Kultajuhla toi Tampereen kaduille tutut roskat, vain serpentiini puuttuu: ”Kuin uusi vappu” – poliisin arvio juhlinnasta: kesän festarit työllistävät enemmän

MM-kultajuhlien siivoamiseen kuluu arviolta pari päivää, sillä keskusta näytti varhain maanantaiaamuna samalta kuin vappuna. Poliisin kokonaisarvio juhlinnan sujumisesta on kiitettävä.

30.5. 10:29 | Päivitetty 30.5. 14:38

Aamulehti

Maanantaiaamuna kultajuhlista olivat jäljellä lähinnä roskat Tampereen Frenckellin aukiolla.

Tampereen Infra oy:n työpäällikkö Teemu Kylmäkoski kävi aamulla seitsemän aikaan katsomassa, miltä kultajuhlien jälkipyykki näyttää.

”Kyllähän se on niin kuin uusi vappu. Huiskia ja serpentiiniä ei ole, mutta kaikkea muuta samaa rekvisiittaa oli kyllä keskusta täynnä”, hän sanoo. ”Aamu keskustassa oli vähän surkea näky.”

Juhlien siivous on ollut käynnissä koko aamun, ja Kylmäkosken mukaan jo seitsemältä oltiin hyvällä mallilla. ”Varmasti menee pari päivää näiden MM-kisojen päätösjuhlien siivoamiseen.”

Siivous on alkanut ydinkeskustasta ja jatkuu muihin osiin Tampereen katuja ja yleisiä alueita. Kylmäkosken mukaan ikävin roska on lasinsiru, josta saattaa aiheutua vahinkoja kävelijöille ja pyöräilijöille. Lasinsiruista voi ilmoittaa muun muassa Tampereen kunnossapidon vikailmoitusjärjestelmään tai Frenckellin palvelupisteeseen puhelimitse tai sähköpostilla.

Sunnuntai-iltana Rongan alikulkutunnelissa oli rikottu olutpulloja. Vielä maanantaiaamuna lasinsirut olivat paikallaan, kun kaupungin kunnossapito huhki katuja puhtaiksi.

Siivous jatkuu vielä kahdessa vuorossa aamusta iltaan, sillä maanantaina illalla juhlitaan Tampereen Hakametsässä virallista kultajuhlaa.

Tuhansia juhlijoita

Sisä-Suomen poliisin komisario Ari Aro arvioi maanantaiaamuna, että juhlijoita oli sunnuntai-iltana liikkeellä tuhansia. Hän ei kuitenkaan arvioi tarkemmin, paljonko väkeä oli. ”Keskustorin alue on ollut täynnä väkeä. Poliisi on joutunut torin läheltä sulkemaan katujakin liikenteeltä väenpaljouden takia.”

Yöllä väenpaljouden vuoksi olivat osittain suljettuina muun muassa Satakunnankatu ja Aleksis Kiven katu.

Kultajuhlinnasta johtuvia tehtäviä tuli yön aikana poliisille jonkin verran, mutta yleisömäärään nähden juhlat ovat sujuneet Aron mukaan hyvin. Tehtävät ovat olleet tavanomaisia kesäviikonlopun tehtäviä: ”Sammuneita henkilöitä ja sellaisia, jotka ovat juhlineet liian riehakkaasti. Niihin on jouduttu puuttumaan.”

Sunnuntain ja maanantain väliseksi yöksi tehtävien määrä oli kuitenkin tavallista suurempi. Pirkanmaalla poliisi otti kiinni 11 henkilöä, mutta Aron mukaan kaikki eivät välttämättä liity MM-juhlintaan.

Hämeenkadulla väkeä oli vielä paljon aamun sarastaessa kello 3.50 aikaan. Väkimäärä näkyi kadulle jääneen roskan määrässä.

Baarien pilkun aikaan neljän maissa juhlijoita oli vielä liikkeellä. Puoli kuuden aikaan aamulla enää vain yksittäiset juhlijat palasivat kaupungilta kotiin.

Poikkeuksellista tapahtuman pituus

Osa kesän festariviikonlopuista vaatii poliisilta enemmän töitä kuin MM-juhlinta.

Aro arvelee, että kiekkoyleisö on muihin tapahtumiin verrattuna profiililtaan erilaista, minkä vuoksi juhlat ovat sujuneet poliisin kannalta rauhallisesti.

”Tehtävämäärät ovat aika vähäisiä, kun vertaa nyt vaikka Blockfesteihin tai muihin vastaaviin”, Aro sanoo. ”Porukka on ollut hyvällä mielellä liikenteessä, eikä ole ollut juurikaan rähinäporukkaa.”

Hän arvioi, että järjestäjä ja poliisi ovat onnistuneet hyvin tehtävässään. ”Kokonaisuutena MM-kisat menivät poliisin osalta oikein hyvin.”

Illalla Hakametsän jäähallilla järjestettävään kultajuhlaan poliisi kertoo varautuneensa riittävästi.

Lue lisää: Leijonia juhlitaan maanantai-iltana Tampereen Hakametsässä – ylimääräinen bussilinja vie faneja paikalle, Aamulehti seuraa tapahtumaa suorana

Täydennys 30.5.2022 kello 14.37: Täydennetty juttuun Tampereen Infra oy:n työpäällikön Teemu Kylmäkosken kommentit.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut