Tampere aikoo karsia vuokratonttien arvontaan pääseviä tiukoin kriteerein – muutos vaikeuttaa etenkin yhden ryhmän tontinsaantia

Tampereen kaupungin vuokrattavien omakotitonttien luovutuksessa palataan ennen vuotta 2018 voimassa olleisiin hakukriteereihin.

Tampereen kaupunki arpoo vuokrattavien omakotitonttien saajat. Arvontaan mukaan pääsyn kriteereitä tiukennetaan. Kuvassa Risson asuinalue kuvattuna kesäkuussa 2020.

25.5. 21:24

Aamulehti

Tampereen kaupunginhallitus esittää, että pientalojen vuokratonttien arvonnassa siirryttäisiin ennen vuotta 2018 voimassa olleisiin kriteereihin. Kaupunginhallitus keskusteli asunto- ja maapolitiikan linjauksista kokouksessaan 23. toukokuuta.

Jos vanhat hakukriteerit otetaan käyttöön, vuokrattavien omakotitonttien arvontaan pääsyn kriteereiksi palaavat hakijan tulotaso, lasten lukumäärä ja iät sekä tamperelaisuus. Pientalotonttien saaminen voi muuttua haasteelliseksi niille, jotka eivät asu valmiiksi Tampereella.

”Se riippuu siitä, kuinka paljon on tamperelaisia ja ulkopaikkakuntalaisia hakijoita. Jos tamperelaisia hakijoita on kaikille tonteille, voi olla haasteellisempaa löytää vuokrattavien pientalotonttien tarjontaa, jos ei ole valmiiksi tamperelainen”, Tampereen kaupungin kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm kertoo.

Pitovoima halutaan säilyttää

Kaupunki luopui kriteereistä yhtä lukuun ottamatta vuonna 2018. Jäljelle jäi kriteeri, jonka mukaan hakuun ei voi osallistua jos on viimeisen kymmenen vuoden aikana saanut kaupungin luovuttaman pientalotontin.

Tampereen kaupungin pormestarin Anna-Kaisa Ikosen (kok.) mukaan vanhat kriteerit halutaan ottaa uudestaan käyttöön, koska pientalotonttien kysyntä on kasvanut merkittävästi, ja muutoksella halutaan varmistaa, etteivät etenkään lapsiperheet muuta kaupungista pois.

Ikonen kertoo, että vuosina 2014–2017 tonttien kysyntä oli merkittävästi pienempää, ja asukkaita haluttiin houkutella myös kaupungin ulkopuolelta. Nyt tilanne on muuttunut, ja hakijamäärä on kasvanut useisiin satoihin.

”Olemme samaan aikaan kamppailleet sen kanssa, mikä on kaupungin pitovoima, eli miten saamme tamperelaisille lapsiperheille tarjottua tontteja, ettei täältä lähdetä pois. Muutoksella halutaan varmistaa, että paikalliset lapsiperheet saavat täältä tontteja vuokraamalla”, Ikonen kertoo.

Ostaa voi kuka vain

Ikosen mukaan pientalotontteja annetaan edelleen myös pieni määrä myyntiin. Niitä voivat ostaa myös ulkopaikkakuntalaiset.

”Muutokset osuvat aina johonkin, ja valitettavasti tämä rajaa ulkopaikkakuntalaisten pääsyä vuokratontteihin. Ostaminen on kuitenkin edelleen mahdollista, joten rakentamisen mahdollisuutta Tampereella ei suljeta pois. Olemme myös asettaneet tavoitteen, että pientalotonttien määrää halutaan lisätä.”

Tampereen kaupunginvaltuusto käsittelee linjauksia 13. kesäkuuta. Muutokset tulisivat voimaan 1. tammikuuta 2023.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut