Tamperelaismies kuuli autopesussa ”kauhean rämähdyksen” ja huomasi sen jälkeen autossaan lommot – autopesu ei korvaa yli 1 300 euron vaurioita

Korvausvaatimuksia käsittelevä Ifin korvausjohtaja Tiina Jovio kertoo, että keväällä autopesuista tulee korvaushakemuksia muita vuodenaikoja enemmän, mutta aina vauriot eivät ole autopesulan vastuulla. Jos vika sattuu omalle kohdalle, Jovio kannustaa reklamoimaan heti.

Tomi Mankonen käytti autonsa Kolmenkulman Abc:lla autopesussa. Autopesun jälkeen hän havaitsi auton katossa loivia lommoja, joiden korjauksen hinnaksi arvioitiin autokorjaamossa yli 1 300 euroa.

7.6. 14:35

Aamulehti

Tamperelainen Tomi Mankonen ajoi autonsa 21. toukokuuta harjapesuun Kolmenkulman Abc-asemalle Nokialle.

”Siinä vaiheessa, kun vaakatasossa oleva harja meni katon yli, koko auto rupesi heilumaan tosi voimakkaasti. Olen käynyt usein samassa pesussa ja koskaan ei ole tuollaista”, Mankonen sanoo.

Mankosen mukaan harjat painoivat niin kovasti auton kattoa, että ne pysähtyivät. ”Sitten, kun harja nousi, se rupesi taas pyörimään ja kuului kauhea rämähdys. Sellainen räsähdys tulee, kun painetaan peltipurkkia kasaan, ja se pamahtaa takaisin oikeaan muotoon.”

Sen jälkeen pesu sujui normaalisti, mutta Mankonen nousi autosta pesun jälkeen tarkastaakseen sen kunnon. Mankosen autosta ottamissa kuvissa näkyy loivia, kaarimaisia lommoja, joiden hän sanoo aiheutuneen autopesusta. Aamulehti ei ole nähnyt auton vaurioita muutoin kuin kuvissa.

Hän täytti vahinkoilmoituksen Ifille, jossa Abc:llä on vakuutus.

Maanantaina 31. toukokuuta Mankonen sai tiedon siitä, että Abc ei ole korvausvelvollinen vahingosta. Ifin mukaan pesulaite on ollut ehjä ja toiminut normaalisti, eikä vahinkoa korvata.

Vastaus oli Mankoselle yllätys. Autokorjaamon arvion mukaan vaurion korjaus maksaisi 1 362,45 euroa. Aamulehti on nähnyt autoliikkeen tekemän 2. kesäkuuta päivätyn korjauskustannuslaskelman.

Kieltävä päätös

Pirkanmaan osuuskaupan toimialajohtaja Mikko Hautasaari ei halua kommentoida yksittäistä tapausta.

”Jos meillä on laitehäiriö ja ongelma johtuu meidän laitteistamme tai tekemisestämme jollain tavalla, me kyllä korvaamme sen”, hän sanoo.

Vahingot on käyty vakuutusyhtiön kanssa kameratallenteista läpi. Ifin päätöksessä todetaan, että pesukoneen viimeisin huolto on tehty viikkoa ennen vahinkoa, 13. toukokuuta. Pesulaite tarkastetaan päivittäin.

If totesi päätöksessään, että Kolmenkulman pesulaitteen kaikki harjat ovat pehmoharjoja, eivätkä voi aiheuttaa autoon lommoja, ja asianmukaisessa kunnossa oleva auto kestää autopesun. Mankosen auto on vuoden 2018 BMW.

Aamulehti on nähnyt Ifin päätöksen tapahtuneesta.

Vakuutusyhtiö on Hautasaaren mukaan todennut, ettei kyseessä voi olla myöskään tilapäinen häiriö. Hänen mukaansa vahinkoja syntyy pesumäärään nähden harvoin.

”Tunnistettava vahinkotapaus”

Ifin vastuuvahinkojen korvausjohtaja Tiina Jovio toteaa, että keväällä ihmiset pesevät autojaan talvea enemmän, jolloin myös vahinkoilmoituksia tulee enemmän.

”Tämä on meillä tunnistettava vahinkotapaus, ja kevätaika on vielä näiden sesonkiaika.”

Jovion mukaan tyypillisin tapaus, joka ei johda korvaukseen, on likaisesta autosta pesun myötä paljastuva vanha naarmu. ”Tutkimme korvauskäsittelyssä, mitä jälkiä autossa on ja pääsemme ehkä toteamaan, ovatko ne voineet tulla autopesussa. Totta kai missä tahansa koneessa voi olla häiriö.”

Vakuutusyhtiö tutkii, onko vahinko tuottamuksellinen, eli onko vaurio voinut tulla pesulan häiriöstä tai laiminlyönnistä. Jos näin ei ole, autopesuyritys ei joudu korvausvastuuseen.

Jos vahingosta on pesun aikana selkeä näyttö, mutta vahinko ei ole tuottamuksellinen, vahinko voidaan korvata myös esimerkiksi autonomistajan omasta kaskovakuutuksesta. Silloin, kun vahingon aiheuttaja jää tuntemattomaksi, riippuu vakuutuksesta, korvaako se aiheutuneen vaurion.

Jos vika sattuu omalle kohdalle, Jovio kannustaa reklamoimaan heti paikan päällä ja dokumentoimaan tapahtuman tuoreeltaan. ”Mitä paremmin se on dokumentoitu, sitä paremmin totuus saadaan selville.”

Entä voiko autopesu olla vaarallinen tapahtuma, jos pesulassa tulee vikatilanne?

”Äkkiseltään ei tule mieleen sellaista tapausta, joka olisi ollut matkustajalle vaarallinen. Minun kokemukseni on se, että laitteissa on todella hyvät turvamekanismit.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut