Kunta-alan lakon neljäs päivä: Lakko hidastaa potilaskiertoa Taysissa, opettaja toivoo alalle palkkaohjelmaa – seuraamme lakon vaikutuksia

Aamulehti seuraa kunta-alan lakon vaikutuksia tässä päivittyvässä jutussa.

Pihahuolto Haapaniemi oy:n Jarkko Jokisen työkoneessa oli keskiviikkona kiinni harja. Siitä ei ole kovin kauaa, kun tarvittiin lumiauraa.

3.5. 7:38 | Päivitetty 6.5. 16:24

Aamulehti

Kunta-alan lakko sulkee muun muassa kouluja, päiväkoteja ja kirjastoja Tampereella. Ammattiliitto JHL:n, ammattiliitto Jytyn ja neuvottelujärjestö Jukon seitsemänpäiväinen lakko vaikuttaa Tampereella myös kaupungin kulttuuri-, liikunta- ja sote-palveluihin.

Kunta-alan lakko kestää 3.–9. toukokuuta. Aamulehti seuraa lakon vaikutuksia tässä päivittyvässä jutussa.

Neljäs lakkopäivä

Mielenosoitus keräsi Helsingin keskustaan tuhansia ihmisiä

Kello 16.23: Arviolta 3 000–4 000 ihmistä osoitti perjantaina mieltään Helsingin keskustassa osana kunta-alan työtaistelua, Helsingin poliisilaitokselta kerrotaan. Poliisin mukaan mielenosoitus sujui rauhallisesti ja siitä aiheutui hetkellistä haittaa liikenteelle.

Lue lisää: Kunta-alan mielenosoitus keräsi Helsingin keskustaan tuhansia ihmisiä

Sovintoehdotus kunta-alan vaikeaan työkiistaan tulee tiistaina

Kello 16.06: Kunta-alan työkiistaa ratkova sovittelulautakunta antaa sovintoehdotuksen kiistan ratkaisemiseksi ensi viikon tiistaina. Asiasta kertoi lautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen Twitterissä.

Kunta-alan laajat lakot päättyvät maanantai-iltana, hyväksyivät osapuolet lautakunnan ehdotusta tai eivät. Uusia lakkovaroituksia ei ole annettu. Hoitajaliitot Tehy ja Super ovat sanoneet edistävänsä suunnitelmaansa hoitajien joukkoirtisanoutumisesta, jos sovintoehdotus ei tyydytä niitä.

Lue lisää: Sovintoehdotus kunta-alan vaikeaan työkiistaan tulee tiistaina – lakot päättyvät maanantaina joka tapauksessa

Iso osa sairaalahuoltajista lakossa

Kello 13.48: Lakko vaikuttaa nyt myös Tampereen yliopistollisessa sairaalassa Taysissa. Iso osa sairaalahuoltajista on Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n jäseniä.

Sairaalahuoltajien tehtäviin kuuluvat muun muassa ruoanjakelu potilaille ja huoneiden siivous potilaiden vaihtuessa. Kun moni sairaalahuoltaja on pois töistä, potilasruoan jakelu teettää nyt lisätyötä hoitohenkilöstölle, kertoo HR-johtaja Raija Ruoranen Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä.

Ruorasen mukaan myös potilaskierto hidastuu, kun potilaspaikkoja ei saada puhdistettua seuraaville tulijoille. Lisäksi sairaalahuoltajia työskentelee potilaskuljetuksissa, joten lakon aikana potilassiirrot vaikeutuvat.

Lue lisää: Lakon vuoksi iso osa Taysin sairaalahuoltajista on nyt poissa töistä – näin se vaikuttaa arkeen sairaaloissa: ”Kun se ei toimi, se tuntuu kyllä”

Miksi opettajat ovat lakossa?

Kello 13.44: Kunta-alalla on nähty tänä keväänä poikkeuksellisen laajoja lakkoja, sillä julkisen sektorin palkkojen on annettu liittojen mukaan jäädä jälkeen jo liian kauan. Kysyimme peruskoulun opettajalta ja koulunkäynninohjaajalta, miksi he päättivät ryhtyä lakkoon.

Palkankorostusten lisäksi tärkeäksi koetaan, että alalle saataisiin palkkaohjelma. Opettajat kokevat alansa haasteeksi myös isot ryhmät ja puutteet oppilashuollossa.

Lue lisää: Perässä laahaavat palkat kyllästyttävät – opetusalalla työskentelevät kertovat, miksi lakkoon ryhdyttiin: ”Eihän tämä yhteiskunta pyöri, jos me emme käy töissä”

Kolmas lakkopäivä

Hiekoitussepelin siivous viivästyy

Kello 13.29: Kunta-alan lakko hidastaa hiekoitussepelin poistoa Tampereella. Työpäällikkö Antti Sorvali Tampereen Infra oy:stä kertoo, että normaalisti muutamia kymmeniä työntekijöitä huolehtii kunnossapidossa, ja lisäksi käytetään alihankkijoita.

Lakon aikana työntekijöitä on vahvuudessa alle 10 prosenttia, eikä liikkeellä ole ainuttakaan työkonetta. Sen vuoksi lakon ajaksi on lisätty alihankintaa.

”Kyllä tämä [lakko] hidastaa. On pyydetty koneita avuksi omille urakka-alueille, mutta normaalia määrää töitä ei pystytä hoitamaan”, hän sanoo.

Lue lisää: Tampereen katujen siivous jatkuu vielä ainakin kaksi viikkoa – Työpäällikkö: ”Ensi keväänä suunnitellaan homma vähän paremmin”

Toinen lakkopäivä

Sovintoesityksen ajankohdasta ei tietoa

Kello 19.39: Alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen ei halua arvioida, milloin hänen johtamaltaan sovittelulautakunnalta voisi tulla sovintoesitys kunta-alan työriitaan.

”Sovittelulautakunta tekee taustoittavaa työtä ja jatkaa tunnustelua ja valmistautuu tekemään sovintoehdotuksen. Vielä on ennenaikaista sanoa, milloin sovintoehdotus voisi tulla”, Pylkkänen kommentoi keskiviikkona. ”Kuulemme neuvotteluosapuolia ja toivomme lähentymistä palkkaukseen ja palkkausjärjestelmään liittyvissä kysymyksissä.”

Lue lisää: Alivaltiosihteeri: Ennenaikaista sanoa, milloin sovintoehdotus kunta-alan työriitaan voisi tulla

Kolmasosa bussiliikenteestä lakossa

Kello 16.58: Kunta-alan lakko vaikuttaa Tampereella myös joukkoliikenteeseen. Lakon aikana bussivuoroista jää ajamatta noin kolmannes.

Tampereen seudun joukkoliikenteen Nyssen sivuilla todetaan myös, että lakon aikana ajettavat vuorot päivittyvät edellisenä päivänä. Reittioppaasta on poistettu lakon piiriin kuuluvat vuorot, mutta tiedot saattavat kuitenkin muuttua.

Lue lisää: Tampereen Linnainmaan asukkaat ovat lakon vuoksi loukussa – ”Tältä kulmalta ei nyt ajeta kuin yhtä bussivuoroa kaupunkiin”

Lakko keskeytti koulutyön viikoksi

Kello 7.01: Kunta-alan lakko keskeytti myös perusopetuksen koulutyön viikoksi tiistaina. Aamulehti kohtasi Tampereen keskustassa nuoria, jotka kuluttavat nyt aikaansa muilla tavoilla, kun koulut ovat kiinni.

Aamulehden tapaamat nuoret kertovat suhtautuvansa lakon aiheuttamaan taukoon koulutyöstä kuin lomaan.

Lue lisää: Tamperelaiset nuoret suhtautuvat koululakkoon kuin viikon ylimääräiseen lomaan: ”En aio tehdä mitään koulu­juttuja”

Ensimmäinen lakkopäivä

Tampereen Tesoman päiväkodin pihassa jonotettiin päiväkotipaikkaa tiistaiaamuna heti kello 7.

Lähes kaikki pääsivät hoitoon Tampereella

Kello 17.35: Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikki päivähoitoa tarvitsevat lapset pääsivät Tampereella tiistaina hoitoon avoinna oleviin yhdeksään päiväkotiin, kertoo kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus.

Entisten lakkojen tietojen perusteella tehty arvio noin 1 000–1 200 henkilön lakkoon jäämisestä piti Rasimuksen mukaan suhteellisen hyvin paikkansa. Varhaiskasvatuksen henkilöstöstä on tällä hetkellä Tampereella lakossa Rasimuksen mukaan noin 70 prosenttia.

Huoltajat ovat hänen mukaansa suhtautuneet poikkeukselliseen tilanteeseen ymmärtäväisesti, vaikka se vaatiikin heiltä ylimääräistä järjestelyä. ”Kiitän kaikkia huoltajia, jotka ovat tähän tilanteeseen kärsivällisesti suhtautuneet.”

Lue lisää: Lapset pääsivät jonoista huolimatta hoitoon Tesoman päiväkodissa – Varhaiskasvatusjohtajan mukaan tilanne oli hyvä myös muualla Tampereella

Puolet pysäköinninvalvojista poissa töistä

Kello 17.31: Kunta-alan lakko vaikuttaa Tampereella myös pysäköinninvalvontaan.

Tampereen kaupungissa yleisten alueiden pysäköintivalvontaa hoidetaan yleensä 13:lla pysäköinnintarkastajan viralla. Tiistaina alkaneen lakon takia poissa töistä on noin puolet valvojista, kertoo kaupungin vastaava pysäköinnintarkastaja Sami Hurinki.

”Valvonta toimii tänään ja loppulakon ajan rajoitetusti.”

Lue lisää: Puolet Tampereen kaupungin pysäköinninvalvojista poissa töistä lakon takia – ”Joudumme priorisoimaan kiireellisiä tapauksia”

Kolmannes bussivuoroista jää ajamatta

Kello 9.59: Kunta-alan lakko vaikuttaa heti ensimmäisenä lakkopäivänä myös Nyssen bussivuoroihin. Noin kolmannes bussivuoroista jää lakon aikana ajamatta.

Linjat 2, 7, 17, 18, 33, 34, 35, 37, 38, 58 ja 82 eivät liikennöi lakon aikana lainkaan. Lisäksi osa linjojen 5, 6, 8, 12, 28, 39, 45 ja 90 vuoroista jää ajamatta. Nysse tiedottaa perutuista bussilinjoista muun muassa Nyssen poikkeusinfo -Twitter-tilillä.

Joukkoliikenteen asiakaspalvelu ja puhelinpalvelut on lakon aikana suljettu eikä palautteisiin vastata.

Kymmenille lapsille jonotettiin päiväkotipaikkaa

Kello 7.38: Tampereen Tesoman päiväkodin pihassa jonotettiin aamulla kello 7 päiväkotipaikkoja lapsille. Aamulehti seurasi jonotusta päiväkotiin. Kuvaaja Timo Marttila kertoo, että paikalla oli kello 7 noin 20 perhettä.

Lakon aikana päiväkotipaikan saavat ne lapset, jotka ehtivät paikalle ensimmäisinä. Yhdenvertaisuuslain mukaan kaupungilla ei ole oikeutta valikoida, ketkä lapset tiistaiaamuna pääsevät varhaiskasvatukseen.

Tampereen 74:stä päiväkodista on lakon aikana auki vain yhdeksän. Tesoman päiväkodin lisäksi auki pysyvät Lielahden, Jussinkylän, Kalevanharjun, Irjalan, Pellervon, Multisillan, Härmälän Talvitien ja Hallilan päiväkodit.

Kunta-alan lakko

Ammattiliitto JHL:n, Ammattiliitto Jytyn ja neuvottelujärjestö Jukon kunta-alaa koskeva lakko alkoi 3. toukokuuta ja kestää 9. toukokuuta saakka.

Lakko alkoi Tampereella, Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa, Turussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä, ja sen piiriin kuuluu yli 81 000 palkansaajaa.

Lakon taustalla on kunta-alan työehtosopimuksia koskeva työriita, jota ratkaisemaan on perustettu alivaltiosihteeri Elina Pylkkäsen vetämä sovittelulautakunta.

Kunta-alan työntekijät tavoittelevat työtaistelutoimenpiteillä palkankorotuksia, joilla kurottaisiin kiinni palkkaeroa yksityiseen sektoriin nähden.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut