Keskuspuhdistamon jättimäinen jäteveden purkuputki aiotaan koota Tampereen Eteläpuistossa, koska muuta paikkaa ei löytynyt: ”Jossain tämä työ täytyy tehdä”

Eteläpuiston hiekkakentällä aiotaan hitsata jopa 300 metriä pitkiä putkiletkoja, joista kootaan 1,7 kilometriä pitkä purkuputki. Työmaa on puistossa vajaat kaksi vuotta. Kokoonpanoalueelle on etsitty paikkaa Tampereen ja Pirkkalan rannoilta pari vuotta eikä muuta sopivaa paikkaa ole löytynyt.

Tampereen Eteläpuiston hiekkakentälle aiotaan perustaa vajaaksi kahdeksi vuodeksi työmaa-alue, jossa hitsataan isoja putkenosia pitkiksi letkoiksi. Tältä suosittu ulkoilualue näytti 10. toukokuuta.

10.5. 19:18 | Päivitetty 10.5. 20:25

Aamulehti

Tampereen Eteläpuistoon on tulossa vajaaksi kahdeksi vuodeksi työmaa-alue, jossa kootaan Tampereen seudun keskuspuhdistamon jättimäinen purkuputki. Tampereen kaupunki valmistelee parhaillaan tilapäistä maankäyttölupaa putken kasausaluetta varten.

Suunnitelmana on, että Eteläpuiston hiekkakentälle tuodaan ensi vuoden keväästä lähtien rekalla 22-metrisiä muovisia putkielementtejä ja niistä hitsataan Eteläpuistossa 200–300 metriä pitkiä, halkaisijaltaan 2-metrisiä putkiletkoja. Nämä letkat työnnetään rantaan sijoitettavaa luiskaa pitkin Pyhäjärveen ja yhdistetään toisiinsa vedessä 1,7 kilometriä pitkäksi purkuputkeksi. Putki hinataan kelluttamalla Vihilahden suulle ja upotetaan suunniteltuun paikkaan Pyhäjärveen.

Tampereen seudun keskuspuhdistamossa Sulkavuoressa puhdistettu jätevesi tuodaan tunnelissa Hatanpään ja Rantaperkiön välissä sijaitsevaan Vihilahteen ja lasketaan sitten purkuputkea pitkin Pyhäjärveen lupaviranomaisten määräämään paikkaan.

Tampereen seudun keskuspuhdistamo

Mikä? Tampereen seudun keskusjätevedenpuhdistamo Tampereen Sulkavuoressa.

Osakkaat: Kangasala, Lempäälä, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi.

Kustannusarvio: 346 miljoonaa euroa, nousua vajaat 28 miljoonaa.

Aikataulu

2018: Rakennustyöt alkoivat Tampereen Sulkavuoressa.

2019: Siirtoviemäreiden rakentaminen alkoi.

2022: Louhintaurakat on tehty. Nyt rakennetaan rakennuksia ja tekniikkaa sekä kallion sisässä että maan päällä. Yhteensä 12,5 kilometrin siirtoviemäreistä on miltei puolet tehty. Jätevedenpumppaamoiden rakentaminen Viinikanlahdessa ja Raholassa alkaa.

2024: Hallintorakennus valjmistu. Lisäksi tehdään lieterakennus, biokaasulaitos sekä varavoima- ja muuntamorakennus.

2025: Jätevesien käsittely alkaa syksyllä.

2026: Keskuspuhdistamo aloittaa alkuvuodesta.

Rantaviivaa ja lähellä Vihilahtea

Eteläpuiston hiekkakentällä on tätä nykyä pelattu muun muassa padelia ja kiertävät sirkukset ovat pystyttäneet siihen telttansa.

Tampereen kaupungin maanhankintapäällikkö Ari Kilpi sanoo ymmärtävänsä, ettei kokoonpanotyömaan tulo kaupunkiin välttämättä miellytä kaikkia. Hän myöntää, että työmaa voi haitata Eteläpuiston virkistyskäyttöä.

”Hetkellisiä haittoja tulee, mutta kaikki ennallistetaan työmaan jälkeen. Puhutaan lyhytaikaisesta työmaan aiheuttamasta haitasta. Samalla tavoin voi kaupungissa katukin olla joskus hetken aikaa pois käytöstä työmaan vuoksi.”

Lue lisää: Sota Ukrainassa heijastuu myös Sulkavuoren jättihankkeen työmaalle – Keskus­puhdistamon rakentamisessa alkoi uusi vaihe

Keskuspuhdistamon purkuputkiprojekti aiotaan tuoda Tampereen Eteläpuistoon, sillä etsinnöistä huolimatta samanlaista paikkaa samanlaisella sijainnilla ei ole toimitusjohtaja Timo Heinosen mukaan löytynyt.

Tampereen seudun keskuspuhdistamon toimitusjohtaja Timo Heinonen sanoo, että jossakin putki täytyy kasata. Hänen mukaansa kokoonpanoalueelle on etsitty paikkaa Tampereen ja Pirkkalan rannoilta pari vuotta eikä muuta sopivaa paikkaa ole löytynyt.

”Paikan pitää olla rantaviivalla ja verraten lähellä Vihilahtea, koska putki on hinattava paikalle eikä hinaus saisi kohtuuttomasti häiritä vesiliikennettä. Kovin kaukaa putkiletkaa ei voi myöskään hinata tuulten vuoksi. Tarvitsemme pitkän, ratamaisen kentän, josta putkiletkoja pystyy kohtuullisen helposti työntämään järveen. Ranta ei saisi olla kovin jyrkkä”, Heinonen luettelee.

Hän kertoo yhtenä vaihtoehtona putken kokoamiselle ensin selvitetyn Uittotunneliakin Pispalassa, mutta tämä vaihtoehto hylättiin.

Heinonen sanoo tietävänsä, että aina, kun työmaa tuodaan kaupunkiin, se on hankalassa paikassa. ”Mutta jossain tämä työ täytyy tehdä. Kartassa voi näyttää, että tyhjiä rantoja on Tampereella ja Pirkkalassa, mutta näin harvoin on.”

Ari Kilpi korostaa, että tilapäinen työmaa-alue ei heijastu mitenkään hiekkakentän tulevaan käyttöön, kun Eteläpuiston tulevaisuutta ratkaistaan asemakaavatyössä.

Rantaan ja laiturille säilyy kulku

Putken kokoamisen Eteläpuistossa on määrä kestää alkuvuodesta 2023 vuoden 2024 loppuun. Hiekkakentälle aiottu kokoonpanoalue rajataan työmaa-aidalla. Työmaa ei estä kulkua rantaan ja laiturille.

Timo Heinonen sanoo, että putken hitsaaminen on melko äänetöntä toimintaa eikä siitä synny käryä tai savua. ”Teemme kentälle kelkkaradan, jossa hitsauskone hitsaa.”

Hänen mukaansa mainittavaa rekkarallia Eteläpuistoon ei ole tulossa. ”Muutama kymmenen rekkaa tuo putkitavaraa.”

Heinonen myöntää, että joitakin tilapäisiä haittoja työmaasta tulee, vaikka ne pyritäänkin minimoimaan. ”Mutta kun putki saadaan tehtyä, on tämä vesiympäristön tulevaisuuden kannalta välttämätön työ tehty ja Pyhäjärvi voi taas hiukan paremmin.”

Lupa käsitellään ennen kesää

Maankäyttöluvan myöntämistä valmistellaan kaupungilla parhaillaan ja lupa käsitellään maanhankintapäällikön Ari Kilven mukaan vielä ennen kesää. Päätöksen luvan myöntämisestä tekee kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm.

”Valmistelussa ei ole lähtökohtaisesti tullut esteitä luvan myöntämiselle”, Kilpi sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut