Aamulehti
Tampereen kaupunki arvioi, että se saa Nokia-areenalle lainatut rahat takaisin korkoineen 15 vuoden sisällä.
”Tällä hetkellä näyttää siltä, että areenan tilauskirjat ovat niin täynnä ja areenan tulos on mennyt paremmin, kuin mitä alussa odotettiin”, Tampereen kaupungin konsernijohtaja Juha Yli-Rajala perustelee arviota lainojen takaisinmaksusta.
Areenayhtiön omistajiin kuuluva Tampereen kaupunki, kuten myös muut omistajat, ovat antaneet areenalle niin sanottua junior-lainaa. Se on lainaa, joka lyhennetään korkoineen vasta, kun muu vieras pääoma – vaikkapa pankkilainat – on maksettu pois.
Kaupungin myöntämä junior-lainamäärä on noin 26 miljoonaa euroa. Lisäksi kaupunki sijoitti neljä miljoonaa euroa yhtiön osakepääomaan ja omistaa yhtiöstä 40 prosentin osuuden.
Mikä?
Nokia-areena
Tampereen ydinkeskustassa sijaitseva monitoimiareena, jossa on jopa 15 000 katsojapaikkaa.
Lisäksi kokonaisuudessa on muun muassa hotelli, kasino ja yli 20 ravintolaa.
Tampereen kaupunki omistaa areenayhtiöstä 40 prosenttia ja yksityinen sijoittajaryhmä 60 prosenttia. Yksityiseen sijoittajaryhmään kuuluvat Lähitapiola, OP, Ilmarinen ja SRV.
Vuokraa 420 000 euroa vuodessa
Lainojen lisäksi Tampereen kaupunki osallistui areenahankkeeseen rakentamalla radan päälle tontin, siis kannen, joka jää kaupungin omistukseen. Vuoden 2021 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen mukaan eteläkansi maksoi kaupungille 22,7 miljoonaa euroa ja siihen liittyvän infran rakentaminen 7,7 miljoonaa euroa. Areena-, hotelli- ja pysäköintiyhtiö maksavat kaupungille kannesta vuokraa 420 000 euroa vuodessa.
Kaikkiaan areenan merkitys kaupungin taloudessa on toki paljon tonttivuokraa suurempi. Kaupungin tilaamassa selvityksessä Deloitte oy arvioi, että areenan tapahtumat merkitsevät 490–610 työpaikan lisäystä Tampereelle. Vaikutus Tampereen kunnallis- ja kiinteistöverotuloihin voi olla selvityksen mukaan 9,5 miljoonaa euroa vuodessa.
Esimerkiksi vastikään päättyneiden jääkiekon MM-kisojen vaikutuksen aluetalouteen on puhuttu olevan suuruusluokkaa 40 miljoonaa euroa. Luku kuitenkin tarkentuu, sillä asiasta on tulossa selvitys.
Yli-Rajala kertoo, että MM-kisojen aikana monet kisavieraat kommentoivat, että Tampereella on Euroopan modernein ja hienoin areena. ”Kun siitä on esitetty epäilyksiä, että tehtiinkö se oikeaan paikkaan, niin kyllä kaikkien arvio oli, että se tehtiin juuri oikeaan paikkaan, keskelle kaupunkia”, Yli-Rajala sanoo.
Tampereen kaupunki osallistui areenahankkeeseen myös rakentamalla radan päälle kannen. Tältä Nokia-areenan ympäristössä näytti 25. huhtikuuta.
Nokia-areenalla on jo nähty myös isoja konsertteja. Kuva on Nightwishin konsertista 22. huhtikuuta.
Varauskalenterissa jo vuosi 2028
Mitä se sitten käytännössä tarkoittaa, että areenan tilauskirjat ovat täynnä? Areenayhtiön toimitusjohtaja Marko Hurme avaa asiaa ensimmäisen täyden toimintavuoden kautta.
Tällä hetkellä kuluvalle vuodelle areenan varauskalenterissa on 155 tapahtumaa. Kun esimerkiksi yksittäistä isoa konserttia tehdään usein kolme päivää ennen ja puretaan päivä varsinaisen tapahtumapäivän tai -päivien jälkeen, ovat vapaat päivät areenan varauskalenterissa tälle vuodelle enää yksittäisiä.
”Kaukaisimmat tapahtumat areenan varauskalenterissa ovat vuodella 2028. Lisäksi on useampia suurtapahtumia kalenteroituna”, Hurme lisää.
Yksi paljon puhuttu tuleva suurtapahtuma ovat ensi kevään jääkiekon miesten MM-kisat. Hurme kertoo keskiviikkona, että viimeisiä kontteja viedään tämän vuoden kisojen jäljiltä vielä ulos, kun työ ensi vuoden kisojen järjestämiseksi on jo käynnissä.
”Kyllä tämä meidän alku näyttää erittäin hyvältä”, Hurme summaa.