Näin kunta-alan suurlakko toteutuessaan näkyy Tampereella – Katso kaikki vaikutukset

Julkisten alojen ammattiliitot Juko, JHL ja Jyty ovat jättäneet lakkovaroituksen seitsemänpäiväisestä työnseisauksesta. Toteutuessaan lakko sulkee koulut, esikoulut ja 80 prosenttia päiväkodeista. Yksityisen opetusalan lakko varmistui perjantai-iltana.

Leinolan koulussa Tampereella syötiin lounaaksi eväitä kunta-alan lakon takia 29. maaliskuuta. Kuvassa 6b-luokan oppilaat Aada Laine (vas.) , Kerttu Laasanen, Alma Lindqvist ja Linnea Kajander.

29.4. 17:16 | Päivitetty 29.4. 21:57

Aamulehti

Alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen kertoi perjantaina Twitterissä, ettei sovittelulautakunta pyydä työministeri Tuula Haataista (sd.) siirtämään Jukon ja JAU:n lakkoja. Pylkkäsen johtama sovittelulautakunta ratkoo kunta-alan työriitaa.

Juko ja JAU ovat kunta-alan palkansaajien pääneuvottelujärjestöt. Juko on julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö. Julkisen alan unioni JAU puolestaan koostuu Julkisten ja hyvinvointialojen liitosta JHL:stä ja Jytystä, joka neuvottelee työehtosopimuksista kunta-alalla, yksityisillä aloilla ja kirkon alalla.

Tiistaina alkavaksi suunniteltu lakko on sulkemassa kouluja ja päiväkoteja eri puolilla Suomea. Kaikkiaan lakossa olisi mukana noin 80 000 kunta-alan työntekijää.

Lakkovaroitus on annettu 3.–9. toukokuuta väliseksi ajaksi. Toteutuessaan niiden lakko vaikuttaa laajasti Tampereen kaupungin palveluihin.

Perjantaina kerrottiin myös, että yksityisen opetusalan lakko toteutuu, sillä Opetusalan Ammattijärjestö OAJ hylkäsi perjantai-iltana sovittelija Jukka Ahtelan tekemän sovintoesityksen. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja ammattiliitto Jyty sekä Sivistystyönantajat Sivista olisivat hyväksyneet ratkaisun. Yksityisen opetusalan lakko koskee kahta oppilaitosta Tampereella, ja sen kesto on 3.–9. toukokuuta.

Koostimme kaikki tällä hetkellä tiedossa olevat lakon vaikutukset tähän listaan Tampereen kaupungilta ja yksityisen opetusalan tiedotteesta.

Peruskoulut

Lakon toteutuessa opetus keskeytetään 3.–9. toukokuuta.

Opetuksen keskeyttämisen lisäksi Tampereen kaupungin järjestämää aamu- ja iltapäivätoimintaa ei voida lakon aikana järjestää, kouluruokaa ei ole tarjolla, eivätkä koulukuljetukset toteudu.

Lakon ulkopuolelle on rajattu ajankohtaan osuvat leirikoulut ja Tampereen ulkopuolelle suuntautuvat opintoretket. Näiden oppilaiden kohdalla koulutyö jatkuu leirikoulujen ja opintoretkien ajan.

Päiväkodit

Toteutuessaan lakko vaikuttaa merkittävästi varhaiskasvatuksen palveluihin. Palvelua joudutaan rajoittamaan huomattavasti enemmän kuin aiemmissa kahden päivän lakoissa.

Päiväkodeista 80 prosenttia suljetaan kokonaan, ja palvelut keskitetään tiettyihin päiväkoteihin 3.–9. toukokuuta. Päiväkodeista yhdeksän on avoinna ympäri kaupunkia, mahdollisuuksien mukaan kello 7–17.

Avoinna oleviin päiväkoteihin voidaan ottaa lapsia lakon aikana ainoastaan paikalla olevan henkilöstön määrän mukaisesti lain mitoitusta noudattaen. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkia lapsia ei pystytä ottamaan palvelun piiriin kyseisinä päivinä. Lakon toteutuessa poikkeusjärjestelyistä viestitään huoltajille päiväkotikohtaisesti. Lakkopäivinä päiväkodeissa tarjolla olevat ateriat eivät ole ruokalistojen mukaisia eikä lasten erityisruokavaliota pystytä toteuttamaan.

Esikoulujen toiminta keskeytetään lakkopäivien ajaksi kokonaan. Myöskään avoimen varhaiskasvatuksen kerhotoimintaa ei ole lakon aikana tarjolla. Kuljetukset eivät lakkopäivinä toteudu.

Lapsen poissaolo lakkopäivien aikana on maksutonta, mikäli huoltajat voivat järjestää lapsen hoidon itse tai mikäli varhaiskasvatusta tai esiopetusta ei pystytä kyseisinä päivinä tarjoamaan.

Lukio ja Tredu

Lukio-opiskelijat opiskelevat etänä itsenäisesti rehtorien ohjeiden mukaisesti. Lakkoon kuulumattomat opettajat pitävät tuntinsa etäyhteyksin lukujärjestyksen mukaisesti. Turvallisuussyistä sisäänpääsyä kouluihin rajoitetaan. Opiskelijaruokailua ei järjestetä.

Tampereella yksityisistä kouluista lakkoon menevät Kalevan lukio ja Tampereen yhteiskoulu. Lakon ulkopuolelle rajataan IB-lukioiden loppukokeiden toteuttamiseen vaadittavat välttämättömät työtehtävät.

Tredun toimipisteiden opetusjärjestelyt vaihtelevat lakkopäivinä. Joissain toimipisteissä lähiopetus on mahdollista, mutta useissa toimipisteissä siirrytään itsenäiseen opiskeluun tai etäopetukseen.

Myös opiskeluhuollon palvelut ovat lakon piirissä.

Sote-palvelut

Suun terveydenhuollossa joudutaan perumaan lakon aikana kiireettömiä suuhygienistin aikoja Linnainmaan, Lielahden, Koukkuniemen, Tammelan, Tipotien, Tullinkulman ja Vuoreksen hammashoitoloissa. Suuhygienistin aikojen peruutukset koskevat myös lasten ja nuorten monihuonetoimintaa Linnainmaalla, Tammelassa ja Lielahdessa sekä aikuisten monihuonetoimintaa Tullinkulmassa ja Tipotiellä.

Lapsiperheiden kotipalvelussa ja perhetyössä kotikäyntejä voidaan joutua perumaan.

Vammaispalveluissa päivätoiminnan yksiköistä Wärjäämö ja Pappilanpuisto suljetaan lakon ajaksi. Tuomikallion ja Nuutisaran toimintakeskukset ovat auki.

Lähitorien ravintolat ovat kiinni, mutta lähitorit toimivat muuten pääosin normaalisti.

Tampereen kaupunki tiedottaa muista lakon mahdollisista vaikutuksista sosiaali- ja terveyspalveluihin, kun uutta tietoa saadaan.

Bussit ja ratikka

Lakon toteutuessa bussivuoroista jää ajamatta noin kolmannes. Linjat 2, 7, 17, 18, 33, 34, 35, 37, 38, 58, 82 eivät liikennöi. Lakko vaikuttaisi myös osaan linjojen 5, 6, 8, 12, 28, 39, 45 ja 90 vuoroista. Ratikat ja muut bussilinjat liikennöivät lakon aikana normaalisti.

Lakon aikana jaettavat vuorot päivittyvät edellisenä päivänä. Reittioppaasta on poistettu lakon piiriin kuuluvat vuorot.

Joukkoliikenteen asiakaspalvelu suljetaan lakon ajaksi. Puhelinpalvelut on suljettu, eikä palautteisiin vastata.

Liikuntapalvelut

Lakon toteutuessa osa sisäliikuntatiloista, ulkoliikuntapaikoista ja uimahalleista on suljettuna. Ohjattuja liikuntaryhmiä järjestetään lakon aikana rajoitetusti.

Sisäliikuntatiloista Ikurin liikuntahalli, Pyynikin palloiluhalli, Tampereen stadion, Tesoman palloiluhalli sekä Tampereen messu- ja urheilukeskus ovat suljettuna lakon ajan.

Hervannan vapaa-aikakeskus ja Kaukajärven vapaa-aikatalo ovat auki vaihtelevasti. Nääshalli on avoinna normaalisti. Vuoreksen koulukeskus on arkisin avoinna kello 14–21.30. Kauppi Sports Center on auki normaalisti. Koulujen liikuntatilat ovat osittain avoinna, mutta Kissanmaan, Hatanpään ja Pohjois-Hervannan kouluilla ei ole iltatoimintaa.

Uimahalleista Tampereen uintikeskus on auki normaalisti ja maauimala aukeaa suunnitellusti 6. toukokuuta. Tampereen uintikeskus on poikkeuksellisesti suljettuna viikonloppuna 7.–8. toukokuuta, jolloin Pyynikin uimahalli on avoinna korvaavana uimahallina.

Jäähalleista Hervannan jäähalli on suljettu, Hakametsä ja Tesoma ovat mahdollisesti avoinna kello 15–22.30.

Ulkoliikuntapaikat ovat lakon aikana käytössä, mikäli olosuhteet sen turvallisesti mahdollistavat. Poikkeuksena Tampereen stadion, Hervannan keskusurheilukenttä, Pyynikin urheilukenttä, Lamminpään urheilukenttä sekä Kalevan liikuntapuisto, jotka ovat suljettuina. Kaupin urheilupuistoa lukuun ottamatta pukuhuonetilat ovat suljettuina.

Liikuntapalvelujen asiakaspalvelu toimii lakon aikana normaalisti.

Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13 on auki normaalisti, mutta nuorisotalojen aukioloaikoihin saattaa tulla muutoksia.

Kirjastot

Kaikki Tampereen kaupunginkirjaston toimipisteet ovat kiinni, eikä kirjastoauto kulje. Omatoimikirjastot ovat kuitenkin auki, mutta vain omatoimiaukioloaikoina. Kirjastojen tapahtumat ja tilavaraukset on peruttu lakon aikana.

Lakon aikana aineistoa tai varauksia ei kuljeteta kirjastojen välillä, eikä varauksia voi noutaa kiinni olevista kirjastoista. Aineistoa voi palauttaa palautusluukkuihin.

Varausten noutopäivät ja lakon ajalle osuvat aineiston palautuspäivät siirretään lakon jälkeiseen aikaan. Kirjaston e-aineistot ovat normaalisti käytössä verkon kautta, ja PIKI-verkkokirjaston asiointi toimii.

Työväenopisto

Työväenopiston toimisto on tavoitettavissa puhelimitse ja sähköpostitse 3.–9.5., mutta kaupunki varoittaa ennakkoon ruuhkista henkilöstövajeen vuoksi. Suuri osa kursseista toteutetaan normaalisti, mutta opisto pyrkii ilmoittamaan opiskelijoille, jos opetuskerran peruuntuminen on tiedossa. Yleisluentoja ei voi seurata verkossa lakon aikana. Taiteen perusopetuksen ryhmille ilmoitetaan, jos tunnit peruuntuvat.

Lakon toteutuessa Sampolassa sijaitseva Kahvila Pulina on kiinni 3.–9.5.

Päivitys 29.4.2022 kello 17.28: Artikkelia on päivitetty työväentoimistojen ja kirjastojen tiedoilla sekä tiedolla siitä, että Tredun ja lukioiden opiskeluhuolto on lakon piirissä.

Päivitys 29.4.2022 kello 21.56: Artikkelin alkuun on päivitetty taustaa neuvotteluista.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut