Joko Näsijärvestä lähtevät jäät? Katso, mikä on tilanne nyt

Näsijärven rannoilla alkaa olla sulaa. Alkuviikosta jääpeite oli kadonnut Lielahdesta, Naistenlahdesta ja Tammerkosken suulta.

Näsijärvi on jo sula Naistenlahden, Ranta-Tampellan, Särkänniemen ja Tammerkosken suun edustalta. Kuva otettiin tiistaina 3. toukokuuta.

3.5. 19:39

Aamulehti

Näsijärven jäiden lähtöä on odoteltu Tampereella jo usean päivän ajan, mutta järven jääpinta on pitänyt pintansa.

Kävimme tiistai-iltana katsomassa Näsinneulasta, joko järveen on avautunut jäidenlähtöä ennakoivia aukkoja. Jääpinta oli jo voimakkaasti tummunut, mutta sulaa oli silmämääräisesti vasta Lielahdessa ja Tammerkosken suulla.

Aamulehden maanantaina tavoittama, Tampereen satamien huollosta ja kunnossapidosta vastaava Pekka Lahti ei suostunut vielä spekuloimaan Näsijärven jäidenlähdöllä. Keskiviikkoiltapäivänä hänen kollegansa Pekka Lahtinen sen sijaan kertoi sulamisen edenneen.

”Aamupäivällä siitä ohi ajelin ja kyllähän siellä rannat alkaa sulaa. Siilinkarilla vielä jäitä on”, hän sanoo.

Näsijärvi oli tiistai-iltana 3. toukokuuta vielä laajalti jäässä, mutta jään tummuminen ennakoi jäidenlähdön lähestyvän. Näsinneulasta otetun kuvan keskellä näkyy Siilinkari.

Kevät näyttäisi olevan viimevuotista viileämpi, sillä viime vuonna Näsijärvi vapautui jäistä 21. huhtikuuta.

Sääennusteen mukaan Tampereelle on ennustettu vielä pakkasia tiistain ja keskiviikon väliseksi yöksi, joten jäidenlähtö siirtynee loppuviikkoon.

Todenteolla jääpinnan kestävyyttä koetellaan seuraavan kerran torstaina ja perjantaina, jolloin sadekuurot, aurinko ja jopa 17 asteeseen nouseva lämpötila sulattavat järven jäätä. Myös Lahtisen mukaan torstain ja perjantain tienoolla voi odottaa seuraavaa käännettä.

Kaukajärvestä lähtivät jäät

Tampereen lähiympäristön pienet järvet ovat jo monin paikoin menettäneet jääpeitteensä. Kaukajärvi oli kokonaan vapaa tiistaina. Myös Nokian matala Alinenjärvi menetti jääpeitteensä jo viime viikon lopulla. Ylöjärven Keijärvestä jäät sulivat lopullisesti tiistain aikana.

Vaikka jäidenlähtö venyisi myöhälle kevääseen, ennätyksiä tuskin rikotaan. Esimerkiksi vuonna 1867 Näsijärvi vapautui jäistä vasta juhannuksen edellä 17. kesäkuuta.

Näsijärvi on jo osin sulanut Lielahden suunnalla. Kuva tiistai-illalta 3. toukokuuta.

Juttua päivitetty 4.5. kello 19.35: päivitetty tietoa jäätilanteesta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut