Päätös tuli: Tampere ja Riika isännöivät jääkiekon MM-kisoja ensi vuonna – ”Uskomattoman hienoa”

Tampereen pormestarin Anna-Kaisa Ikosen mukaan MM-kisat ovat tuoneet kaupungille merkittävän kansainvälisen näkyvyyden. Tapahtumapäällikkö Saara Saarteinen kertoo, että meneillään olevien kisojen jälkeen analysoidaan, mikä onnistui ja mikä ei. Hän itse kiinnittäisi esimerkiksi opastukseen vielä enemmän huomiota.

Kisahuuma on ollut vahvasti läsnä Tampereella toukokuussa. Kuva on otettu Nokia-areenasta Suomi–USA-pelistä 16. toukokuuta.

27.5. 13:39 | Päivitetty 27.5. 16:00

Aamulehti

Tampere on valittu miesten jääkiekon MM-kisojen pääpelipaikaksi myös vuodelle 2023, tiedotti Kansainvälinen jääkiekkoliitto (IIHF) perjantaina.

Tampere järjestää ensi vuoden MM-kisat yhdessä Latvian pääkaupunki Riian kanssa. Molemmissa kaupungeissa pelataan yksi alkulohko ja puolivälieräotteluita, mutta välierävaiheesta eteenpäin ottelut pelataan Tampereella. Kevään 2023 MM-turnaus pelataan 12.–28. toukokuuta.

Tampere ja Riika jäivät vuoden 2023 MM-kisojen ainoiksi hakijoiksi, sillä Unkarin ja Slovenian yhteishakemus vedettiin pois muutamia päiviä ennen Kansainvälisen jääkiekkoliiton perjantaista kokousta. Unkarin jääkiekkoliitto ilmoitti maanantaina, että Unkarin ja Slovenian yhteinen MM-kisahakemus ensi vuodelle ei saanut tarvittavaa rahoitusta.

”On uskomattoman hienoa saada kokea MM-kisahuuma uudelleen, ja olemme otettuja tästä kunniasta. Tämän kevään kisat ovat olleet mahtava kokemus, ja odotamme innolla yhteistyötä Riian kanssa. Faneille on hieno mahdollisuus kokea kaksi upeaa kaupunkia vain noin tunnin suoran lennon päässä toisistaan”, sanoo Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen kaupungin tiedotteessa.

Aamulehti uutisoi tiistaina, että Unkarin ja Slovenian kisahakemus saatetaan vetää pois pöydältä. Silloin Ikonen sanoi, että kisojen saaminen olisi ”valtavan hieno asia”. Hänen mukaansa MM-kisat ovat tuoneet Tampereelle merkittävän kansainvälisen näkyvyyden. ”Katsojaluvut ovat huikean suuret. En tiedä, millä muulla keinolla saisimme näin ison näkyvyyden”, Ikonen sanoi aiemmin tällä viikolla.

Lue lisää: Saako Tampere MM-kisat uudelleen heti ensi vuonna? Kisaturistit toisivat taas ison potin kaupunkiin: ”Katsojaluvut olleet huikean suuret”

Kisat kahdessa maassa

Tämänvuotisten jääkiekon MM-kisojen pääsihteeri Heikki Hietanen on iloinen siitä, että virallinen päätös kisojen järjestämisestä Tampereella ja Riikassa on nyt tehty.

Hietanen kertoo, että vaikka Tampereen päässä ollaan hyvinkin valmiina ensi vuoden kisojen järjestämistä varten, omat haasteensa ensi vuoden kisojen järjestämiseen tuo hieman erilainen konsepti, kun kisat järjestetään kahdessa eri maassa.

”Kahden maan välillä järjestettävät kisat tuovat omat haasteensa, mutta tekee uudesta projektista samalla myös mielenkiintoisen.”

Hietanen kertoo, että molemmat maat rakentavat omat organisaationsa, mutta koordinaatio ja vastuu kisojen järjestämisestä on Suomella, joka on kisojen virallinen järjestäjämaa.

Hietanen kertoo, että Suomen vastuulla on esimerkiksi se, että vuoden 2023 jääkiekon MM-kilpailut toimivat samalla tavalla molemmissa kaupungeissa.

Hietanen kertoo, että 11 kuukautta ei ole lainkaan liian lyhyt aika järjestää kisoja.

”Ehdimme hyvin. Meillä on organisaatio valmiina ja myös iso määrä vapaaehtoisia, joista uskon monen haluavan olla mukana myös ensi vuonna”, Hietanen perustelee.

Tältä Tampereen Tuomiokirkonkadulla, virallisella kisakadulla, näytti tiistaina 24. toukokuuta.

”Huikea mahdollisuus”

Tampereen kaupungin tapahtumajohtaja Perttu Pesä ei vielä osaa sanoa, mitkä asiat muuttuvat kisajärjestelyihin liittyen kaupungissa ensi vuonna.

”Menemme pirun innostuneesti kohti uutta ja meillä on parhaillaan hyvä kenraaliharjoitus käynnissä. Nyt kuitenkin katsomme ensin nämä kisat loppuun ja lähdemme sitten suunnittelemaan mitä tapahtuu ensi vuonna ja miltä Tampere tulee kisakaupunkina 2.0 näyttämään”, Pesä sanoo.

Radikaaleja muutoksia Tampereen kisailmeeseen on tuskin kuitenkaan odotettavissa, sillä nyt käynnissä olevien kisojen aikana ei ole Pesän mukaan tullut ilmi esimerkiksi mitään sellaista, että korjaustoimenpiteitä olisi pitänyt tehdä jo kisojen aikana.

Pesä iloitsee siitä, että jääkiekon MM-kisahuuma palaa kaupungin katukuvaan myös vuoden päästä. ”Onhan se hienoa. Tällaisten megaluokan kisojen järjestäminen ei ole ihan jokavuotista ja jos ne saadaan kahtena vuotena peräkkäin, se on ihan huikea mahdollisuus.”

Nykyiset kisat ensin valmiiksi

Tampereen kaupungin tapahtumapäällikkö Saara Saarteisen mukaan tapahtumapuolella ollaan hyvillä mielin siitä, että kisaisännöinti jatkuu myös ensi vuonna. Vielä nyt keskittyminen halutaan kuitenkin kohdistaa finaaliviikonloppuun.

”Keskitymme vielä nykyiseen tekemiseen, esimerkiksi kisarekvisiitan purkua ja kuljetuksia suunnitellaan vielä. Aina kun rakentaa jotain, se pitää myös purkaa,”, Saarteinen toteaa.

Saarteisen mukaan ensi vuoden kisoissa voidaan hyödyntää monia asioita tältä vuodelta. ”Kiekon koti ei ole sellainen konsepti, joka on tehty vain yksiä MM-kisoja varten. Me olemme kiekon koti. Totta kai kaikessa meidän tekemisessä pyritään hyödyntämään aiempia materiaaleja, koska minkä takia hyvistä ideoista ja konsepteista luopuisi, kun niitä voi jatkokehittää.”

Saarteisen mielestä myös pienelle hiomiselle on aina varaa.

”Eri tahojen kanssa käydään läpi purkupalaverit ja palautteet, sekä tehdään analyysit siitä, missä onnistuttiin ja missä ei. Haluaisin itse somistaa kaupunkia vielä enemmän ja kiinnittää opastamiseen enemmän huomiota. Myös siisteyttä voi aina parantaa”, Saarteinen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut