Tampere valmistelee koulujen sulkemista lakon ajaksi – 80 prosenttia päiväkodeista menisi kiinni

Esiopetuksessa lakkopäiviä ei tarvitse korvata ja lukuvuosi päättyy tavalliseen tapaan.

Jos lakko alkaa, Tampereen perusopetus on keskeytettävä turvallisuussyistä, perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä sanoo. Kuva on otettu elokuussa 2021.

27.4. 16:50 | Päivitetty 28.4. 11:01

Aamulehti

Tampereen kaupunki valmistelee esi- ja perusopetukseen taukoa, jos opettajien lakko alkaa. Sivistys- ja kulttuurilautakunta käsittelee perjantain kokouksessaan opetustaukoa ajalle 3.–9. toukokuuta.

Kaupunki varautuu Jukon, JHL:n ja Jytyn mahdollisesti tiistaina alkavaan työtaisteluun, perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä kertoo.

Lue lisää: Kunta-alalle kymmeniä­tuhansia palkansaajia koskeva lakkovaroitus toukokuuksi

Perjantaina ei Järvelän mukaan tehdä päätöksiä peruskoulujen mahdollisista lisäpäivistä. Suurten kaupunkien perusopetusta arvioidaan Järvelän mukaan valtakunnallisesti.

”Siihen on aika korkea kynnys, että lukuvuotta jatketaan. Toki tässä tulee jo pitkä aika.”

Esiopetuksen lukuvuosi päättyy tavallisen tapaan 3. kesäkuuta. Viiden päivän keskeytys vähentää esiopetuksesta 20 tuntia. Kunnan velvoite ja perusopetusasetuksen tuntimäärä täyttyvät tauosta huolimatta, eikä lakkopäiviä tarvitse korvata.

Tampereen esi- ja perusopetuksessa on Järvelän mukaan noin 2 000 työntekijää, joten lakko vaikuttaa opetukseen merkittävästi.

”Perusopetuksessa keskeytys on tehtävä ihan turvallisuussyistä. Hartaasti toivotaan sovittelulautakunnalta esitystä, että sopimus saataisiin aikaiseksi.”

Huhtikuussa pidetyn aiemman lakon alla Tampere arvioi aluksi mahdollisuutta järjestää opetusta sijaisten avulla. Kaupunki katsoi lopulta, että koulutyö ilman riittävää opetushenkilöstöä vaarantaa oppilaan oikeuden turvalliseen opiskeluympäristöön.

9 päiväkotia auki

Jos lakko alkaa, 80 prosenttia Tampereen päiväkodeista joudutaan sulkemaan 3.–9.5. ajaksi, varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus kertoo. Kaupunki saa pidettyä avoinna yhdeksän päiväkotia eri puolilla kaupunkia. Päiväkodit ovat avoinna mahdollisuuksien mukaan kello 7–17. Avoimen varhaiskasvatuksen kerhotoimintaa ei ole kyseisinä päivinä tarjolla.

Lapsia voidaan ottaa lakkopäivinä hoitoon ainoastaan paikalla olevan henkilöstön määrän mukaisesti lain mitoitusta noudattaen. Lapsen poissaolo lakkopäivien aikana on maksutonta.

”Kaikille hoitoa tarvitseville ei pystytä tarjoamaan hoitoa”, Rasimus sanoo.

Viiden päivän laajan lakon vaikutukset ovat Rasimuksen mukaan paljon suuremmat kuin huhtikuisen. Silloin Tampere sai pidettyä auki useampia päiväkoteja.

Lasten vanhemmat saavat Rasimuksen mukaan tarkempia tietoja tilanteesta. Jos lakko toteutuu, poikkeusjärjestelyistä tiedotetaan tarkemmin päiväkotikohtaisesti.

Vaikutuksia ruokapalveluihin

Toteutuessaan lakko vaikuttaisi myös päiväkotien ruokapalveluihin, jotka pääsääntöisesti tuottaa Tampereen Voimia. Lakkopäivinä tarjolla ei ole ruokalistojen mukaisia aterioita ja lasten erityisruokavalioita ei pystytä toteuttamaan.

Varhaiskasvatuksen palveluissa olevien lasten ja esioppilaiden kuljetukset eivät myöskään toteudu lakkopäivinä.

Yksi uimahalli auki

Kaupunki varautuu pitämään museoita ja liikuntapaikkoja avoinna rajoitetusti, sivistyspalveluiden johtaja Lauri Savisaari kertoo.

”Olemme varautuneet, mutta vielä säädetään. Tarkennetut tiedot tulevat loppuviikon aikana.”

Tavoitteena on, että muutamat keskeiset liikuntapaikat, kuten yksi uimahalli, todennäköisesti Tampereen uintikeskus ja yksi kunnallinen jäähalli olisivat auki.

Lisäys: Juttuun lisätty tiedot museoista ja liikuntapaikoista 27.4.2022 kello 18.

Lisäys: Juttuun lisätty tiedot päiväkodeista 27.4.2022 kello 19.50.

Lisäys: Juttuun lisätty tietoa lakon vaikutuksista päiväkoteihin 28.4.2022 kello 11.00.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut