Kunta-alan lakko sulkee muun muassa Tampereen koulut, kirjastot ja suuren osan päiväkodeista – Näin käynnissä oleva lakko vaikuttaa kaupungin palveluihin

Kunta-alan seitsemänpäiväinen lakko sulkee Tampereella koulut ja suuren osan päiväkodeista, mutta vaikutuksia on laajasti myös muihin kunnan palveluihin.

Tiistaina 3. toukokuuta alkanut viikon kestävä kunta-alan lakko vaikuttaa Tampereella muun muassa perusopetukseen, kirjastoihin, julkiseen liikenteeseen ja lasten päivähoitoon.

2.5. 17:20 | Päivitetty 3.5. 8:03

Aamulehti

Ammattiliitto JHL:n, ammattiliitto Jytyn ja neuvottelujärjestö Jukon kunta-alaa koskeva tiistaina 3. toukokuuta alkanut seitsemänpäiväinen lakko vaikuttaa laajasti Tampereen kaupungin palveluihin, kuten perusopetukseen, varhaiskasvatukseen, kirjasto- ja kulttuuripalveluihin, liikuntapalveluihin sekä sote-palveluihin.

Kunta-alaa koskeva lakko alkoi Tampereella 3. toukokuuta ja kestää 9. toukokuuta saakka.

Kunta-alan lakko

Ammattiliitto JHL:n, Ammattiliitto Jytyn ja neuvottelujärjestö Jukon kunta-alaa koskeva lakko alkoi 3. toukokuuta ja kestää 9. toukokuuta saakka.

Lakko alkoi 3. toukokuuta Tampereella, Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa, Turussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä, ja sen piiriin kuuluu yli 81 000 palkansaajaa.

Lakon taustalla on kunta-alan työehtosopimuksia koskeva työriita, jota ratkaisemaan on perustettu alivaltiosihteeri Elina Pylkkäsen vetämä sovittelulautakunta.

Kunta-alan työntekijät tavoittelevat työtaistelutoimenpiteillä palkankorotuksia, joilla kurottaisiin kiinni palkkaeroa yksityiseen sektoriin nähden.

Työtaisteluun osallistuu laaja kirjo kunta-alan ammattilaisia, kuten opettajia, varhaiskasvatuksen opettajia ja hoitajia, sosiaalityöntekijöitä, kirjastonhoitajia ja laitoshuoltajia.

Lakon ulkopuolelle rajataan tehtävät, jotka voivat aiheuttaa kansalaisten hengen, terveyden, turvallisuuden tai omaisuuden vaarantumisen.

Alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen kertoi perjantaina, ettei sovittelulautakunta pyydä työministeri Tuula Haataista (sd.) siirtämään Jukon ja JAU:n lakkoja, joten lakko on toteutumassa alkuperäisen lakkovaroituksen mukaisesti.

Aamulehti koosti tähän juttuun lakon vaikutukset Tampereen kaupungin palveluihin.

Peruskoulut

Opetus peruskouluissa keskeytetään lakon vuoksi Tampereella 3.–9. toukokuuta. Kiinni menevät myös aamu- ja iltapäivätoiminta.

Myöskään koulukuljetuksia ja kouluruokailua ei kyetä järjestämään.

Lakon ulkopuolelle on rajattu ajankohtaan osuvat leirikoulut ja Tampereen ulkopuolelle suuntautuvat opintoretket.

Myös opiskeluhuollon palvelut perusopetuksen ja toisen asteen osalta ovat lakon piirissä.

Päiväkodit

Päiväkodeista noin 80 prosenttia joudutaan sulkemaan kokonaan ja palvelut keskitetään tiettyihin päiväkoteihin lakon ajaksi 3.–9. toukokuuta.

Tampereen 74 päiväkodista auki pysyy tällä tietoa vain yhdeksän päiväkotia. Ne ovat Tesoman, Lielahden, Jussinkylän, Kalevanharjun, Irjalan, Pellervon, Multisillan, Härmälän Talvitien ja Hallilan päiväkodit.

Asiakkaille on viestitty päiväkotikohtaisesti, mistä päiväkodeista ohjaudutaan mihinkin avoinna olevaan päiväkotiin.

Lapsia voidaan ottaa kyseisinä päivinä ainoastaan paikalla olevan henkilöstön määrän mukaisesti lain mitoitusta noudattaen, joten kaikkia lapsia ei pystytä ottamaan palvelun piiriin lakon aikana.

Yhdenvertaisuus- ja varhaiskasvatuslakiin perustuen asiakkaita ei voida asettaa ensisijaisuusjärjestykseen esimerkiksi huoltajan työ- tai opiskelutilanteen mukaan, joten päivän hoitopaikan saavat he, jotka ehtivät ensimmäisenä paikalle.

Lue lisää: Tätä lakko tarkoittaa Tampereen kaupungin päiväkodeissa ja kouluissa: varhaiskasvatukseen mahtuvat aamulla ensin paikalle ehtivät, kaikki koulut menevät kiinni

Lakko vaikuttaa myös päiväkotien ruokapalveluihin, jotka pääsääntöisesti tuottaa Tampereen Voimia. Lakkopäivinä tarjolla olevat ateriat eivät ole ruokalistojen mukaisia, ja lasten erityisruokavalioita ei pystytä toteuttamaan.

Avoimen varhaiskasvatuksen kerhotoimintaa ei ole lakkopäivinä tarjolla. Lasten kuljetuksia päiväkotiin tai esiopetusyksikköön ei voida järjestää.

Lukio ja ammattiopisto Tredu

Lukio-opiskelijat opiskelevat etänä itsenäisesti rehtorien antamien ohjeiden mukaisesti.

Lakkoon kuulumattomat opettajat pitävät oppituntinsa etäyhteyksin lukujärjestyksen mukaisesti. Turvallisuussyistä kouluihin sisäänpääsyä rajoitetaan, ja Voimian lakon vuoksi opiskelijaruokailua ei järjestetä. Lisäksi opiskeluhuollon palvelut ovat lakon piirissä.

Myös yksityisen opetusalan lakko toteutuu tiistaista lähtien, sillä opetusalan Ammattijärjestö OAJ hylkäsi sovittelija Jukka Ahtelan tekemän sovintoesityksen perjantaina.

Yksityisen opetusalan lakko koskee Tampereella Kalevan lukiota ja Tampereen yhteiskoulua.

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun toimipisteiden opetusjärjestelyt vaihtelevat lakkopäivinä. Joissain toimipisteissä lähiopetus on mahdollista, mutta useissa toimipisteissä siirrytään itsenäiseen opiskeluun tai etäopetukseen.

Sote-palvelut

Lasten ja aikuisten kiireettömiä suuhygienistin aikoja joudutaan perumaan lakon aikana Linnainmaan, Lielahden, Koukkuniemen, Tammelan, Tipotien, Tullinkulman ja Vuoreksen hammashoitoloissa.

Lähitorien ravintolat ovat kiinni, mutta muuten lähitorit toimivat pääosin normaalisti.

Lapsiperheiden kotipalvelussa ja perhetyössä kotikäyntejä voidaan joutua perumaan.

Vammaispalveluissa päiväaikaisen toiminnan yksiköt Wärjäämö ja Pappilanpuisto ovat lakon ajan kiinni. Palveluita tarvitsevat asiakkaat ohjataan Tuomikallion tai Nuutisaran toimintakeskuksiin.

Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualueen johtaja Taru Kuosmasen mukaan esimerkiksi lastensuojeluyksiköt on rajattu lakon ulkopuolelle.

Julkinen liikenne

Bussivuoroista jää ajamatta noin kolmannes. Linjat 2, 7, 17, 18, 33, 34, 35, 37, 38, 58, 82 eivät liikennöi lakon aikana. Lakko koskisi lisäksi osaa linjojen 5, 6, 8, 12, 28, 39, 45 ja 90 vuoroista.

Ratikat ja muut bussilinjat liikennöivät lakon aikana normaalisti.

Joukkoliikenteen asiakaspalvelu on lakon aikana suljettu. Lakon aikana puhelinpalvelut ovat suljettu eikä palautteisiin vastata.

Vaikutus Tampereen infran toimintaan

Tampereen infran oma henkilökunta ja kalusto kuuluvat suurelta osin lakon piiriin, mutta urakoitsijat ovat töissä.

Lakko tulee muun muassa hidastamaan hiekoitussepelin poistoa varsinkin laitakaupungilla, ja se voi näkyä puhtaanapidossa esimerkiksi täydempinä roska-astioina. Rakentamisen työmaista osa joudutaan keskeyttämään lakon ajaksi.

Lue lisää: Tampereen katuja on edelleen puhdistamatta – Ensi viikolla mahdollisesti alkava lakko vaikeuttaa tilannetta entisestään: ”Aiheuttaa aikamoiset ongelmat”

Tampereen Veden asiakaspalvelu on kiinni lakon aikana. Vedenjakelu ja jätevesien puhdistus toimivat normaalisti. Vesi- ja viemäriverkoston kunnossapitotöistä tehdään välttämättömät korjaukset.

Liikuntapalvelut

Osa sisäliikuntatiloista, ulkoliikuntapaikoista ja uimahalleista on suljettuna.

Sisäliikuntatiloista Ikurin liikuntahalli, Pyynikin palloiluhalli, Tampereen stadion, Tesoman palloiluhalli sekä Tampereen Messu- ja Urheilukeskus ovat suljettuna mahdollisen lakon aikana.

Hervannan vapaa-aikakeskus ja Kaukajärven vapaa-aikatalo ovat auki vaihtelevasti. Aukioloajat päivitetään liikuntapalvelujen verkkosivuille.

Nääshalli on avoinna normaalisti, poikkeuksena tiistai 3. toukokuuta, jolloin aukioloaika on klo 15.00–21.30.

Vuoreksen koulukeskus on arkisin avoinna klo 14.00–21.30. Kauppi Sports Center on auki normaalisti.

Koulujen liikuntatilat ovat osittain avoinna, mutta Kissanmaan, Hatanpään ja Pohjois-Hervannan kouluilla ei ole iltatoimintaa. Muutokset aukioloaikoihin ovat mahdollisia.

Uimahalleista Tampereen uintikeskus on auki normaalien yleisöaukioloaikojen mukaan, ja maauimala aukeaa suunnitellusti perjantaina 6. toukokuuta. Tampereen uintikeskus on poikkeuksellisesti suljettuna yleisöltä uintikilpailujen vuoksi 7.–8. toukokuuta, jolloin Pyynikin uimahalli pidetään korvaavana auki asiakkaille normaalin viikonlopun tapaan.

Jäähalleista Hervannan jäähalli on suljettu, Hakametsä ja Tesoma ovat mahdollisesti avoinna klo 15.00–22.30.

Ulkoliikuntapaikat ovat käytössä, mikäli olosuhteet sen turvallisesti mahdollistavat, seuraavin poikkeuksin: Tampereen stadion, Hervannan keskusurheilukenttä, Pyynikin urheilukenttä, Lamminpään urheilukenttä sekä Kalevan liikuntapuisto ovat suljettuina. Pukuhuonetilat ovat suljettuina, paitsi Kaupin urheilupuistossa, jossa ne pyritään pitämään avoinna.

Kirjastot ja museot

Kaikki Tampereen kaupunginkirjaston toimipisteet ovat Lakon aikana kiinni omatoimikirjastoja lukuun ottamatta. Kirjastoauto ei kulje. Omatoimikirjastoissa ovat voimassa pelkät omatoimiaukioloajat ilman palveluaikaa. Kirjastojen tapahtumat ja tilavaraukset on peruttu lakon ajalta.

Lakon aikana aineistoa tai varauksia ei kuljeteta kirjastojen välillä, eikä varauksia voi noutaa kiinni olevista kirjastoista. Aineistoa voi palauttaa kirjastojen palautusluukkuihin.

Kirjaston e-aineistot ovat normaalisti käytössä verkon kautta ja kirjastoasioita voi hoitaa PIKI-verkkokirjastossa.

Vapriikin ja Milavidan näyttelyt pyritään pitämään auki. Osa Vapriikin näyttelyistä saattaa olla avoinna rajoitetusti.

Tampereen taidemuseo on lakon aikana avoinna normaalisti.

Muumimuseo on lakon aikana kiinni.

Sara Hildénin taidemuseon palvelutarjonnassa on lakon vuoksi rajoituksia aukioloissa ja palvelujen laajuudessa.

Työväenopisto

Työväenopiston toimisto palvelee puhelimitse ja sähköpostitse 3.–9. toukokuuta, mutta tilapäistä ruuhkaa voi esiintyä henkilöstövajeen vuoksi. Merkittävä osa kursseista toteutuu normaalisti.

Opisto pyrkii ilmoittamaan kaikille opiskelijoille, jos opetuskerran peruuntuminen on tiedossa. Toteutuvia yleisluentoja ei voi seurata verkossa lakon aikana. Taiteen perusopetuksen ryhmille ilmoitetaan, jos tunnit peruuntuvat.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut