Gallup: Pitäisikö viiniä myydä ruokakaupoissa? – Näin tamperelaiset vastaavat: ”Alkon monopoli on hölmö”

Kysyimme ihmisiltä Tampereen Keskustorilla, pitäisikö ruokakaupoista saada myös viiniä.

Ahti Laakso, Otto Mattila, Saara Suni ja Kristiina Salminen kertoivat Aamulehdelle kantansa viinien myynnistä.

23.5. 7:10

Aamulehti

Keskustelu viinin myymisestä ruokakaupoissa nousee pinnalle aika ajoin. Tällä kertaa sitä herättelee hallituspuolue vihreät.

Se päätti viikonlopun puoluekokouksessaan lisätä puolueohjelmaansa pyrkimyksen sallia korkeintaan 15,5 prosenttisten alkoholien myynnin ruokakaupoissa. Tällä hetkellä raja on 5,5 prosenttia. Kantaan päädyttiin äänestyksen jälkeen niukalla enemmistöllä.

Lue lisää: Vihreät perui ehdotuksensa sunnuntai­lisien uudistamisesta ja kannattaa viinien myynnin sallimista ruokakaupoissa

Kysyimme ihmisiltä Tampereen Keskustorin läheisyydessä, mitä he tästä ajattelevat:

Pitäisikö viinin myynti sallia ruokakaupoissa?

Juuso Anttila kannattaa viinien myyntiä kaupoissa.

Juuso Anttila, Tampere/Strasbourg

”Pitäisi! Asun Ranskassa Strasbourgissa. Tiedät kuinka viinikulttuuri toimii siellä. Nuorison juomakulttuuri on täällä Suomessakin muuttumassa, eikä kukaan enää lentele pää kivetyksissä. Nuoriso juo eri tavalla nykyisin ja se on ookoo.”

”Jos viinejä saisi ruokakaupasta, se voisi muuttaa juomakulttuuria jopa parempaan suuntaan. Nyt kun sitä saa vain Alkosta, ihmiset hamstraavat viiniä vieraiden varalle ja muuten vaan. Kaikilla on ne viinipullot kuitenkin kaapissa, joten voi hyvin myydä ruokakaupoissakin.”

Kristiina Salminen hakisi mielellään viinin yhdessä ruokaostosten kanssa.

Kristiina Salminen, Tampere

”Näkisin, että voisi hyvinkin myydä, kun keskioluita ja muitakin jo myydään. Toki se vaikuttaisi Alkon monopoliin, mutta ehkä valikoima paranisi. Olisi mukava, jos voisi hakea viinin yhdessä ruokaostosten kanssa.”

Ahti Laakso ei kannata viinien markettimyyntiä. Hän uskoo sen lisäävän kokonaiskulutusta ja nuorten juomista.

Ahti Laakso, Tampere

”Ei tarvitse viiniä saada kaupasta. Se johtaisi siihen, että alaikäiset juovat enemmän, kun houkutus olisi suurempi ja viinit olisivat yhä enemmän näkyvillä. Nuoret myös saisivat sitä helpommin käsiinsä.”

”Viinien markettimyynti veisi kokonaistilannetta aivan väärään suuntaan. Täällä Tampereellakin on riittävästi alkoholin aiheuttamia ongelmia jo nyt katukuvassa. En kyllä sellaista halua olla tukemassa.”

Saara Sunin mielestä aikuisten ihmisten on itse voitava päättää alkoholin käytöstään.

Saara Suni, Tampere

”En juo alkoholia itse, joten ei ole minulle niin väliä tai ei ole niin jyrkkää kantaa. Kyllä viiniä voisi marketeissa myydä, ei sitä tarvitsisi aikuisten ihmisten puolesta päättää. Huono puoli voisi toki olla, jos ruokakaupassa myynti lisäisi joidenkin ihmisten alkoholin kulutusta. Sitä en tietystikään toivo.”

Marja-Leena Koskinen ja Hannu Laine eivät halua nähdä viinejä ruokakaupoissa, sillä se lisäisi alkoholiongelmia.

Marja-Leena Koskinen ja Hannu Laine, Tampere

Koskinen: ”Parempi että kaupasta saa vain tavallista ruokaa, maitoa ja leipää. Viinien myynti ruokkisi katujuoppoutta. Lisäksi viinejä saatettaisiin varastaa kaupasta helpommin. Monet juovat viiniä kadulla jo nytkin. Kaupungin hyvinvoinnin puolesta toivon, ettei viinejä tuoda kauppoihin.”

Laine: ”En puolusta semmoista, ei semmoista kannata tehdä.”

Otto Mattilan mielestä Alkon monopoli on hölmö.

Otto Mattila, Tampere

”Kyllä ehdottomasti pitäisi myydä. Viini kuuluu yhteen ruuan kanssa, joten olisi hyvä, että sen voisi hakea samalla kaupasta kun tekee ruokaostokset. Alkon monopoli on hölmö. Hinnoittelu ja tarjonta paranisivat, jos monopoliasema poistettaisiin. Kauppoihin saataisiin ehkä tuotteita, joita ei Alkossa välttämättä ole.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut