Lampaat uurastavat jälleen kesätöissä Tohlopin ja Peltolammin niityillä Tampereella

Tampereen Peltolammin Rukkamäenpuistossa laiduntaa tämän kesän aikana 15 lammasta, Tohlopin Kohmanpuistoon eläimiä tuodaan kahdeksan. Lampaita voi käydä katsomassa aidan takaa, mutta niitä ei saa ruokkia.

Lampaiden laiduntamisen ansiosta perinteiset niittylajit saavat lisää elintilaa. Nämä Valkeakosken kaupungilla ”kesätöissä” olleet lampaat kuvattiin heinäkuussa 2018.

1.6. 7:00

Aamulehti

Lammaskatraat saapuvat tänäkin kesänä laiduntamaan ja hoitamaan Tohlopin Kohmanpuiston ja Peltolammin Rukkamäenpuiston arvokkaita niitty- ja maisema-alueita Tampereella. Laiduntamisen ohella lampaat elävöittävät ympäristöä ja tuovat iloa asukkaille.

Peltolammille Rukkamäkeen lammaslauma saapuu keskiviikkona 1. kesäkuuta noin kello 11. Lauma tuodaan Huitun tilalta Mouhijärveltä. Tohlopin Kohmanpuistoon lampaita saapuu maanantaina 6. kesäkuuta noin kello 10 Punaisen pässin tilalta Juupajoelta.

Rukkamäenpuiston arvoniityn 15 lammasta ovat rodultaan suomenlampaita, ahvenanmaanlampaita ja norjalaisia rygja-lampaita. Kohmanpuiston maisemaniityn kahdeksan lammasta ovat suomenlampaita. Molempien laumojen lampaat ovat uuhia eli naaraita. Tampereen kaupunki kertoo tiedotteessa, että lampaiden määrää voidaan vähentää kesän aikana laitumen ruohon kasvun mukaan.

Hoitavat luontoa

Laiduntamisen ansiosta perinteiset niittylajit saavat lisää elintilaa, ja eläinten lanta houkuttelee uutta hyönteis- ja lintulajistoa. Kohmanpuiston noin 1,5 hehtaarin laajuinen laidunalue sijaitsee Tohloppi-järven rannan läheisyydessä Mediapoliksen ja ulkoilureitin välissä. Rukkamäenpuisto sijaitsee Rukkamäentien varrella vastapäätä Peltolammin koulua.

Eläinten hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, ettei niitä ruokita. Rukkamäenpuiston ja Kohmanpuiston lammashakojen opastauluissa kerrotaan laidunnuksesta ja ruokintakiellosta. Ruoan tähteet houkuttelevat jyrsijöitä ja lintuja, joiden ulosteet ovat eläimille terveysriski. Lampaat saavat rehevää ja monipuolista ravintoa laitumelta.

Lampaiden hyvinvointia sekä aitauksen kuntoa seurataan päivittäin eläinten hyvinvoinnin ja niiden turvallisuuden varmistamiseksi. Eläinten päivittäisestä valvonnasta ja aitauksen ylläpidosta vastaa AH-Toimi oy.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut