Nyt myös Kalervo Kummola jyrähtää Pirkanmaan ennätys­pitkistä passijonoista: ”Kerta kaikkiaan hävytöntä” – näin ruuhkia yritetään purkaa

Sisä-Suomen poliisilaitoksen passijonot ovat olleet Pirkanmaalla ennätyksellisen pitkiä jo kuukausia. Tampereen kaupungin­hallituksen vara­puheenjohtaja Kalervo Kummola moittii tilannetta hävyttömäksi. Poliisi yrittää purkaa jonoja palkkaamalla lisää henkilökuntaa.

Näin pitkä passijono Tampereen poliisilaitoksen eteen muodostui 21. huhtikuuta. Poliisin lupapalvelujen ruuhkaa ei ole saatu vieläkään purettua.

1.6. 19:42

Aamulehti

Poliisin lupapalveluiden jonot ovat yhä pitkät. Jos passia hakee ajanvarauksen kautta, seuraavat vapaat ajat löytyvät Tampereelta syyskuulta, sanoo Tampereen pääpoliisiaseman lupapalveluiden lupaesihenkilö Tomi Sallinen.

Passia tai henkilökorttia voi hakea myös menemällä paikan päälle, mutta kevään aikana jonossa on voinut joutua odottamaan jopa viisi tuntia. Tampereen kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Kalervo Kummola (kok.) tuohtui passijonojen pitkittyneestä ruuhkasta, kun hänen vaimonsa yritti hakea uutta passia.

”Ihmiset ovat valittaneet jonoista jo pitkään, ja asialle pitäisi nyt tehdä jotain ja löytää jokin ratkaisu. Ihmiset yrittävät mennä jonottamaan Orivedelle ja muihin kuntiin, että saisivat nopeammin passin. Digitalisaation pitäisi nopeuttaa asioita, mutta nyt on käynyt toisinpäin. Tämä on jo kerta kaikkiaan hävytöntä”, Kummola kommentoi.

Lue lisää: Poliisin lupapalveluiden vaikea ruuhka jatkuu Pirkanmaalla: Onnekas voi saada vapaan ajan jopa ensi viikolle, muuten jonot juhannukselle

Kummola nosti asian ensin eteen Twitterissä, missä hän kommentoi tilanteen olevan ”aliarvoista johtamista”. Aamulehdelle Kummola sanoo, että hänen mielestään jonoja pitäisi purkaa hankkimalla lisää työvoimaa.

”Ymmärrän, että rahasta on pulaa, mutta kyseessä ei voi olla taloudellisesti iso asia. Yksi ihminen tekisi varmaan aika monta passia päivässä, ja kesällä jonoa voisi purkaa ottamalla opiskelijoita töihin”, Kummola sanoo.

Lisää työntekijöitä tulossa

Tomi Sallinen kertoo, että lupapalveluyksikössä aloitti keskiviikkona kolme uutta työntekijää. ”Menee hetki, että uudet työntekijät voivat tuoda omatoimisesti panoksensa tähän tilanteeseen. Tarkoituksena on, että lisää työvoimaa tulee vielä.”

Sallinen ei osaa arvioida, miten pitkään jonojen purkamisessa menee.

”Tähän päälle tulevat vielä kesän normaalit ruuhkat. Myös lyhyemmällä aikavälillä voi saada aikoja, mutta ne menevät yleensä muutamissa tunneissa. Avaamme aina lisäaikoja, kun henkilöstöresurssit sen sallivat.”

Sallisen mukaan passin hakijoiden suuri määrä johtuu siitä, että koronapandemian aikana monet eivät hakeneet uutta passia.

”He tulevat nyt normaalin uusijakierron päälle. Vuoden alussa valtakunnallisella tasolla oli noin puolisen miljoonaa matkustusasiakirjaa vähemmän voimassa edellisen vuoden alkuun verrattuna.”

Mitä?

Toimi näin, jos tarvitset uuden passin

Paikan päälle kannattaa lähteä jonottamaan vain, jos lupa-asiakirjan saamisessa on kiire.

Passi- tai henkilökorttihakemus kannattaa laittaa vireille sähköisesti poliisin verkkosivuilla.

Läheskään aina henkilökohtaista asiointia ei vaadita. Verkkohakemuksen yhteydessä kerrotaan, jos henkilökohtainen käynti poliisin lupapalveluissa on tarpeen.

Poliisiasemalle täytyy tulla, jos ei ole kuuden vuoden aikana antanut sormenjälkeä poliisille.

Matkustusasiakirjojen valmistuminen lupahakemuksen hyväksymisen jälkeen vie korkeintaan 12 arkipäivää.

Lähde: Lupapalveluiden lupaesihenkilö Tomi Sallinen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut