Lapset pääsivät jonoista huolimatta hoitoon Tesoman päiväkodissa – Varhaiskasvatusjohtajan mukaan tilanne oli hyvä myös muualla Tampereella

Kaikki päivähoitoa tarvitsevat lapset mahtuivat ensimmäisenä kunta-alan lakkoaamuna avoinna olevaan Tesoman päiväkotiin hoitoon, mutta tulevista päivistä ei ole takuuta.

Tiistaiksi hoitopaikan Tesoman päiväkodista reilun vuoden ikäiselle Max-lapselleen saanut Minna Lähteenmäki kertoo yllättyneensä siitä, kuinka paljon ihmisiä oli jonottamassa hoitopaikkaa jo aikaisin aamulla.

3.5. 15:24 | Päivitetty 3.5. 17:14

Aamulehti

Tesoman päiväkodin pihalle on jo seitsemältä tiistaiaamulla kertynyt monikymmenpäinen hoitopaikkaa kaipaavien lasten ja heidän vanhempiensa muodostama jono.

Kunta-alan työntekijöiden lakko on tiistaiaamusta lähtien sulkenut suurimman osan Tampereen päiväkodeista, mutta yksi avoinna olevista hoitopaikoista on Tesomalla.

Sisäänkäynnin edessä jonottamassa on lastensa kanssa normaalisti Villilän päiväkodissa asioiva Elias Tevaniemi.

”Sanottiin, että seitsemältä voi tulla tänne Tesomalle, ja tultiin kokeilemaan, jos lapset pääsisivät päiväkotiin. Jos ei pääse, niin silloin on pakko olla töistä pois.”

Etätyön tekeminen on Tevaniemelle periaattessa mahdollista, mutta kolmen lapsen kanssa se on haasteellista. Hän aikoo tuoda lapset lakon aikana jatkossakin Tesoman päiväkotiin hoitoon.

Lakon itsessään hän kokee kuitenkin oikeutettuna, vaikka se arkea hankaloittaakin.

Elias Tevaniemi jonotti tiistaiaamuna sisäänpääsyä Tesoman päiväkotiin yhdessä 5-vuotiaiden Kasperin ja Elmerin sekä 2-vuotiaan Aapelin kanssa.

Lakon vuoksi kiinni olevien päiväkotien asiakkaat joutuvat nyt jonottamaan pääsyä yhdeksään ympäri Tamperetta avoinna olevaan hoitopaikkaan tai etsimään muita lapsenhoitoratkaisuja.

Hoitopaikat menevät niille, jotka ehtivät ensimmäisenä ilmoittautumaan.

Lue lisää: Tätä lakko tarkoittaa Tampereen kaupungin päiväkodeissa ja kouluissa: varhaiskasvatukseen mahtuvat aamulla ensin paikalle ehtivät, kaikki koulut menevät kiinni

Jonossa on myös Seda Ilksöz-Jussila ja hänen 5-vuotias tyttärensä Helli Jussila. Heidän lakon aikaiset hoitojärjestelynsä ovat vielä avoinna, mutta tänään he ainakin jonottavat Tesoman päiväkotiin. Esimerkiksi isovanhempia, jotka voisivat lasta hoitaa, ei asu lähistöllä.

”Katsotaan, miten tämä menee. En tiedä tulemmeko joka aamu.”

Varavaihtoehtona on ottaa lapsi mukaan töihin.

Tesoman päiväkodin edessä aamutuimaan oli jonottamassa Seda Iksöz-Jussila ja hänen kasvomaaleihin sonnustautunut 5-vuotias tyttärensä Helli Jussila.

Tulevien päivien hoitoa ei voi luvata

”Mistä päiväkodista te olette?” tervehtii Tesoman päiväkodin johtajan tehtäviä lakon aikana hoitava Kati Vaajanen eteiseen tulijoita.

Hänen mukaansa tilanne päiväkodissa näyttää tällä hetkellä hyvältä. ”Työntekijöitä tuli riittävästi töihin ja kaikki lapset saatiin sisälle, jotka paikkaa tarvitsivat.”

Henkilökuntaa on tullut kymmenestä eri päiväkodista. Myös monet lapset tulivat ensimmäistä kertaa Tesomalle. Siitä huolimatta lapset ovat Vaajasen mukaan muutamia itkuja lukuun ottamatta suhtautuneet hyvin uuteen tilanteeseen.

”Vanhemmat lähtivät hymyssä suin, ja lapsetkin löysivät kaverin.”

Tulevien päivien osalta paikkoja ei kuitenkaan voi luvata. Päiväkodin pöydällä on valmiina printattuina oveen kiinnitettäviä, paikkojen loppumisesta kertovia lappuja. Esimerkiksi henkilöstön sairauspoissaolot saattavat muuttaa tilannetta.

”Sen mukaan otetaan lapsia sisään, kun henkilökuntaa riittää, ja illassa on riittävästi työntekijöitä.”

Lain mukaan alle 3-vuotiaita lapsia saa ottaa neljä yhtä kasvatusvastuullista aikuista kohden ja 3-vuotiaita ja sitä vanhempia seitsemän yhtä kasvatusvastuullista aikuista kohden, kertoo Vaajanen.

Päiväkodeissa on lakon aikana töissä hänen mukaansa lakon piirissä oleviin liittoihin kuulumattomia varhaiskasvatuksen hoitajia ja opettajia sekä avustajia.

Lakon aikana Tesoman päiväkodin johtajana toimivan Kati Vaajasen mukaan lakon tulevina päivinä ei hoitopaikkoja voi luvata, vaikka tänään kaikki halukkaat paikan saivatkin.

Uudet ihmiset jännittävät

Lehikoisen perhe on päässyt ilmoittamaan reilun vuoden ikäisen Elias-lapsensa sisään päiväkotiin. Anoppi saattaa lakon aikana päästä hoitamaan lasta joinain päivinä, mutta muutoin on varauduttava päiväkodin palveluihin.

”Muuta mahdollisuutta ei oikein ollut. Toisen olisi pitänyt jäädä kotiin töistä”, sanoo äiti Ina Lehikoinen.

Vanhempia jännittää hieman lapsen puolesta, sillä samassa ryhmässä on lapsia monesta eri päiväkodista ja hoitajina saattaa olla vieraita aikuisia.

Lakko itsessään ei herätä perheessä vastustusta, mutta tilanne on suhteellisen tuoreelle perheelle erikoinen.

”Onhan se tiedossa, että päivähoitoalalla on huonot palkat. Jännä, kun aloitettiin tänä keväänä tämä meidän päiväkotitaival, ja kolmas lakko on jo menossa”, pohtii perheen isä Jonne Lehikoinen.

Ina Lehikoinen sai tuotua lapsensa Elias Lehikoisen päivähoitoon Tesoman päiväkotiin kunta-alan lakon ensimmäisenä päivänä.

Lähes kaikki pääsivät hoitoon Tampereella

Tampereen kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimuksen mukaan muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikki päivähoitoa tarvitsevat lapset pääsivät tiistaina hoitoon avoinna oleviin yhdeksään päiväkotiin.

Hän kertoo seuranneensa itse tilannetta Lielahden päiväkodissa, jossa 7–8 aikaan aamulla jonoja pääsi muodostumaan.

Jonojen yhtenä syynä on hänen mukaansa se, että sekä huoltajien että lasten tiedot on otettava tarkkaan, sillä osa lapsista on suljetuista päiväkodeista tulleita.

Myös Pellervon yksikössä muutamat vanhemmat olivat Rasimuksen mukaan kokeneet jonotusajan liian pitkäksi ja päätyneet siihen, että he järjestävät hoidon jollain muulla tavoin. Kysymys oli Rasimuksen mukaan vajaan tunnin odotuksesta.

”Muissa yksiköissä kaikki halukkaat on pystytty ottamaan palveluihin ja henkilöstö on saatu hyvin riittämään.”

Tilanne päiväkodeissa tulee Rasimuksen mukaan mahdollisesti helpottamaan entisestään lakon jatkuessa, kun esimerkiksi tarvittavat tiedot lapsista ja heidän huoltajistaan ovat päiväkodissa jo valmiina.

Tällä hetkellä voimassa oleviin lakon aikaisiin järjestelyihin ei näillä näkymin ole tulossa Rasimuksen mukaan muutoksia.

Tampereen kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimuksen mukaan asiat Tampereen päiväkodeissa sujuivat poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta maltillisesti ja jäsentyneesti.

Huoltajat suhtautuneet ymmärtäväisesti

Entisten lakkojen tietojen perusteella tehty arvio noin 1 000–1 200 henkilön lakkoon jäämisestä piti Rasimuksen mukaan suhteellisen hyvin paikkansa.

Varhaiskasvatuksen henkilöstöstä on tällä hetkellä Tampereella lakossa Rasimuksen mukaan noin 70 prosenttia.

Huoltajat ovat hänen mukaansa suhtautuneet poikkeukselliseen tilanteeseen ymmärtäväisesti, vaikka se vaatiikin heiltä ylimääräistä järjestelyä.

”Kiitän kaikkia huoltajia, jotka ovat tähän tilanteeseen kärsivällisesti suhtautuneet.”

Entä voivatko vanhemmat luottaa hoitopaikan saamiseen jatkossa lakon aikana?

”Sataprosenttista lupausta ei voi antaa, mutta tilanne näyttää tällä hetkellä hyvältä.”

Ilman merkittäviä sairauspoissaoloja Rasimus uskoo, että varhaiskasvatuksen palveluja pystytään halukkaille lakon aikana tarjoamaan.

”Jos joissain yksikössä tulisi mittavasti sairauspoissaoloja, niin lakon aikana sijaisia on erittäin haastavaa saada.”

Juttua päivitetty kello 17:13: Lisätty Tampereen kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimuksen kommentit.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut