Tampereen Hiedanrannan uuden kaupunginosan ensimmäiset korttelit hahmottumassa – Kaupunki kerää palautetta

Asuinalueen tavoitteena on olla joukkoliikenteeseen tukeutuva värikäs, kaupunkimainen ja kestävä asuinalue.

Nyt kaavoituksessa on Hiedanrannan tehdasalueen pohjoispuolinen alue, jota näkyy kuvassa. Kuva otettu tehtaan kohdalta.

23.5. 7:14

Aamulehti

Hiedanrannan uuden kaupunginosan ensimmäiset asuinkorttelit ovat hahmottumassa. Kyseessä on entisten tehdasrakennusten pohjoispuolinen alue, joka suunnitellaan katuineen ja puistoineen alueen yleissuunnitelman pohjalta.

Asemakaavan muutoksen kohteena nyt oleva alue on kooltaan noin 7,5 hehtaaria ja sisältää Tehdaskartanonkadun Lielahdenkadulta asti sekä maa-alueet tehtaan pohjoispuolelta Pyrollin ja Sellupuiston välistä.

Asemakaavaluonnos, tarkistettu osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä valmisteluaineistoa on paraikaa nähtävillä kesäkuun toiselle viikolle saakka. Luonnoksista kerätään nyt myös palautetta.

Hiedanrannan kaupunginosan ensimmäiselle asuinalueelle olisi tulossa asumispinta-alaa reilut 61 000 neliömetriä eli koteja noin 1200 asukkaalle kolmessa korttelissa. Asuinkerrostalojen korttelit sijoittuvat raitiotien, tehtaan ja Sellupuiston väliin.

Katujen varsille tavoitteena on värikkäät julkisivut ja vaihtelevat kattomuodot. Sellupuiston ja raitiotien ympäristöön puolestaan tavoitellaan tehdasympäristöön sopivaa suurimittakaavaisempaa arkkitehtuuria ja vaaleampia värisävyjä.

Lue lisää: Tampereelle suunnitellaan täysin poikkeuksellista kaupunginosaa, mutta kaavoittajaa ei löydy – Arkkitehdeistä huutava pula: ”Emme saaneet ainuttakaan hakemusta”

Suunnitelma Hiedanrannan pohjoisosan ensimmäisistä asuinkortteleista, Viskoosipuistosta ja Hiedanrannan keskuspuistosta.

Pysäköintihalli, erityisasumista, yhteistiloja ja liiketiloja

Asuinrakennusten kerrosluvut vaihtelevat neljästä yhdeksään. Rakennusmateriaaleina saisi käyttää paikalla muurattua tiiltä, rappausta tai puuta. Katujulkisivuilla käytetään vahvoja värejä, puistojen reunoilla puolestaan vaaleampia sävyjä.

Tehtaanviereisen aukion viereiseen rakennukseen on puolestaan suunniteltu myös erityisasumista ja liiketiloja. Kaikille tonteille tulee velvollisuus rakentaa yhteistiloja kuten saunoja ja pesutupia. Lisäksi korttelien tulee rakentaa vähintään kolme yhteistilaa, esimerkiksi kerhohuoneita ja etätyötiloja.

Kortteleiden pihat ovat asumista palvelevaa yhteiskäyttöistä korttelialuetta. Kaavoitusarkkitehti Marjut Lund-Rahkolan mukaan pihasuunnitelmassa on huomioitu Tampereen viherkertoimen tavoitetaso. Tavoitteena on, että pihoista tulisi vehreitä ja kasvillisuudeltaan runsaita.

Pihasuunnitelman perusperiaate on, että pihat ovat maavaraisia ja pysäköinti pysäköintihallissa liikuntaesteisten pysäköintiä lukuun ottamatta. Viisikerroksisessa pysäköintitalossa olisi 25 000 kerrosneliötä, johon mahtuisi vajaat 400 autopaikkaa.

Kaavoituksessa on kaavasuunnitelma myös koko Hiedanrannan läpi ulottuvan keskuspuiston pohjoisosalle, jonka toiminnot on valittu liikuntatoimintojen verkoston ja palautteen mukaan. Puisto tulisi toimimaan ekologisena käytävänä ja kaupunkiviljelypaikkana.

Nyt kerätään palautetta

Hiedanrannan kaavatyö alkoi osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtävillä ololla helmikuussa 2021. Saadun palautteen perusteella on tehty lisäselvityksiä ja tarkennettu suunnittelua.

Nyt käynnissä on valmistelun luonnosaineiston nähtävillä olo. Sen jälkeen asemakaavaa tarkistetaan kaavaluonnoksesta tulleen palautteen ja tarkentuvan suunnittelun myötä kaavaehdotukseksi.

Hiedanrannan pohjoiskorttelien asemakaavan luonnosaineistoa esitellään asukkaille myös Lielahden kartanossa tiistaina kello 15–18. Paikalle voi saapua tuona aikana koska tahansa. Tilaisuudessa voi tutustua suunnitelma-aineistoihin ja keskustella niistä suunnittelijoiden kanssa.

Lisäksi kaavoituksen kohteena olevan kaavan 8793 luonnosvaiheen dokumentteja ja selvitysaineistoa voi tarkastella ja antaa niistä palautetta Tampereen kaupungin verkkosivuilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut