Tilapäistä suojelua hakenut Tampereelta noin tuhat ukrainalaista – hakemusten määrä pudonnut selvästi viime viikkoina

Tilapäinen suojelu antaa oleskeluluvan noin yhdeksi vuodeksi. Luvan turvin Suomeen tullut saa tehdä töitä, hakeutua koulutukseen ja käyttää sosiaali- ja terveyspalveluita.

Tampereelle maaliskuun alussa saapuneet Ukrainan pakolaiset yöpyivät aluksi Tampereen Kaupin sairaalan pakolaiskeskuksessa. Heidät kuvattiin 7.3.2022.

4.5. 5:30

Aamulehti

Tampereelta on tähän mennessä hakenut tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa arviolta tuhat sotaa pakenevaa ukrainalaista.

”Koko Sisä-Suomessa määrä on 1 700–1 800 välillä, josta Tampereen osuus on tuhannen paikkeilla”, kertoo Sisä-Suomen poliisilaitoksen ulkomaalaistutkintaryhmän johtaja, rikosylikonstaapeli Klaus Rauva.

Rauvan mukaan luvussa on mukana myös muutamia turvapaikkahakemuksia, mutta pääsääntöisesti hakemukset ovat koskeneet tilapäistä suojelua. ”Tässä kohtaa turvapaikkaa ei juuri kukaan enää hae, vaan tilapäistä suojelua.”

Lue lisää: Ukrainasta Tampereelle paennut Kiril, 4, säikähtää yhä, kun yli lentää lentokone: ”Äiti, onko se venäläinen?” – Tällaista on Kaupin vastaanottokeskuksessa asuvan Katrenkon perheen arki nyt

EU:n linjaus

Suomi ja muut EU-maat ovat päättäneet myöntää tilapäistä suojelua Venäjän hyökkäyksen takia Ukrainasta paenneille. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun EU käyttää tilapäisen suojelun direktiiviä.

Tilapäinen suojelu eroaa turvapaikan hakemisesta. Tilapäistä suojelua myönnetään rajatulle kohderyhmälle, eikä siihen sovelleta yksilöllistä harkintaa suojelun tarpeesta, kuten turvapaikanhakijan kohdalla.

Lue lisää: Ukrainasta paennut saa jatkossa tehdä töitä heti tilapäistä suojelua haettuaan

Jos turvapaikka myönnetään, hakija saa pakolaisstatuksen. Tilapäinen suojelu antaa oleskeluluvan noin yhdeksi vuodeksi. Luvan turvin Suomeen tullut saa tehdä töitä, hakeutua koulutukseen ja käyttää sosiaali- ja terveyspalveluita.

Tilapäinen suojelu

Tilapäistä suojelua haetaan Suomessa poliisilta tai rajaviranomaiselta.

Tämän jälkeen Maahanmuuttovirasto myöntää tilapäisen suojelun oleskeluluvan.

Työnteon voi aloittaa heti, kun poliisi tai rajaviranomainen on rekisteröinyt hakemuksen.

Tilapäistä suojelua voidaan myöntää Ukrainan kansalaisille, jotka eivät voi palata takaisin Ukrainaan Venäjän hyökkäyksen takia.

Määrä pudonnut

Hakemusten määrä on Rauvan mukaan vähentynyt selvästi viime viikkoina. ”Viikkotasolla puhutaan maksimissaan joistain kymmenistä hakemuksista, mutta luvut ovat koko ajan laskeneet.”

Tulijat ovat Rauvan mukaan sijoittuneet pääasiassa yksityismajoitukseen, mutta osa myös vastaanottokeskuksiin.

Maahanmuuttoviraston torstaina 28. huhtikuuta julkaisemien tietojen mukaan Venäjän hyökkäyksen jälkeen Suomessa on jätetty 20 380 tilapäisen suojelun hakemusta. Niistä valtaosan ovat jättäneet Ukrainan kansalaiset.

Päätöksiä hakemuksiin oli 27.4. mennessä tehty 13 134. Tällä hetkellä Maahanmuuttovirasto tekee tilapäisen suojelun hakemuksiin noin tuhat päätöstä päivässä. Päätöksenteko on nopeaa, kunhan hakemuksessa on kaikki tarvittavat tiedot.

Lähes kaikki tehdyt päätökset ovat olleet myönteisiä. Pieni osa hakemuksista on rauennut, koska hakija on peruuttanut hakemuksensa.

Tilapäisen suojelun hakemusten päivittäiset määrät ovat nyt vakiintuneet sodan alkuvaihetta alhaisemmalle tasolle. Poliisi ja rajaviranomaiset rekisteröivät tällä hetkellä päivittäin noin 100–300 tilapäisen suojelun hakemusta, kun maaliskuun puolessa välissä niitä jätettiin yli 1 200 päivässä.

Tähän mennessä vain pieni osa Ukrainasta paenneista on hakenut suojelua Suomesta. Ukrainasta paenneet ovat jättäneet Euroopassa yli 2,3 miljoonaa tilapäisen suojelun hakemusta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut