliskeskuksen palveluihin ja edelleen Ojala-Lamminrahkan ja Nurmi-Sorilan alueisiin.
Lue lisää: Hyvinvointialue sai johtajansa: Helppo valinta Pirkanmaalle, vaikea Marina Erholalle
Päivitys 6.6.2022 kello 18.53: Päivitetty juttuun, että Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi tarveselvityksen kokouksessaan.
Päivitys 6.6.2022 kello 19.15: Päivitetty juttuun tieto, että Taru Kuosmanen valittiin hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysjohtajaksi aluevaltuuston kokouksessa.