Tampereen Hiedanrantaan valmistui jo ensimmäinen koti ja se kuuluu alueen siivekkäille: ”Tässä oli monta voittajaa”

Hiedanrannan entisellä tehdasalueella, jonne suunnitellaan asuinrakennuksia, halutaan varmistaa luonnon monimuotoisuuden säilyvyys.

Tältä näytti uusi lintujen koti Tampereen Hiedanrannassa 11. toukokuuta.

12.5. 7:03

Aamulehti

Tampereen Hiedanrantaan rakennettiin pääskyhotelli vanhan sellutehtaan länsipuolelle. Rakennelmalla halutaan varmistaa alueen räystäspääskyjen pesimismahdollisuus.

Työn tilaajana toimi Hiedanrannan Kehitys oy, joka ryhtyi tehdaskompleksiin kuuluvan tuotevaraston purkutöiden yhteydessä tutkimaan pääskyjen pesintää alueella. Linnusta oli tehty alueelta havaintoja. Selvityksessä kävi ilmi, että purettavaksi tarkoitetun tuotevaraston kattopeltien koloissa on aikaisemmin pesinyt räystäspääskyjä.

”Selvitimme konsultin ja ely-keskuksen kanssa tarvetta korvaavalle pesintäpaikalle. Ely-keskus oli erityisen tyytyväinen ja positiivisesti yllättynyt tutkimuksesta luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Varsinaista velvoitetta siihen kun ei ole”, projektipäällikkö Lasse Alkula sanoo.

Opiskelijat mukaan projektiin

Pääskyhotellin rakensivat Tampereen seudun ammattiopisto Tredun opiskelijat. Lehtori Mika Urosen mukaan eri työvaiheissa oli mukana monia koulutusaloja: talotekniikka, logistiikka, kiinteistöpalvelu, rakennus- ja metalliala.

”Saimme tässä projektissa eri alojen opiskelijoille todella paljon harjoittelumahdollisuuksia”, Uronen sanoo. Myös Alkulan mukaan yhteistyö Tredun kanssa sujui hyvin.

”Tässä oli monta voittajaa. Projekti oli opiskelijoiden kannalta koulutustapahtuma, ja olimme tukemassa sitä mielellämme”, hän sanoo.

Pesät valmisti niihin erikoistunut yritys Puupioni.

Nopein bongari voittaa

Alkulan mukaan rakennusprojektiin kului talvikausi, mutta pääskyhotelli valmistui tavoitteen mukaisesti hyvissä ajoin ennen touko–kesäkuussa alkavaa pesintäaikaa.

Hiedanrannan Kehitys lupaa ensimmäiselle pääskyn bongaajalle sadan euron lahjakortin Hiedanrannan pajan käsityöläisten myymälään. Alkulan mukaan pääskyjä ei ole vielä havaittu.

Hiedanrannan varsinainen asuntorakentaminen alkaa vuonna 2024 ja ensimmäinen tontinluovutuskilpailu käynnistyy vuoden 2022 aikana.

Pääskyhotellin rakensivat Tampereen seudun ammattiopisto Tredun opiskelijat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut