Jäät rikkoivat Näsisaaren suojaverhon kellukkeita Tampereella: Näsijärven pintavedessä havaittu samentumaa – Näin tekosaaren rakennusurakka etenee seuraavaksi

Tekosaaren rakennustöissä suojataan Näsijärven vettä hienoainekselta suojaverholla, jota kellukkeet pitävät pinnalla. Kellukkeita meni talven aikana rikki jäiden voimasta.

Jäät ovat aiheuttaneet hankaluuksia ja rikkoneet veden suojaverhon kellukkeita Näsisaaren rakennusprojektissa.

16.5. 17:10

Aamulehti

Tampereen Näsijärveen rakennetaan tekosaarta kovaa vauhtia, mutta järven jäät ovat aiheuttaneet haasteita rakennusprojektiin.Tampereen kaupungin rakennuttajainsinööri Petri Leppäsen mukaan jäät ovat painaneet ja tehneet talven aikana vuotoja kellukkeisiin, jotka pitävät suojaverhoa pinnalla. Verho suojaa vettä ja pitää täytöstä irtoavan hienoaineksen verhon sisäpuolella.

”Jos itse olisin rakennustyön ajankohdan päättänyt, en olisi tehnyt täyttötyötä talvella, mutta aikataulu määräytyi valitusten oikeuskäsittelyn mukaan. Keväällä kellukkeita on jäiden jäljiltä rikki, ja riski samentuman leviämiselle on suurin”, Leppänen sanoo.

Pintavedessä havaittiin samentumaa rikkoutuneiden kellukkeiden yläpuolella ja verhon ulkopuolella kolmessa lähimmässä tarkkailupisteessä. Samentuma on sekoitus vettä ja kivihienoainesta, jota irtoaa täyttölouheesta.

”Esteettinen haitta se on toistaiseksi ja kestää aikansa, että hienoaines painuu pohjaan”, Leppänen sanoo.

Samentuma näkyi viime viikolla otetuissa näytteissä, ja täyttötyö keskeytettiin 13. toukokuuta. Järvitäytön laajentamisesta siirryttiin tekemään väliaikaisesti alueen muita töitä. Samentumasta ja toimenpiteistä ilmoitettiin samana päivänä valvoville viranomaisille Ely-keskukseen ja Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluun.

Ei viivästytä rakennusprojektin etenemistä

Leppäsen mukaan kellukkeita on korjattu ja nostettu takaisin pintaan jäiden lähdöstä asti myös viikonloppuisin, ja viimeisetkin saadaan takaisin pinnan yläpuolelle maanantain aikana.

Saaren täyttötyö jatkuu suojaverhon kellukkeiden pinnalle noston jälkeen ja ilman viivästyksiä. Näsijärven täyttömäärä on nyt noin 350 000 kuutiometriä. Seuraavat pohjavesinäytteet otetaan kesäkuussa. Pintavesinäytteitä otetaan työn edetessä.

Uudet työvaiheet alkamassa

Näsisaarta rakennetaan Hiedanrannan varastokasalla olevalla louheella. Tulevan raitiotien rakennusalueelle tehdään syvätiivistys.

”Pudotamme 8–10 henkilöauton kokoista painoa noin 10–15 metrin korkeudelta täytön päälle. Pudotuksia tulee noin 100 000”, Leppänen kertoo, miten syvätiivistys tehdään.

Näsisaaren urakoitsija Louhintahiekka oy on suunnitellut, että syvätiivistystyöt aloitetaan toukokuun lopussa. Kun syvätiivistys on tehty, alueelle rakennetaan painopenger, joka nopeuttaa saaren tiivistymistä.

Voimalaitoksen lauhdevesiputkien siirtourakassa on käynnissä järven pohjaan asennettavien putkien hitsaus. Vanhat putket menevät tulevan saaritäytön poikki, joten ne rakennetaan uuteen paikkaan kiertämään saari.

Paasikiventien hulevesilinjan rakentaminen alkaa toukokuun lopulla. Samassa yhteydessä rakennetaan Vaitinaron rantaraitti ja Tampereen Veden vesijohto. Urakoitsijaksi on valittu Ylöjärven Kiviset oy.

Rakennusurakka valmistuu vuoden loppuun mennessä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut