Tampereelle pronssia poliisikoirien huume-etsinnän SM-kisoista – ”Hyvältä huumekoiralta vaaditaan kuuliaisuutta”

Tampereella huumausainekaupan katuvalvonnassa työskentelevä Valtteri Majaniemi ja labradorinnoutaja Rami menestyivät tällä viikolla Espoossa pidetyissä poliisikoirien huume-etsinnän SM-kisoissa.

Poliisikoirien huume-etsinnän SM-kisojen kärkikolmikossa olivat vuonna 2022 Pauli Sved ja bordercollie Martta Helsingistä (keskellä), Sami Kaskismaa ja labradorinnoutaja Kamu Jyväskylästä (oikealla) sekä Valtteri Majaniemi ja labradorinnoutaja Rami Tampereelta.

21.5. 8:22

Aamulehti

Tampereella työskentelevä vanhempi rikoskonstaapeli Valtteri Majaniemi on tyytyväinen 5-vuotiaan huumekoiransa Ramin kanssa saavutettuun kolmanteen sijaan poliisikoirien huume-etsinnän SM-kisoissa.

”Kyllä se meille iso voitto oli, aikaisemmin ei olla pärjätty näin hyvin kisoissa.”

Kisoissa koirien hajuaistia testattiin erilaisilla rasteilla jäljestämisessä, maastoetsinnässä, varastoetsinnässä, ajoneuvoetsinnässä ja matkalaukkuetsinnässä. Lopuksi mitattiin myös tottelevaisuutta.

Hyvältä huumekoiralta vaaditaan Majaniemen mukaan huumausaineiden hajujen tunnistamisen lisäksi myös motivaatiota.

”Hyvältä huumekoiralta vaaditaan kuuliaisuutta. Sen pitää pystyä keskittymään siihen, mitä sille on opetettu. Huumausaineen hajun saatuaan koiran pitää tehdä kaikkensa löytääkseen hajun lähteen.”

Pronssisijalle päätyneen labradorinnoutaja Ramin vahvuutena on ohjaaja Majaniemen mukaan kokemus.

Tampereen poliisilaitoksella työskentelevälle parivaljakolle kertyy Majaniemen mukaan vuodessa useampi sata työtehtävää.

Kokemuksen myötä syntyy myös luotto koiraan, jonka voi siten antaa toimia suhteellisen itsenäisesti.

”Mitä enemmän pystyy olemaan pois koiran tieltä, sitä paremmin se tekee töitä.”

Vanhempi rikoskonstaapeli Valtteri Majaniemen mukaan mikään teknologia ei ole vielä korvannut koiran hajuaistia huumeiden etsinnässä. Huumekoira Rami haisteli mahdollisia huumejälkiä 17.−19. toukokuuta järjestetyissä poliisikoirien huume-etsinnän SM-kisoissa Espoossa.

Rami haistaa tarvittaessa huumeita, käteistä ja aseita

Ohjaajan rooli astuu Majaniemen mukaan koulutuksessa. Hän on itse saanut Ramin koulutettavakseen 7 viikon ikäisenä.

Työ ei kuitenkaan lopu kouluttamiseen, vaan koiran kanssa on jatkuvasti treenattava taitojen ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi.

Vanhempi rikoskonstaapeli Majaniemen ja Ramin päivätyö Tampereella on kenttähuumetyössä esimerkiksi huumausainekaupan katuvalvonnassa.

Käytännössä huumekoirat nopeuttavat poliisien työtä huumeiden etsinnässä esimerkiksi asuinhuoneistoissa ja mahdollistavat maastoon piilotettujen huumeiden löytämisen.

Koirille voi Majaniemen mukaan opettaa lähes mitä vain. Rami on koulutettu tunnistamaan kaikki yleisimmät huumeet, mutta sen lisäksi se haistaa tarvittaessa myös käteistä rahaa ja ampuma-aseita.

”Jos ihminen pystyy haistamaan eri hajuja noin postimerkin verran, niin koira pystyy haistamaan neljä jalkapallokentällistä.”

Kisojen jälkeen parivaljakon työ Tampereella huumeiden parissa jatkuu. Poliisikoira voi tehdä Majaniemen mukaan rodusta riippuen töitä jopa noin 10-vuotiaaksi saakka, mikäli sen terveys kestää.

”Toivottavasti meillä on vielä parhaat vuodet edessä.”

Oikaisu 21.5.2022 kello 10.00: Korjattu jutussa haastatellun Valtteri Majaniemen titteli. Majaniemi on vanhempi rikoskonstaapeli, eikä rikosylikomisario, kuten jutussa luki aiemmin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut